Este din ce in ce mai probabil ca o limita cheie de temperatura globala sa fie atinsa in unul din urmatorii cinci ani. Un studiu major spune ca pana in 2025 exista 40% sanse ca cel putin un an sa fie cu 1,5C mai fierbinte decat nivelul pre-industrial.
Aceasta este cea mai mica dintre cele doua limite de temperatura stabilite de Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. Concluzia vine intr-un raport publicat de Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).
Analiza se bazeaza pe modelarea de catre Met Office din Marea Britanie si cercetatorii climatici din 10 tari, inclusiv SUA si China. In ultimul deceniu, s-a estimat ca sansa ca un an sa atinga pragul de 1,5C a fost de doar 20%.
Aceasta noua evaluare pune acest risc la 40%.
,,Ceea ce inseamna este ca ne apropiem de 1.5C – nu suntem inca acolo, dar ne apropiem”, a spus el.
,,Timpul se termina pentru actiunea puternica de care avem nevoie acum”.
Cercetatorii subliniaza ca, chiar daca unul dintre urmatorii cinci ani este cu 1,5C peste nivelul pre-industrial, va fi o situatie temporara.
Curba temperaturii
Variabilitatea naturala va insemna ca urmatorii cativa ani pot fi usor mai reci si ar putea trece inca un deceniu sau doi sau mai mult pana cand limita de 1,5C este traversata definitiv.
Acordul de la Paris a stabilit obiectivul de a mentine cresterea temperaturii medii globale la cel mult 2C si de a incerca sa nu depaseasca 1,5C – si asta se intelege a insemna pe o perioada mai lunga decat pe un singur an.
Potrivit doctorului Joeri Rogelj, director de cercetare la Institutul Grantham, Imperial College din Londra, ,,1.5C in anuntul Met Office nu trebuie confundat cu limita de 1.5C din Acordul de la Paris”.
,,Tintele de la Paris se refera la incalzirea globala – adica la cresterea temperaturii planetei noastre odata ce amelioram variatiile de la an la an”, a explicat el.
,,Prin urmare, un singur an care atinge 1,5C nu inseamna ca sunt incalcate limitele Parisului, dar este totusi o veste foarte proasta.
“Ne spune inca o data ca actiunile climatice pana in prezent sunt cu totul insuficiente si ca emisiile trebuie reduse urgent la zero pentru a opri incalzirea globala”.
Un raport de referinta al grupului ONU pentru schimbarile climatice din 2018 a evidentiat modul in care impactul schimbarilor climatice este mult mai sever atunci cand cresterea este mai mare de 1,5C.
In prezent, prognozele sugereaza ca, chiar si cu promisiunile recente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, lumea este pe cale sa se incalzeasca pana la 3C.
Secretarul general al OMM, prof. Petteri Taalas, a declarat ca rezultatele noii cercetari sunt ,,mai mult decat simple statistici”.
“Acest studiu arata – cu un nivel ridicat de abilitati stiintifice – ca ne apropiem masurabil si inexorabil de obiectivul inferior al Acordului de la Paris privind schimbarile climatice”, a explicat el.
Prof. Ed Hawkins, om de stiinta climatica la Universitatea din Reading, mi-a spus ca, daca noua prognoza se dovedeste corecta “nu inseamna ca am depasit limita Acordului de la Paris”.
El subliniaza ca doua luni individuale in 2016 au inregistrat o crestere de 1,5C.
,,Pe masura ce clima se incalzeste, vom obtine mai multe luni peste 1,5C, apoi o succesiune de ele, apoi un an intreg in medie peste 1,5 si apoi doi sau trei ani si apoi practic in fiecare an”, a spus prof. Hawkins.
El subliniaza, de asemenea, ca 1.5C nu este ,,un numar magic pe care trebuie sa-l evitam”.
,,Nu este o margine brusca de stanca, este mai degraba o panta pe care ne aflam deja si, pe masura ce clima se incalzeste, efectele se agraveaza din ce in ce mai mult.
,,Trebuie sa stabilim o linie in nisip pentru a incerca sa limitam cresterea temperaturii, dar trebuie clar sa recunoastem ca observam efectele schimbarilor climatice deja in Marea Britanie si in intreaga lume si ca aceste efecte vor continua sa devina mai severe . “