Istoricii au dezvaluit: Statiunea Costinesti a fost candva, alaturi de Histria, Tomis si Callatis, una dintre cele mai prospere asezari de pe litoral. In zona Pescarie a localitatii Costinesti, in 1968 a fost cercetat un put antic, vizibil in mal, cu o adancime de aproape 10 metri. Din interiorul lui au fost recuperate numeroase amfore fragmentare grecesti si romane, vase de lux si de uz curent.      

Despre Schitu si lampa de lut     

 Intr-un alt loc, pe malul lacului Costinesti, s-au descope­rit in 1976 materiale ceramice, intre ele aflandu-se si o amfora fragmentara de Thasos. In documente, statiunea Costinesti este comparata cu o „imensa fasie de smarald“. O poveste pitoreasca mai circula printre batranii care au zabovit prin biserici si muzee, e o poveste, de pe la anul 1900, despre carciumarul din vatra satului Schitu, Stelian Cogan, unde, odinioara, au fost gasite monede de bronz si o lampa de lut romana. Un capitol interesant privind istoria acestor meleaguri este legat de anul 1843, atunci cand etnicii germani, originari din Rusia, au primit dreptul de a se stabili cu familiile in Dobrogea.   

Dupa 1891, in Dobrogea „s-au intemeiat opt colonii“, intre ele aflandu-se si cea de la Mangea Punar (Schitu si Costinesti de mai tarziu).      

Insula tineretii vesnice      

Costinesti a ramas un punct de intalnire cautat de tineri. Statiunea este ca si odinioara, plaja de aici are peste 800 de metri lungime si 50 latime, in vreme ce prin alte locuri turistii sunt terorizati de disconfort, pentru ca abia isi gasesc loc sa puna sezlongul. Nisipul este la adapostul unui mal inalt, pana in dreptul Capului Tuzla, in zona unde sta de veghe, solitar, vasul Evanghelina, zona unde ajung numai turisti solitari.Tot ei au botezat zona „La epava“. La Costinesti, veselia este la ea acasa, iar spectacolele au o frecventa si o faima de turisti statornici. Serile de muzica si poezie, concursurile de muzica si dans, Gala tinerilor actori si Gala filmelor pentru tineret, fac din Costinesti un centru cultural pe timpul verii.

Teatrul de vara, cu o capacitate de aproape 2.000 de locuri, si clubul central aduna aici valul tinerilor actori. Radiovacanta Costinesti si discotecile din statiune, spectacolele de umor si cluburile sunt tot atatea ispite pentru turisti. Dintr-o lunga lista cu declaratii de dragoste pentru Costinesti, am obtinut una, aleasa de primarul Traian Cristea; ea apartine actritei Catrinel Dumitrescu: „Cea mai draga statiune ramane Costinesti, fiindca ea inconjoara o insula a tineretii vesnice, o tinerete care canta, danseaza, dar gaseste timp pentru teatru si film, in general pentru arta. Este insula celui mai adevarat, exigent si cinstit public pe care l-am intalnit.“      

Preturi pentru toate buzunarele      

Dupa tornada de acum doi ani, cand la Costinesti erau mai multi reporteri decat localnici, cand localitatea avea strazile devastate, casele naruite si batistele pline de lacrimi, primarul Cristea a ramas cateva saptamani in primarie. Investitorii il gasesc si azi tot acolo: „Am ramas cu obiceiul asta de la inundatii”, zice primarul. Ajutat de consilierii locali, de prieteni, intre ei aflandu-se aviatori si santieristi, Traian Cristea le-a insuflat oamenilor incredere, indemnandu-i sa mearga mai des la manastire si sa se roage, cu credinta ca Dumnezeu ii va ajuta sa treaca peste necazuri. La Manastirea Costinesti se duc cu incredere si turistii, unii dintre ei iau drumul manastirii dupa ce fac sute de kilometri.

Cum spuneam, dupa tornada lacul a fost curatat, a fost construit un alt dig, s-au amenajat pasarele, obeliscul a fost inlocuit cu altul nou, mai semet si mai solid. Plaja a fost si ea ingrijita, iar recomandarea medicilor pentru clima heliomarina a ramas valabila pentru turisti. Piata imobiliara, care intrase in declin, a dat iar in clocot, cartierele de vile, cu piscina si teren de tenis, fac umbra caselor mai vechi. Pentru cazare turistii au de unde alege: Vox Maris, Hotel Forum, pensiunile particulare si casele localnicilor. Preturi pentru toate buzunarele.      

Sfasietoare povesti de dragoste      

Primarul nu face risipa de cuvinte. El ne-a rugat sa publi­cam cat mai multe fotografii pentru ca ele, il citam, pot vorbi mai bine despre Costinesti. Si in acest sfarsit de august, cand vara mai intarzie, Costinesti ramane o statiune europeana, un loc unde obeliscul rascoleste sufletul turistilor, ispitindu-i cu amintiri mai cu seama pe cei trecuti de prima tinerete. Aici, langa obelisc, s-au tesut, ca o panza de paianjen, sfasietoare povesti de dragoste asupra carora nostalgia vine adeseori ca un uragan.   Si drumul catre o amintire frumoasa poate fi, nu-i asa, o excursie palpitanta…