O gaura neagra ne-ar putea devora pe toti intr-o zi? Sunt milioane de oameni care asteapta. Si daca s-a intamplat sa facem o gaura neagra din greseala, bine, mai bine sa va legati centurile de siguranta. Lucrurile vor fi cu adevarat nenorocite! Literalmente. Ce am vedea daca am fi atrasi intr-o gaura neagra? Pamantul ar putea orbita Soarele si o gaura neagra? Am supravietui spaghetificarii?

La doar 3.000 de ani lumina de Pamant este o gaura neagra vizibila cu ochiul liber. Din fericire, suntem la o distanta sigura de aceasta gaura neagra stelara si de multe altele le place. Exista aproximativ 100 de milioane dintre ei in galaxia noastra despre care stim.

Ele sunt ramasitele supernovelor, care apar atunci cand stelele de 10 pana la 20 de ori mai mari decat Soarele nostru se prabusesc asupra lor. Gaurile negre stelare sunt destul de frecvente si au un diametru de aproximativ 16 km. Si apoi exista concurenta mult mai mare, gaurile negre supermasive. Acestea au un diametru aproximativ de dimensiunea sistemului nostru solar si o masa mai mare de un milion de sori combinate.

Unul dintre ei, cunoscut sub numele de Sagetator A, este chiar lovit in mijlocul galaxiei noastre. Deci, cat de aproape ar trebui ca o gaura neagra sa fie un pericol pentru noi?

Din punct de vedere tehnic, o gaura neagra de marimea unui stift de 1 mm (0,04 in) ne-ar putea distruge daca ar fi suficient de aproape de Pamant datorita masei sale incredibil de dense si a atractiei gravitationale extreme. Supravietuirea noastra depinde de faptul daca am depasit orizontul evenimentelor sau nu.

Va puteti gandi la acest lucru ca la punctul de neintoarcere al gaurii negre. Orice lucru dincolo de acest punct ar trebui sa calatoreasca mai repede decat lumina pentru a scapa. Noroc cu asta. Daca Pamantul s-ar apropia suficient, partea cea mai apropiata de gaura neagra ar incepe sa se intinda spre el.

Atmosfera noastra ar incepe sa fie aspirata. Si apoi bucati uriase ale Pamantului se rupeau si urmau exemplul. Daca Pamantul ar reusi sa cada pe orbita gaurii negre, am experimenta incalzirea mareelor.

Forta atractie gravitationala neuniforma de pe Pamant ar deforma continuu planeta. Acest lucru ar genera o cantitate imensa de frecare interna, incalzind nucleul Pamantului la niveluri dezastruoase.

Probabil ar da nastere cutremurelor, vulcanilor si tsunami-urilor mortale. Trifecta condamnarii. In cele din urma, Pamantul ar incepe sa se intinda intr-un proces cunoscut sub numele de spaghetificare. Si nu in mod gustos, branza, tomatoey.

Sa presupunem ca ai fost un super-erou si ai decis sa lupti cu gaura neagra la inceput. Ei bine, bratele tale ar fi mai aproape decat picioarele tale, determinand corpul tau sa se intinda vertical si sa devina din ce in ce mai comprimat. Sa speram ca superputerea ta este elasticitate.

Pentru o gaura neagra stelara de dimensiuni medii, spaghetificarea poate avea loc la cateva sute de kilometri distanta de orizontul evenimentelor. Dar pentru o gaura neagra supermasiva, fizicienii cred ca acest lucru s-ar intampla in orizontul evenimentelor datorita dimensiunii sale.

In cele din urma, indiferent de dimensiunea sa, orice patrunde intr-o gaura neagra ar fi rupt intr-un sir de atomi individuali. Acest lucru s-ar intampla cu orice il traverseaza. Oameni, planete, stele, asa le spuneti.

Din pacate, intregul nostru sistem solar ar fi condamnat. Echilibrul atent al Soarelui si al numeroaselor noastre planete s-ar prabusi, ceea ce i-ar putea face sa se ciocneasca unul de altul. Si pentru a adauga insulta ranilor, centura noastra de asteroizi ar fi aspirata spre noi. Aproximativ 200 din 552.894 de asteroizi pe care ii cunoastem au mai mult de 100 km (62 mi) latime. Deci, daca cineva ne-ar fi lovit, am fi morti inainte sa ne transformam in spaghete. Sincer, nu sunt sigur care soarta ar fi mai rea.

Toata problema din sistemul nostru solar s-ar alatura discului de acumulare din jurul gaurii negre. Pe masura ce materia este aspirata in gaura neagra, aceasta genereaza cantitati masive de radiatii. Deci, chiar daca am supravietui cumva tuturor asteroizilor, probabil ca am muri din cauza radiatiei.

Credeti sau nu, astronomii au descoperit rare planete circumbinare care orbiteaza doua stele. In timp ce aceasta poate fi o posibilitate cu o gaura neagra si Soarele nostru, fortele extreme ale mareelor   ar face cel mai probabil planeta noastra locuibila.

Si mai rau, am putea fi alungati din orbita sau inghititi de Soare sau de gaura neagra in cele din urma. Imi pare rau, dar nu avem un rezultat in care castigam aici. Dar, si acesta este un mare, dar, poate am putea gasi o modalitate de a ne proteja intr-o naveta spatiala hiper-intarita. Daca am reusi cumva sa depasim orizontul evenimentelor, am putea fi intr-un timp si mai strain.

Fizica asa cum o stim se va schimba. Lucruri precum gravitatia, viteza luminii si chiar modul in care se leaga si reactioneaza atomii ar putea fi complet diferite. Adevarul este ca nu stim ce s-ar intampla. Nu putem obtine informatii dintr-o gaura neagra. Am fi trageti intr-o alta dimensiune? Ajungi intr-un univers paralel?