Evenimentele din jurul capitanului Titanicului, Edward Smith, si ultimul lui loc cand nava s-a scufundat pe fundul Atlanticului, au fost intotdeauna un pic de mister. Desi exista multe relatari ale martorilor care sustin ca l-au vazut pe capitan facand diverse lucruri, nu este sigur care dintre acestea este de fapt povestea adevarata. Multi oameni au sustinut ca l-au vazut sarind de pe vasul care se scufunda, in timp ce altii au spus ca l-au vazut pe capitan plimbandu-se pe strazile din Baltimore luni mai tarziu.

Este adevarat ca lumea s-ar putea sa nu stie niciodata ce s-a intamplat in cele din urma cu capitanul Edward Smith sau daca a intampinat o soarta inghetata in apele intunecate in acea noapte, dar un lucru este sigur: nu este probabil sa existe vreun om pe pamant care sa fi trecut prin asa ceva. multe presupuse decese ca si capitanul Smith. Cel putin conform supravietuitorilor Titanicului si povestilor pe care au avut de spus.

Titanicul inca se afla pe fundul Oceanului Atlantic de Nord

Acest articol a fost actualizat cu mai multe informatii despre Titanic in ultimele zile si stiri, precum si puncte extinse despre Capitanul Smith. Desi a disparut de mult, amintirea celor care au pierit pe RMS traieste pentru totdeauna.

Evenimentele care au dus la scufundarea Titanicului

  • Se zvoneste ca Titanic-ul a lovit aisbergul la ora 23:40.
  • Acesta a fost si in aceeasi perioada in care capitanul Smith a aparut pe punte.

Prima relatare vizuala a capitanului Smith inainte ca nava sa coboare a fost la aproximativ 23:40, cand a aparut pe podul navei ca raspuns la intalnirea fatala cu un aisberg. Aici a pus intrebarea despre ce sa intamplat si a primit un raspuns de „un aisberg, domnule”, de la primul sau ofiter, William Murdoch. Problema a inceput cu aceste cuvinte, in timp ce atat capitanul, cat si echipajul s-au straduit sa-si dea seama mai intai cat de grava a fost paguba si, in cele din urma, cum sa-i scoata pe toti de pe o nava in siguranta, care nu a fost niciodata conceputa pentru o evacuare de urgenta. Din acest moment, locul unde se afla capitanul Smith este putin neregulat, desi a sustinut un front curajos pana la sfarsit, cand se spune ca a murit in moduri tragice si nonsalante. Cadavrul sau nu a fost niciodata gasit, iar moartea lui – sau lipsa acesteia – nu a fost niciodata confirmata.

Cel de-al patrulea ofiter al navei, Joseph G. Boxhall, a oferit o veste la scurt timp dupa intalnire care parea a fi buna – ca nu s-a facut nicio paguba navei. Cu toate acestea, pe puntile inferioare, aceasta s-ar dovedi in curand a fi o informatie teribil de inexacte. Proiectantul sef al navei, Thomas Andrews, a contrazis acest raport, afirmand ca nu numai ca au existat pagube semnificative, dar ca cinci dintre compartimentele puntii inferioare ale navei erau deja inundate. Problema cu aceasta este ca nava a putut supravietui doar patru compartimente inundate, asa cum a facut parte din designul sau.

Pana la inundarea celui de-al cincilea compartiment, mai erau doar 11, iar aceasta nu era suficienta flotabilitate pentru a mentine nava pe linia de plutire. Intregul incident s-a petrecut cu o viteza vertiginoasa, cu doar 20 de minute intre capitanul Smith a primit vestea despre aisberg si, in cele din urma, a anuntat ca toata lumea de pe nava avea un interval de timp maxim de doar 90 de minute pentru a gasi o cale de a iesi din nava care se scufunda rapid.

Ultimele momente ale capitanului Edward John Smith

Capitanul Smith pe Titanic

A existat o confuzie intre ora 23:40 si primul apel pentru barci de salvare la aproximativ 12:05. Pentru inceput, echipajul a vazut ceea ce credeau ca sunt lumini de pe o nava care nu ar fi putut fi la mai mult de cinci mile departare. Nava in cauza nu a raspuns la apelul de urgenta care a fost trimis, eliminandu-l in cele din urma ca punct de salvare. Nava care a raspuns, RMS Carpathia, se afla la patru ore distanta in tranzit, aratand astfel ca capitanul Smith avea o singura ruta de parcurs, iar timpul de care avea nevoie pentru a face acest lucru se epuiza rapid.

S-a trimis ordinul de a cobori barcile de salvare, dintre care nu erau destule pentru a incapea fiecare pasager de pe nava. Pana la ora 12:45, au existat eforturi semnificative pentru a contacta nava din apropiere, care era estimata a fi la doar cinci mile de la cursul lor – rachete de primejdie si codul Morse au fost trimise prin lampa de semnalizare a navei, niciuna dintre acestea nu a fost confirmata sau returnata.

In acelasi timp, prima dintre barcile de salvare fusese coborata, dar numai printr-un prompt din partea ofiterului secund al capitanului, Charles Lightoller. Se presupune ca capitanul Smith era intr-o stare de soc in acest moment – cu 40 de ani de experienta oceanica in spate, nu s-a aflat o data intr-o pozitie in care s-a confruntat cu tragedia si cu posibilitatea foarte reala nu numai a propriei sale morti, ci si a mortii lui. altele, atat de iminent. In efortul de a facilita evacuarea barcii de salvare, capitanul Smith a ordonat coborarea barcilor de salvare pe puntea promenadei de pe puntea barcii, uitand ca ferestrele din sticla inchise impiedicau acest lucru – se parea, in acest moment, ca se gandea la nava pe care o avea. fusese capitanul anterior.

S-a luat decizia ca echipajul sa vasle pana la nava pe care o vazusera la orizont cu pasagerii, sa-i aduca in siguranta si sa vasle inapoi pentru a aduna mai multi. La ora 2 dimineata, capitanul Smith a apelat sa elibereze operatorii wireless, stiind ca aceasta ar fi singura lor sansa de a supravietui. Douazeci de minute mai tarziu, Titanic s-a rasturnat, cazand complet sub adancurile apoase. Unii spun ca inainte de aceasta, capitanul Smith a aratat un sentiment de entuziasm cand a vazut pasagerii parasind nava si salvati din ceea ce va fi in curand o camera etansa.

Titanic_leving_port_Southampton

Evenimentele capitanului Smith in timp ce nava se prabuseau, totusi, sunt prea conflictuale pentru a fi stabilite corect. Unii spun ca l-au vazut sarind de pe nava in apa, pecetluindu-si propria soarta prin propriile sale actiuni, inclusiv pe unul dintre operatorii wireless. Unii oameni sustin ca capitanul s-a impuscat chiar inainte ca nava sa se prabuseasca, iar acest lucru a fost chiar raportat de un ziar. Altii spun ca un val a fost responsabil pentru maturarea lui de pe punte, de pe care a inotat inapoi pentru a cobori cu nava. O alta relatare sustine ca capitanul a salvat un copil de la inec si a inotat la o barca de salvare pentru a-l livra pe copil inainte de a spune: „Voi urma nava” si a inota inapoi. Alternativ, multi spun ca a ajuns la o barca de salvare care a fost rasturnata, dar si-a pierdut stransoarea pe ea, fiind aspirata de ultima palnie ramasa pentru a se prabusi in ocean.

Cel mai interesant, insa, sunt rapoartele care au aparut dupa scufundarea Titanicului, multi oameni raportand ca Capitanul nu murise pana la urma. Un martor ocular al unui barbat credibil pe nume Peter Pryal a sustinut ca l-a vazut pe capitanul Smith mergand pe strazile din Baltimore doar cateva luni mai tarziu. Acest raport este credibil datorita faptului ca Pryal lucrase cu Smith pe o nava anterioara. Pryal a sustinut ca l-a vazut de doua ori si chiar a avut o conversatie cu capitanul, ultimele sale cuvinte fiind: „Fii bun, colega de nave, pana ne intalnim din nou”. Intr-un articol publicat de Life in anii 1940, se spunea ca capitanul Smith locuia in Ohio, sub numele de „Smith”. Dupa cum se dovedeste, acest lucru nu a fost chiar adevarat si s-a stabilit ca acest barbat nu a fost deloc Edward Smith.

Titanicul ramane o poveste iubita despre om versus apa: chiar si in 2023

Titanicul scufundat
  • Titanic si-a facut inca turul in presa, precum si la inceputul acestui an, cand submersibilul Titan a explodat in drumul sau spre amplasament.
  • Capitanul Smith a fost mult timp un punct al culturii pop.

RMS Titanic, desi s-a scufundat in 1912, a schimbat modul in care gestionam crizele maritime, precum si modul in care lumea vede povestea. De la adaptari de filme, melodii de succes ale lui Celine Dion si calatorii nesfarsite pana la locul epavei, Titanic va fi pentru totdeauna o bucata emblematica a istoriei. Din pacate, capitanul Smith nu a iesit in viata si nici cele aproximativ 1.500 de suflete care au cazut cu meganava in acea seara ingrozitoare. Oceanul Atlantic de Nord a fost de mult timp un corp de apa misterios si oarecum periculos si din motive intemeiate.

Inca de acum cateva luni, spunem ca submersibilul Titan a coborat pe locul RMS Titanic doar pentru a nu se mai intoarce niciodata, ceea ce a adus intrebari despre cat de buna este ideea de a continua sa te aventurezi pana la mormantul navei. Multi cred ca ar trebui lasat in pace. La urma urmei, este un loc de mormant pentru multi. Ar putea acest corp de apa sa fie bantuit? Cine stie.