Gheorghe Badea si Valentin Visoiu au primit licenta din partea Ministerului Mediului pentru instalarea a doua microhidrocentrale pe afluentii raului Arges, Capra si Valsan. Cei doi vor produce energie electrica pe care o vor vinde mai departe catre terti. Bani frumosi, baieti destepti. 

Presedintele Basescu, cel care a lansat pentru prima oara expresia de baietii destepti din energie nu s-a gandit nicio secunda ca cele doua paraie care izvorasc din muntii Carpati, Capra si Valsan, vor deveni sursa de afaceri pentru doi dintre greii businessului din Arges. Este vorba de Gheorghe Badea, patronul de la Subansamble Auto, omul care a dat de multe ori ora exacta in afacerile din Arges,  si Valentin Visoiu, patronul Conarg, unul dintre cei mai puternici constructori din tara. Satui de tumultul metropolei, cei doi au privit spre munte si au fost intampinati de susurul cristalin al apelor reci ale Argesului. Dar cum susurul poate produce bani frumosi daca ai putinta financiara si stii unde sa investesti le-a dat o idee geniala, sa devina producatori de energie. Cum? Foarte simplu.

 In baza Hotararii de Guvern nr. 443 din aprilie 2003, privind promo­va­rea productiei de energie electrica din surse regenerabile de energie. Prezenta hotarare a avut in vedere cadrul legal necesar pentru po­ten­tialul de exploatare a resurselor de energie. Pai vedeti?! Nu stiati ca de aia nu sunteti „baieti destepti”. Conform legii, producatorul de energie este „acea persoana fizica autorizata sau acea persoana juridica avand ca specific activitatea de producator al energiei electri­ce”. Zice HG-ul promovat de Adrian Nastase in 2003 ca producerea de energie din surse regenerabile (adica raul care curge) este un obiec­­tiv de interes national. De asemenea, Ministerul Mediului si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei sunt cele care acorda licente si autorizatii pentru instalarea micro­hidrocentralelor, in cazul resursei hidro. 

 

 Atat Gheorghe Badea, cat si Valentin Visoiu au obtinut aceste licente si pot porni afacerea cu vanzarea energiei electrice. Cele doua capacitati de producere a energiei vor fi conectate la reteaua publica de transport pentru a transfera energia catre cumparatori. Directorul sucursalei Hidrocentrale, Constantin Metehoiu, ne-a confirmat faptul ca pe paraiele  Capra si Valsan, afluenti ai Argesului, Ministerul Mediului a acordat licente pentru instalarea a doua unitati de producere a ener­giei electrice pentru doua firme pri­vate. Numele lui Gheorghe Badea si Valentin Visoiu au fost confirmate de seful Hidrocentrale Curtea de Arges, aflat la finalul saptamanii trecute la un seminar pe teme energetice la Sibiu.

 

 Pastravul, putin deranjat de acordarea licentelorIn toata povestea, nelinistit pare a fi cel mai gustos rapitor de munte, pastravul, care va fi cam deranjat de instalarea unor facilitati de producere a energiei electrice pe Capra si Valsan, adica tocmai la el in sufragerie. Spun surse din mediul hidroelectric ca aceasta activitate de producere a energiei electrice pe afluentii Argesului va face mare deranj in climatul natural al pastravului, riscand reducerea speciei. Sunt voci care sustin ca astfel de proiecte ar trebui blocate pentru a nu distruge fauna piscicola. Ramane de vazut daca pastravul va fi cel putin la fel de smecher ca aspretele….