Timpul se scurge repede… Suntem deja la mijlocul lunii lui Gustar, iar proaspetii absolventi ai ciclului de licenta isi pun inevitabila intrebare: „Eu ce master vreau sa fac?”. Se gandesc, se razgandesc, dar tot nu reusesc sa ia o decizie… In ideea de a-ti da o mana de ajutor, m-am gandit ca mult mai usor ti-ar fi daca ai avea la un loc toate ofertele facultatilor. Desigur, rabdarea cititorului internaut este limitata, iar o lista cu toate facultatile din tara si cu nenumaratele lor oferte i-ar pune cu greu la incercare. Tocmai de aceea m-am limitat la cele mai cautate universitati de stat din Bucuresti.

Din motive pur… tehnice o sa deschid Ghidul Admiterii la Studiile de Masterat 2011 cu Academia de Studii Economice, Bucuresti.

Daca ASE-ul se numara printre optiunile tale, atunci trebuie sa stii ca aici vei gasi o gama larga de oferte, atat pentru masterul de cercetare cat si pentru cel profesional. La finalul celor doi ani vei obtine diploma de master, cu stampila ASE-ului, care iti va da rangul de initiat in tainele economiei si in ale functiilor de conducere.

Perioada de inscriere: 12-14 septembrie, intre orele 9.00-13.00 si 15.00-19.00 si 15 septembrie, intre orele 9.00-13.00

Sustinerea interviului de competenta lingvistica pentru programele de masterat cu predare in limbi straine: 15 septembrie

Sutinerea probei scrise pentru ocuparea locurilor la buget: 19 septembrie

Afisarea rezultatelor finale: 26 septembrie

Modalitatea de admitere:

cei care doresc un master cu predare in limbi straine trebuie sa sustina un interviu de competenta lingvistica; cei care doresc ocuparea unui loc la buget, admiterea se face pe baza de examen grila;
 cei care doresc ocuparea unui loc la taxa, admiterea se face pe baza de dosar, in functie de media anilor de licenta si a examenului de licenta.

Numarul de locuri:

la buget: 1352; la taxa: 973.

Taxa:

de inscriere: 200 lei; pe an pentru cei admisi la taxa: 3.600 lei/an.

Forma de invatamant: ZI

Durata studiilor: 2 ani

Dosar:

– Pentru candidatii care au absolvit ASE-ul, inscrierea se face pe baza buletinului si a informatiilor din Baza de date electronica a ASE-ului;

– Pentru absolventii altor facultati, inscrierea se face pe baza buletinului si a unui dosar plic care trebuie sa contina:

diploma de licenta, in original sau copie legalizata; foaie matricola sau suplimentul la diploma de la programul de licenta, in original sau copie legalizata; diploma de bacalaureat in original sau copie legalizata; adeverinta medicala care sa ateste ca este apt pentru a urma facultatea la care solicita inscrierea; copie legalizata a certificatului de nastere; copie legalizata a certificatului de casatorie – daca este cazul; o copie dupa buletin; doua fotografii tip buletin; chitanta prin care sa demonstreze plata taxei de inscriere; declaratie pe propria raspundere prin care candidatul se angajeaza ca nu va beneficia concomitent de finantare de la buget pentru doua programe de studii universitare.

Ramona Ilie are 24 de ani si a terminat masterul la Facultatea de Relatii Econimice Internationale, specializarea Managementul Relatiilor Internationale. In ceea ce priveste programul de master, Ramona s-a declarat a fi foarte multumita: “Este un program competent in cadrul caruia se fac dezbateri pe marginea a diverse subiecte de actualitate. In plus, profesorii sunt foarte cooperanti si intelegatori. In ceea ce priveste examenele, ne puneam de acord – dam examen sau facem un proiect; proiect care, bineinteles, trebuie sa iasa ca la carte – sa fie bine documentat si sa dezbatem subiecte care sa aiba legatura cu profilul pe care ni l-am ales”.

Cat despre practica din cadrul celor doi ani de master, ASE-ul are la activ un program, finantat de Uniunea Europeana, in parteneriat cu Facultatea Ovidius din Constanta. Programul pune la dispozitia masterandzilor locuri de practica in banci multinationale. Fie ca mergi in Bucuresti, Oradea sau Timisoara, programul acopera si costurile pentru cazare si mancare. Si, apropo de sutele de kilometri, anul acesta au existat si 20 de locuri de practica pentru Paris.

Asa cum bine stii, la sfarsitul celor doi ani de master se sustine examenul de disertatie. Pentru el, un masterand se pregateste un an intreg: se gandeste de o mie de ori la tema pe care vrea sa o abordeze, discuta cu profesorul coordonator, dezbate si se documenteaza temeinic. Pentru Ramona, a fost un an cat se poate de greu si de obositor, dar totul a meritat! Mai ales acum ca se mandreste cu nota de 10 pe care a obtinut-o la examenul de disertatie.

Pentru a atrage cat mai multi studenti, ASE-ul ii incurajeaza pe tinerii romani, care au facut liceul in strainatate, sa vina si sa se inscrie la programele lor de masterat. Pentru ei exista 7 locuri, cu o bursa de 95 de euro/luna plus camin asigurat. In cazul in care sunt 8 inscrisi pentru cele 7 locuri disponibile, se va sustine un examen de admitere; in caz contrar, daca doar sase candidati aplica pentru aceste locuri, toti sase vor fi declarati admisi.