Exista o serie de abilitati sociale care vor scoate in evidenta CV-ul dvs. Stiti ce sunt si pentru ce sunt acestea? Cunoasterea abilitatilor sociale care sunt cele mai apreciate intr-un CV, pe baza cerintelor mediului de lucru actual si a profilului tau profesional, este esentiala pentru a da nastere unei cariere de relatii excelente cu tine insuti si, in consecinta, cu ceilalti oameni. 

Exista anumite abilitati sociale care, atunci cand sunt prezente pe CV -ul tau , influenteaza perceptia despre candidatura ta si iti permit sa demonstrezi dorinta de a aborda relatiile interpersonale de la locul de munca dintr-o perspectiva buna. Suntem fiinte sociale si, prin urmare, modul nostru de a ne conecta cu ceilalti are greutate si in contextul muncii, CV-ul fiind poarta de acces catre prezentarea abilitatilor tale sociale cele mai remarcabile. 

Ce abilitati sociale poti pune pe CV? 7 exemple de baza 

Deoarece abilitatile sociale nu sunt statice , exista o serie intreaga de abilitati personale care determina daca o persoana isi compune interactiunile sociale din demonstratii eficiente atunci cand interactioneaza si construieste relatii cu ceilalti in contextul muncii. 

In continuare, vom afla despre diferite abilitati sociale pe care le poti mentiona in CV-ul tau , pentru a te prezenta ca un candidat cu abilitati interpersonale extinse in functie de postul vacant la care decizi sa aplici.

Abilitatea de a lucra in echipa

In majoritatea slujbelor care iti traverseaza viata profesionala, rareori vei lucra singur. Aducerea la viata a proiectelor de munca sau a obiectivelor depinde adesea de o retea de experti in diferite roluri care, prin colaborare, faciliteaza realizarea unui scop comun. 

Abilitatile tale sociale pot influenta direct modul in care te relationezi cand lucrezi in echipa, iti completezi viziunea profesionala cu cea a altor colegi, esti loial obiectivelor si te aliniezi pentru a crea sinergii. 

Daca vrei sa te evidentiezi cu CV-ul in fata unei oferte de munca care necesita o dispozitie colectiva de a rezolva probleme, capacitatea de a lucra in echipa este o abilitate pe care recrutorii nu vor dori sa o rateze.

Comunicare efectiva 

Mentionarea abilitatilor tale sociale demonstrate printr- o comunicare eficienta in CV-ul tau arata clar ca iti conduci relatiile interpersonale transmitandu-ti ideile si ascultandu-le pe cele ale altora, fara a modifica obiectivul mesajului.

Pe scurt: sunteti capabil sa puneti in practica interactiuni de calitate si sa minimizati indoielile si confuzia care pot aparea ca urmare. 

Indiferent daca aveti un profil de conducere sau o pozitie operationala, capacitatea de a comunica eficient creste valoarea dvs. profesionala cu 100%. 

Capacitate de negociere si persuasiune 

Abilitatile sociale, dotate cu o buna capacitate de negociere si persuasiune , reprezinta un ingredient foarte atractiv pentru curriculumul profilurilor profesionale care trebuie sa se deplaseze in medii legate de leadership, putere de convingere si relatii obisnuite. 

Aceasta competenta indica recrutorului ca sunteti un profesionist capabil sa ajunga la acorduri convingatoare si favorabile pentru companie si obiectivele sale specifice. 

Empatie 

Abilitatea de a te pune in locul altuia si de a intelege reactiile, atitudinile, emotiile si gandurile care pot fi declansate intr-o situatie data, chiar si fara a fi fost in contact direct cu aceasta, este un atu pentru a-ti conduce viata profesionala cu un simt uman mai mare. . .

Sunt multe puncte in cariera ta profesionala in care recunoasterea celuilalt ca fiind similar si nevoia de a intelege cum sunt abordate anumite dificultati devine cheie pentru a intelege cum sa ne ghidam munca spre cele mai latente nevoi ale clientilor sau superiorilor. 

Asertivitatea

Intrucat este o abilitate sociala care vizeaza complet imbunatatirea relatiilor interpersonale, mentionarea in CV-ul tau ca esti o persoana asertiva te face sa arati ca un profesionist dispus sa-ti contribuie cu ideile si viziunile, fara a cadea in comportamente ostile si mesaje agresive atunci cand situatia dispare. nu marsaluie in favoarea ta. 

La urma urmei, asertivitatea este capacitatea sociala de a exprima un mesaj cu onestitate, fermitate si siguranta, dar fara a pierde din vedere autocontrolul atunci cand se confrunta cu reactiile destinatarilor, in acest caz, clienti, colegi de munca, superiori etc. . 

Inteligenta emotionala 

Inteligenta emotionala a devenit una dintre cele mai apreciate abilitati soft de catre companii , mai ales atunci cand selecteaza roluri care vor trebui de obicei sa faca fata situatiilor stresante, sa lucreze sub presiune, interactiuni constante si medii cu probleme provocatoare. 

A vorbi despre inteligenta emotionala in CV-ul tau este sinonim cu a te remarca ca un candidat care cunoaste cerintele contextului de lucru actual si este capabil sa se adapteze la acestea, demonstrand o capacitate de autoreglare foarte remarcabila. 

Flexibilitate 

Flexibilitatea relatiilor tale sociale, in special in contexte de munca in continua schimbare, care necesita o capacitate remarcabila de adaptare, este o abilitate foarte apreciata in peisajul ocuparii fortei de munca de astazi. 

Aceasta capacitate de a face fata unei game variate de tipuri de interactiuni si relatii interpersonale, adaptandu-se la cerintele acestora, este esentiala pentru a colabora in armonie in diferite situatii si cu tot felul de personalitati. 

Concluzii despre abilitatile sociale esentiale pentru CV-ul tau

Dupa cum puteti vedea, abilitatile sociale cu care va puteti identifica si va prezentati in contextul muncii nu sunt deloc limitate. CV-ul dvs. poate fi un canal foarte puternic pentru a impartasi aceste abilitati soft si pentru a va creste sansele de a le distinge si mai mult intr-un interviu de angajare. 

Acum ca stii mai multe despre aceste abilitati esentiale pentru CV-ul tau, este timpul sa le alegi pe cele care se potrivesc cel mai bine profilului tau profesional si sa afli cum te pot ajuta sa faci fata diferitelor provocari interpersonale din locul tau de munca.

Evident, nu trebuie sa adaugi toate aceste soft skills la CV-ul sau scrisoarea de intentie , cu atat mai mult daca nu sunt reale. Ar trebui sa le folositi numai atunci cand este necesar, anumite locuri de munca necesita sa posedeti sau sa demonstrati aceste abilitati mai mult decat altele.