Esti cineva care crede ca, daca un exercitiu este bun, mai mult exercitiu trebuie sa fie exponential mai bun? Daca da, poate fi timpul sa-ti schimbi gandirea. De zeci de ani, cercetatorii au incercat sa identifice doza optima (adica, durata, frecventa, intensitatea) activitatii fizice zilnice care atinge ,,punctul dulce” pentru scaderea morbiditatii si cresterea longevitatii.

Este timpul pentru noi sa ne gandim din nou la 10.000 de pasi pe zi ca fiti-toti si toti la sfarsit?

Adesea, conceptia gresita a tuturor sau a nimicului ca ,,trebuie sa fac 10.000 de pasi pe zi pentru a profita de orice beneficii din mers” este coplesitoare si demotivanta; a merge atat de mult in fiecare zi nu este fezabil pentru multi oameni. Din fericire, stiind ca a face 4.500 de pasi pe zi ar putea sa va ajute sa traiti mai mult va va da motivatia de a merge mai mult in fiecare zi.

Acestea fiind spuse, epidemiologii inca nu sunt 100% siguri de ,,doza” ideala de activitate fizica zilnica care este asociata cu barbati si femei de diferite varste – si din toate categoriile sociale – optimizandu-si bunastarea psihologica si fizica pe parcursul unei vieti .

Desi exista adesea o dezbatere aprinsa cu privire la volumele optime de exercitii fizice bazate pe rezultatele cercetarilor aparent contradictorii , ghidurile actuale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) recomanda adultilor sa efectueze cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata pana la viguroasa (MVPA) pe saptamana sau sa acumuleze 75 minute de activitate fizica de mare intensitate (e. g ., 15 minute, de cinci ori pe saptamana). In plus, cel putin doua sesiuni de antrenament de forta pe tot corpul pe saptamana.

Cand vine vorba de mers pe jos, standardul auriu cautat in creierul multor oameni (si setarea implicita pentru majoritatea aplicatiilor de fitness) este de 10.000 de pasi pe zi. Cu toate acestea, un numar tot mai mare de dovezi sugereaza ca beneficiile pe care le poti pastra viata de mers pe jos pot ajunge la putin sub jumatate din cantitate, la aproximativ 4.500 de pasi pe zi.

Pe 21 mai, Christopher Moore, doctorat student in epidemiologie la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill, a prezentat cele mai recente descoperiri din ,,Studiul sanatatii femeilor” ( WHS ) practic la Conferinta Epidemiologie, Prevenire, Stil de Viata si Sanatate Cardiometabolica a Asociatiei Americane a Inimii din 2021.

Studiul WHS asupra a 16.732 de femei a inceput in 1993 si este condus de anchetatorul principal I-Min Lee impreuna cu colegii de la Spitalul Brigham and Women din Harvard si alte universitati, precum UNC de la Chapel Hill. O limitare a WHS este ca participantii la studiu au fost toti cu varsta peste 60 de ani si, in primul rand, femei albe non-hispanice; sunt necesare mai multe cercetari pentru a vedea daca aceleasi rezultate din acest studiu sunt valabile si pentru alte varste si grupuri diverse.

Datele din cea mai recenta analiza WHS (2021) in legatura dintre acumularea sporadica a treptelor si mortalitatea din toate cauzele au fost colectate in perioada 2011-2015, cu o urmarire care a urmarit decesele din orice cauza pana la 31 decembrie 2019.

De-a lungul unui deceniu, echipa de cercetare condusa de autorul principal I-Min Lee de la Harvard Medical School a constatat ca efectuarea mai multor pasi pe zi, fie dintr-o data in timpul unei plimbari dedicate (mai mult de 10 minute), fie in spurts mai scurte (mai putin mai mult de 10 minute) a fost asociat cu a trai mai mult.

Dupa cum puteti vedea, uitandu-va la curba in forma de baston de hochei in aceasta reprezentare grafica a ultimelor descoperiri (2021), participantii la studiu care au facut mai multi pasi in scurte scurgeri pe tot parcursul zilei au avut tendinta de a trai mai mult – indiferent de cate etape ar fi facut luate in accese de mers mai prelungite, neintrerupte, care au durat peste 10 minute.

In rezumatul prezentarii lui Moore AHA, autorii rezuma: ,,Numarul zilnic de pasi a fost invers asociat cu mortalitatea, indiferent de modul in care au fost acumulate”.

In special, beneficiile pentru toate cauzele de mortalitate ale mersului in fiecare zi in scurte scurgeri sau crize continue au inceput cu aproximativ 4.500 de pasi pe zi si s-au redus la scurt timp dupa aceea. Aceste constatari confirma o analiza prealabila ( Lee si colab., 2019 ) din Studiul sanatatii femeilor, care a constatat ca cei care au facut 4.400 de pasi pe zi au un risc semnificativ mai mic de deces in comparatie cu cei care au facut doar 2.700 de pasi pe zi.

“Efectuarea a 10.000 de pasi pe zi poate parea descurajant. Dar constatam ca chiar si o crestere modesta a masurilor luate este legata de mortalitatea semnificativ mai scazuta la femeile in varsta”, I-Min Lee, un epidemiolog din Divizia de Medicina Preventiva de la Brigham and Women’s Hospital , a declarat intr-un comunicat de presa despre studiul ei din 2019. ,,Speram ca aceste constatari vor incuraja persoanele pentru care 10.000 de pasi pe zi pot parea de neatins”.