Sacramentul Confirmarii: este unul dintre cele trei sacramente ale initierii crestine; chiar cuvantul, confirmare care inseamna a afirma sau a consolida, ne spune multe . Tocmai din acest motiv va vom vorbi despre cum sa faceti cateheza de confirmare.
Scopul confirmarii este ca persoana confirmata sa fie intarita cu darurile Duhului Sfant; desavarsirea lucrarii botezului; dar ritul se administreaza in mod general intre 11 si 15 ani. Prin acest articol va vom invata semnificatia biblica a confirmarii.
Indicatii de baza despre cum se face cateheza de confirmare
Cateheza este un pilon principal pentru educarea credintei , datorita acestui serviciu al Bisericii; desi uneori poate fi dificil si necesita multa munca; iar rezultatele dorite nu se vad, a educa in credinta este frumos.
Cea mai buna mostenire care poate fi data oamenilor este credinta; educati-i in credinta, astfel incat sa se poata integra cu Domnul nostru Iisus Hristos si sa mentina o relatie vie si eficienta cu El.
Cel mai mare act de dragoste care poate fi aratat fata de ceilalti este acela de a ajuta; copiii, tinerii si adultii sa-L cunoasca si sa-L iubeasca pe Domnul din ce in ce mai mult, este una dintre cele mai frumoase aventuri educationale care pot fi instruite in cadrul bisericii.
Incepe cu formarea unui grup de copii in biserica, incurajand ca tema centrala este Domnul nostru Iisus Hristos; a depune marturie in acel grup a credintei bisericii si nu numai a-si exprima opiniile personale, inseamna a induce copilul la cunoasterea vie a lui Isus; in loc sa-l invete numai formule doctrinare.
Copii, trebuie sa ramana activi; ascultarea catehetului si a celorlalti copii, citirea si studierea relatarilor Evangheliei intr -un mod adecvat varstei ; isi dau propriile pareri, se uita la niste desene si spun ce sugereaza, deseneaza, decupeaza, lipesc, instruindu-le; in cantand, rugandu-te cu inima.
In intalnirea catehetica modul de a fi activ nu este intotdeauna acelasi, activitatile sunt foarte variate; in mod normal cartile folosite in cateheza explica clar toti pasii de urmat in diferitele activitati.
Sensul biblic al catehezei de confirmare
Sacramentul confirmarii este desavarsit in harul botezului si ne da puterea lui Dumnezeu de a fi tari in credinta si in dragostea fata de Dumnezeu si aproapele.
De asemenea, ne da indrazneala de a implini dreptul si datoria, pe care le avem prin botez; sa fie ucenici ai lui Isus, sa raspandeasca credinta si Evanghelia, personal sau asociat, prin cuvant si bun exemplu.
In acest sacrament, lucrarea Botezului este intarita si desavarsita; Prin acest sacrament persoana botezata este intarita cu darul Duhului Sfant, se realizeaza o inradacinare mai profunda in filiatia divina; si se uneste mai strans cu Biserica, intarindu-se pentru a fi martor al lui Isus Hristos; de cuvant si fapta.
Prin ea, cineva este capabil sa-si apere credinta si sa o transmita, incepand cu Confirmarea; devenim crestini maturi si vom putea duce o viata crestina mai perfecta, mai activa; este sacramentul maturitatii crestine si care ne face capabili sa fim martori ai lui Hristos.
Trebuie primita confirmarea
Confirmarea trebuie primita cand s-a ajuns la folosirea ratiunii, sau inainte, daca exista pericol de moarte; la primirea confirmarii in stare de gratie si cu pregatirea corespunzatoare
Persoana insarcinata cu sacramentul confirmarii trebuie sa fie administrata de Episcopul sau Preotul bisericii; si este convenabil ca un nas sau o nasa sa insoteasca care va fi confirmat, este un obicei stravechi al Bisericii, ca si in cazul botezului. Fiecare confirmand nu trebuie sa aiba mai mult de un nas sau nasa.
Biserica Catolica cere urmatoarele
Cum se face cateheza de confirmare? Daca confirmatul a ajuns la discretie, ca formarea sa include cel putin cunoasterea Tatalui nostru; Ave Maria, Crezul si Cele Zece Porunci.
Confirmandul trebuie sa fie intr-o stare de har, adica fara pacat de moarte; desi nu este ingaduit sa o primim in pacat, sacramentul este valabil; desi efectele sale sacramentale nu se bucura pana cand iertarea de pacate nu este conferita in sacramentul reconcilierii.