Sportul este un obicei care ne permite sa obtinem nenumarate beneficii pentru sanatatea noastra. Din acest motiv, se considera ca un stil de viata adecvat necesita practicarea regulata a exercitiilor fizice. Desi mersul la alergat, ciclismul sau inotul sunt modalitati perfect valabile de a promova o sanatate optima, ele s-ar putea sa nu fie suficiente pentru cei care gasesc in sport nu doar un mijloc de ingrijire a corpului, ci si o sursa de distractie si experimentare .
Ce sunt sporturile de risc?
In acest sens, este important sa vorbim despre asa-numitele sporturi de risc. Acestea sunt definite ca acelea in care exista un pericol real sau aparent pentru integritatea fizica a persoanei care o practica , punandu-si chiar in pericol propria viata. Aceste tipuri de activitati sportive se desfasoara in conditii extreme sau acolo unde nu se poate controla tehnic situatia suta la suta.
Suna ciudat, nu? Adevarul este ca, desi poate parea paradoxal, exista cei care se bucura de aceste experiente extreme. Explicatia sta in adrenalina, un hormon care se declanseaza in acest tip de situatii si ne da un sentiment de euforie si fericire. Aceasta stare este atat de placuta incat multi oameni care incep in sporturi extreme ajung sa se cuprinda de ei si de bunastarea pe care o produc.
Pentru multi sportivi, riscul acestor activitati este sinonim cu trairea de noi experiente si emotii , fie pe uscat, pe mare sau pe aer. Exemple de acest tip de sport sunt parasutismul, bungee jumping, deltaplanul, escalada pe gheata… Este imposibil sa enumerati toate sporturile extreme existente, deoarece exista nenumarate variatii si combinatii care incearca sa ofere acel strop de adrenalina sporturilor traditionale. .
Este esential sa retineti ca acest tip de sport nu este potrivit pentru toata lumea. Este esential ca toti cei care decid sa le practice sa primeasca o pregatire fizica prealabila, deoarece altfel ar putea fi nesabuiti si isi pot pune viata in pericol. In plus, cei care sufera de probleme fizice la nivelul coloanei vertebrale, membrelor sau risc cardiovascular, ar trebui sa evite cu orice pret acest tip de activitate.
Socul de adrenalina experimentat la practicarea acestor sporturi poate fi „de moarte” la persoanele vulnerabile . In orice caz, daca te gandesti sa te incepi in lumea sporturilor extreme, este esential sa faci un control medical si sa te consulti cu un profesionist din domeniul sanatatii pentru a evita riscurile. In acest articol vom face o lista cu cele mai periculoase zece sporturi din lume, potrivite doar pentru cativa indrazneti.
Care sunt cele mai extreme si periculoase sporturi din lume?
In continuare, vom cunoaste cele mai periculoase sporturi din lume. Aceasta lista le include pe cele mai riscante dintre toate cele existente, desi nu este respectata o anumita ordine.
1. Parasutism
Acest sport se practica cu parasuta, astfel incat persoana este aruncata in gol dintr-un avion, elicopter, avion de mici dimensiuni etc. Sunt cei care aleg sa practice acest sport din zone fixe, precum varful unei cladiri. In unele cazuri, parasuta este deschisa imediat de indata ce persoana sare. Exista insa cei care aleg sa efectueze o cadere libera controlata, astfel incat deschiderea parasutei sa fie amanata pentru cateva secunde.
2.Tow Surfing
Surfing-ul este un sport cunoscut, dar versiunea pe care o prezentam aici este mult mai riscanta si mai nebuna decat cea originala. Acest tip de surfing se face cu valuri care pot depasi opt metri inaltime , la care se adauga conditii meteorologice extreme precum furtuni sau viscol.
Inutil sa spunem ca riscul acestui sport este foarte mare, deoarece surferii care se incumeta cu acest tip de scenariu pot fi scufundati pana la zece metri adancime, ceea ce face foarte dificila urcarea inapoi la suprafata din cauza actiunii curentilor. .
3. Alpinism
Acest sport este vechi de secole si deriva din traditia de explorare a fiintelor umane in natura. Alpinismul consta in incercarea de a ajunge pe varful unui anumit munte, o provocare pentru natura care le-a costat viata pe multi. Urcarea si coborarea muntilor necesita un set specific de cunostinte si abilitati.
Este unul dintre cele mai dure sporturi care exista, deoarece necesita o rezistenta mare si abilitati de supravietuire . Unele dintre complicatiile care pot pune in pericol integritatea celor care o practica sunt hipotermia, arsurile corneene, pneumonia, lipsa de oxigen si degeraturile. Marea traditie care inconjoara aceasta practica a facut ca multi oameni sa conceapa alpinismul nu doar ca pe un sport, ci mai degraba ca pe un intreg stil de viata si relatie cu natura.
4. Rafting extrem
Coborarea raurilor sau raftingul, mai cunoscut sub numele de rafting, este un tip de activitate sportiva in care un rau este strabatut urmand curentul sau , folosind o barca, cum ar fi o canoe sau un caiac. Raftingul extrem este o modalitate care se practica in asa-numitele rauri de apa alba, acelea in care exista curenti foarte rapizi, turbulente, turbulente, cascade si valuri.
Tocmai, denumirea ei se datoreaza faptului ca agitatia apei da impresia ca culoarea raului este albicioasa din cauza spumei care se genereaza. Doar cei mai indrazneti sunt capabili sa traverseze rauri de o asemenea dificultate, desi pentru unii, orice merge atata timp cat ating doza dorita de adrenalina.
5. Scufundari in caverna
Cu siguranta ca la un moment dat ati auzit de scufundari si chiar ati putut sa o practicati. Cu toate acestea, exista o practica extrema derivata din acest sport. Scufundarea in caverna consta in scufundarea la adancimi exorbitante, cu scopul de a aluneca prin adanciturile cavernelor subacvatice . Riscul acestui sport deriva din numarul de metri care separa sportivul de suprafata, astfel ca pot aparea evenimente neprevazute derivate din presiune, intuneric sau temperatura greu de rezolvat.
6. Bungee jumping
Acesta este, fara indoiala, unul dintre cele mai populare sporturi de risc. Numele sau ofera deja un indiciu in ce consta, si anume ca persoana trebuie sa sara de pe un pod pentru a se lansa in gol. Pentru a face acest lucru, trebuie sa ai o franghie elastica legata de ea, care sa previna exact ciocnirea cu solul. Desi este un sport foarte impresionant la nivel vizual, adevarul este ca este unul dintre cele mai sigure dintre cele despre care am discutat, deoarece poate exista un grad foarte mare de control al situatiei.
7. Alpinism solo gratuit
Free solo climbing este un tip de activitate derivat din free climbing. In ea, un alpinist solo incepe ascensiunea bazandu-se exclusiv pe propria sa forta si capacitatea de alpinism . Aceasta inseamna ca nu se utilizeaza instrumente precum franghii, hamuri si alte echipamente de protectie.
Este important sa nu confundam aceasta modalitate cu catararea libera fara mai mult, care este cea in care materialul de sustinere este folosit doar pentru a preveni caderea, dar nu pentru a ajuta in procesul de catarare. Asa cum era de asteptat, cataratul solo liber este un sport cu risc ridicat, deci este potrivit doar pentru persoanele cu o pregatire fizica deosebita.
8. Heliski
Daca exista un sport mai putin impresionant, acesta este Heli-Ski. Acesta consta in lansarea persoanei dintr-un elicopter pentru a cadea intr-un munte de zapada virgina , pentru a cobori partia cu schiurile sau cu placa.
Desi schiul este un sport care poate fi foarte incitant, aceasta modalitate este potrivita doar pentru iubitorii de adrenalina pura. Este important de retinut ca, fiind teren virgin, nu exista indicatoare sau cunostinte prealabile ale zonei. De aceea pericolul acestei activitati este foarte mare, asa ca doar cativa pot ajunge sa o practice.
9. Box
Boxul este unul dintre sporturile clasice. Cu toate acestea, in sine ar putea fi considerat un sport cu risc ridicat. Boxul este considerat un sport de contact, deoarece in el doi adversari se lupta folosind pumnii, care sunt inveliti in manusi. Regula esentiala este ca fiecare dintre boxeri sa-l loveasca pe celalalt doar de la talie in sus , intotdeauna in interiorul ringului, incinta ringului destinata activitatii.
Luptele sunt impartite in secvente scurte, fiecare numita runda. Desi este un sport cu reglementari detaliate, bineinteles ca leziunile care pot aparea sunt grave si implica un risc semnificativ pentru participanti. Desigur, urmarirea unei lupte nu este potrivita pentru toate publicurile.
10. Motocross freestyle
Motocrossul este o forma de competitie in care participantii circula cu motociclete pe toate tipurile de teren in circuite inchise. Este un sport foarte solicitant din punct de vedere fizic in care conditiile pot fi nefavorabile.
O varianta a acestui sport este freestyle motocross sau freestyle. In acest caz, se face un pas mai departe si pilotii efectueaza sarituri, cascadorii si piruete in aer cu motocicletele lor . Tinand cont de miscarile pe care le fac folosind vehicule cu aceste caracteristici, nu este de mirare ca aceasta modalitate este considerata un sport extrem.