In timp ce „Complexul Wendy” si „Sindromul Peter Pan” nu sunt descrise in niciun manual de psihiatrie ca tulburari sau sindroame autentice de tratat, psihologia populara le accepta. Sunt doua comportamente care continua astazi sa caracterizeze multe relatii, trasaturi de personalitate cu totul deosebite intre barbati si femei care, departe de a crea o uniune sanatoasa, se caracterizeaza printr-o imaturitate foarte caracteristica.

Cu totii cunoastem persoana ciudata cu „sindromul Peter Pan”, nu trebuie sa fie exclusiv barbati. Acest comportament, care indica o lipsa de responsabilitate si competenta afectiva, apare de obicei in mod egal la ambele sexe. Dar sindromul Wendy descrie comportamentul multor femei de astazi. Acolo unde exista o stima de sine clara scazuta si o proiectie personala bazata exclusiv pe partener. Sa vorbim astazi despre aceste doua comportamente curioase – dar reale – in cuplu.

1. „Peter Pan” -sindrom

Asa-numitul sindrom Peter Pan a inceput sa devina popular in anii 80, dupa ce psihologul Dan Kiley a publicat celebra carte „Sindromul Peter Pan: barbati care nu au crescut niciodata” („sindromul Peter Pan, persoana care nu creste niciodata”) . Aceasta idee este aplicata in mod popular barbatilor, dar, asa cum spunem, poate aparea perfect la ambele sexe.

Va explicam acum ce caracteristici sunt de obicei prezente persoanele cu acest sindrom, inventate de Dr. Kiley 1983.

  • Dupa cum va amintiti, personajul lui Peter Pan, ca si restul copiilor pierduti, a refuzat sa creasca. Lumea adulta a fost dusmanul caruia sa se opuna, cea care a introdus in viata lor reguli, echilibru, rigiditate si monotonie. A creste insemna sa trebuiasca sa dobandeasca abilitati morale si sociale care i-au indepartat complet din sfera tineretii. De distractie si calm. Persoanele care sunt caracterizate de sindromul Peter Pan se tem astfel de imbatranire mai presus de orice. In afara de tineretul iresponsabil unde totul este permis…
  • De obicei sunt oameni care nu pot avea o responsabilitate , nimic: munca, studiu si chiar un partener stabil.
  • Au un caracter foarte neuniform. Imediat sunt plini de energie si pozitivism atat de repede, incat se prabusesc purtati de moarte si negativism .
  • Se tem de o singuratate teribila. Ei nu stiu sa faca fata, nu stiu sa se bucure de propria lor independenta, de gandurile si de introspectie. Si din acest motiv, se vor inconjura de nenumarati prieteni falsi sau oameni cu care creeaza legaturi foarte slabe.
  • Persoanele cu sindrom Peter Pan tind sa aiba o stima de sine destul de scazuta. Ei sunt intotdeauna dependenti de alti oameni pentru aproape orice. Dar fii atent, pentru ca pot fi si foarte manipulatori.
  • Au o toleranta foarte scazuta la frustrare . Sunt dominanti si in general egoisti. Ei isi pun nevoile si ideile inaintea celorlalti. Le lipseste initiativa, sunt iresponsabili si tind sa se descurce foarte bine pentru ca altii sa fie cei care isi indeplinesc dorintele sau cheile.

2. Complexul lui Wendy

Complexele lui El Wendy definesc de obicei exclusiv genul feminin. Adevarul este ca astazi ne poate parea surprinzator ca acest tip de profil continua sa existe, dar realitatea este ca da, sunt femei care dau totul pentru partener si isi neglijeaza propria integritate si stima de sine. Si ceva similar este un mare pericol de evitat.

Se spune adesea ca pentru fiecare barbat care sufera de Sindromul Peter Pan, exista o Wendy perfecta , si acesta pare sa fie cazul, dar sa vedem mai intai la ce ne referim:

  • Femeile cu complexul Wendy tind sa practice mai mult rolul mamei ca cuplu . Mai presus de toate, se straduiesc sa aiba grija de partenerul lor, sa le satisfaca nevoile, sa le simplifice viata.
  • Ei au grija de partener, de copii, de familie, isi lasa deoparte propriile nevoi si chiar de cresterea interioara . Cel mai ingrijorator lucru este ca sunt foarte constienti de ceea ce fac si de modul in care se sacrifica pentru ceilalti, dar totusi nu pot sa nu faca asta.
  • Ei joaca nu doar rolul de mama, ci si de tata. Ei au grija, participa, decid, organizeaza, directioneaza si in acelasi timp indeplinesc cheile cuplului si le vad ca pe o prioritate absoluta.
  • Grija si grija ii fac fericiti, asa inteleg ei dragostea.
  • Sunt companionii perfecti pentru barbatii imaturi.
  • Daca exista un lucru de care se tem femeile cu sindrom Wendy, este ca va veni ziua in care nimeni nu are nevoie de ele, cand partenerii lor nu le mai vor sau nu vor sa fie ingrijiti.
  • Ei stiu exact care este realitatea lor, stiu ca sunt manipulati de partenerii lor. Ei sunt constienti ca isi pierd integritatea si stima de sine, dar de asta au nevoie si nu pot arata iubire in alt mod decat prin „grijire”.
  • Sunt momente cand se simt frustrati si raniti, dar sunt de acord. Si astfel ani si ani pot trece fara sa indraznesc sa se schimbe.

Pe scurt, dupa cum puteti vedea, cei doi sunt profiluri oarecum extreme si ciudate. Dar chiar daca ni se par surprinzatoare, ele apar foarte des in societatea noastra . Nu este necesar sa ne gandim la mamele noastre, in generatiile anterioare in care educatia punea pret pe femeile care aveau grija de sotii lor.

Aceste tipuri de sindroame ne pot caracteriza mai putin intens, dar intr-un mod remarcabil. Asa ca nu uitati sa nu va puneti partenerul exclusiv inaintea valorilor sau integritatii . Dragostea si relatiile ar trebui sa fie un joc de doi, o echipa in care amandoi investesc si amandoi se imbogatesc.