Te-ai intrebat vreodata cat de mult din viata ta a fost afectat de cine ai decis sa te casatoresti? Desigur, persoana cu care ai ales sa-ti petreci viata este probabil sa fi afectat locul in care locuiesti, ce mananci la cina si ce faci in timpul liber – majoritatea cuplurilor decid aceste lucruri impreuna. Dar poate sotul dvs. sa aiba consecinte si asupra rezultatelor vietii personale, cum ar fi succesul in cariera , sanatatea si longevitatea?

S-ar putea. De exemplu, cercetatorii de la Universitatea Washington din St. Louis au descoperit ca persoanele cu soti mai constiinciosi , mai sarguinciosi si bine organizati au mai multe sanse sa castige venituri mai mari si sa obtina mai multe promotii la locul de munca. Un alt studiu a aratat ca persoanele cu soti mai optimisti sunt mai predispusi sa raporteze o sanatate fizica mai buna.

Cercetarile mele au aratat ca atingerea sotului / sotiei se poate extinde dincolo de sanatatea generala pentru a afecta mortalitatea oamenilor.

Am explorat datele dintr-un sondaj reprezentativ la nivel national al varstnicilor americani ( Studiul privind sanatatea si pensionarea , finantat de Institutul National pentru Imbatranire). Participantii erau cupluri casatorite sau coabitante in varsta de 50 de ani sau mai mult (99% erau heterosexuali) si au fost urmariti timp de pana la opt ani, din 2006 pana in 2014.

La inceputul perioadei de studiu, participantii si sotii lor au completat chestionare care includeau masuri de satisfactie a vietii. De exemplu, folosind o scara cuprinsa intre 1 (puternic in dezacord) si 7 (foarte de acord), li s-a cerut sa-si indice acordul cu afirmatii precum ,,In majoritatea modurilor, viata mea este aproape de idealul meu” si ,,Daca as putea trai la sfarsitul vietii, nu as schimba aproape nimic. “

Raspunsurile participantilor si ale sotilor lor la aceste intrebari au fost legate de indicele national de deces administrat de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Acest lucru mi-a permis sa stabilesc cine dintre participantii chestionati a ramas in viata si cine a murit in cursul studiului – adica pana in 2014.

Ceea ce am constatat a fost ca participantii care au raportat o satisfactie mai mare la viata la inceputul studiului aveau mai multe sanse sa fie inca in viata opt ani mai tarziu. Dar, mai ales, mai ales, indiferent de propria lor satisfactie de viata, participantii ai caror soti au raportat o satisfactie mai mare la viata la inceput au fost, de asemenea, mai probabil sa fie inca in jur de opt ani mai tarziu.

Este mai probabil ca oamenii fericiti sa aiba un stil de viata sanatos

Cum se traduce exact fericirea unui sot in longevitatea celuilalt? Prima mea idee a fost ca oamenii ar putea obtine mai mult sprijin din partea sotilor mai fericiti, ceea ce ar putea avea consecinte pozitive in aval pentru longevitate. Cu toate acestea, nu a fost cazul: Chiar daca sotii mai fericiti au fost mai sustinuti, sprijinul lor nu a contat pentru longevitate.

Urmatorii suspecti au fost diferentele de stil de viata. Stilul nostru de viata zilnic – ceea ce mancam la cina, indiferent daca ne petrecem serile in fata televizorului sau iesim la plimbare, indiferent daca frigiderul nostru este aprovizionat cu fructe sau inghetata – este rezultatul nu numai al alegerilor si preferintelor noastre, ci de asemenea, cele ale partenerului nostru. De exemplu, daca partenerul tau este deprimat si doreste sa-si petreaca seara mancand chipsuri in fata televizorului, asa va iesi probabil si seara ta.

Intr-adevar, rezultatele mele au aratat ca satisfactia vietii unei persoane a fost asociata pozitiv cu activitatea fizica a acelei persoane, care a fost legata de activitatea fizica a sotului sau, care, la randul sau, a prezis riscurile mai mici de mortalitate ale sotului. Deci, se pare ca oamenii mai fericiti au mai multe sanse de a avea un stil de viata mai sanatos, ceea ce ii face pe sotii lor sa adopte si acest stil de viata, contribuind astfel la longevitatea sotilor.

Fericirea a fost legata de multe consecinte pozitive pentru indivizii fericiti. Cercetarile mele sugereaza ca beneficiile fericirii s-ar putea sa nu se termine aici si se pot extinde la partenerii oamenilor fericiti.