Criza de sanatate provocata de Covid-19 ne-a adus una dintre cele mai dificile situatii prin care am trait, dar are si o latura pozitica, deoarece a fost un stimul pentru inspiratia artistilor. Dovada in acest sens sunt melodiile pe care diversi artisti le-au compus. Le-am cautat pe cele zece care, dupa bunul nostru plac, descriu cel mai bine aceste zile, care in urma cu 2 ani ne-ar fi fost greu sa ni le imaginam si astazi au chiar si propria lor coloana sonora originala.

1. Rozalen, pasari in cusca

Autoarea lui Closing elipses  (2018) este optimista in „Aves enjauladas”, tema inspirata de zilele ei fara a pleca de acasa si care afirma la un moment dat in taietura ca atunci cand se vor intampla toate acestea „aceasta va fi o lume mai buna”. Speram ca Rozalen nu greseste in predictia ei delicioasa si lucruri la fel de frumoase ca aceasta melodie continua sa stabileasca ritmul acelei noi lumi. 

2. El Kanka, stii cine esti

Specialist in descrierea situatiilor cotidiene cu ritmul chitarei, El Kanka nu ne putea lasa fara viziunea sa particulara asupra tuturor acestor lucruri. In „Stii cine esti”, cantaretul profita de ocazie pentru a le multumi adeptilor sai pentru sprijinul acordat in aceste zile grele, tuturor celor care, dupa cum spune piesa lui, „isi doreste atat de mult sa vada”.

3. Robe, stau cu tine aici

Am ramas fara turneul de ramas bun al Extremoduro , trupa condusa de Robe , din cauza coronavirusului. Dar autorul unor astfel de albume celebre precum Agila (1996) sau Eu, o minoritate absoluta (2001) este astazi unul dintre cei mai renumiti muzicieni de pe scena rock nationala. delicatetea cu care extremedul ne lasa sa-i simtim lumea interioara revine in acest „Voi ramane cu tine aici”, scris in zilele sale de carantina. 

4. Coca Cola Mesh, Calm

In aceasta balada cu un aer de rock sudic, cantaretul Los Ronaldos povesteste cum in fiecare dimineata se asteapta la ceva diferit de ziua si devine doar „calm si nimic altceva decat calm”. Coque Malla ne lasa in aceasta inchidere o frumoasa melodie house-brand, inregistrata si editata fara a iesi din cei patru pereti, la fel ca clipul video cu inevitabilul aer intim alb-negru cu care ne invaluie in propria experienta. 

5. Infractorii recidivanti, Solo

Hard rock-ul are si el o voce in aceasta situatie. Mai ales daca vorbim despre o trupa cu atat de multa experienta in a numi lucrurile pe numele lor recidivist . In „Solo”, trupa punk rock, mereu de partea celor mai dezavantajati de nedreptatile sociale, lasa deoparte ingradirea si experientele personale pentru a-i aminti pe cei care nici macar nu au unde sa se adaposteasca. 

6. Joe Twilight, Carantina fara tine

Cea mai amuzanta si mai dramatica fata a lui Joe Crepusculo apare in „Carantina fara tine”. Versurile piesei variaza de la cele mai suprareale comportamente sociale pe care ni le-a lasat starea de alarma – „Ieri m-am luptat in supermarket pentru o rola de hartie si acum stau fara sa mananc” – pana in momentul de fata cu adevarat greu pe un nivel personal.ca fiecare trebuie sa traim din propriul sacrificiu: „Nu mai suport aceasta carantina fara tine”.

7. Borneo, Observatorul

Trupa seviliana are colaborarea lui  AlejandroGrizzly’ Garcia —un membru al  trupei Derby Motoreta Burrito Kachimba,  Riverboy si Groal— pentru aceasta melodie remarcabila si rafinata, cu versuri inspirate de ceea ce se poate vedea de pe acoperisul oricarui oras in aceste zile de pustiu. strazi si ore moarte. Si la ce ne asteptam cu totii. „Scoate-ti vocea si striga tare, hai sa cantam cu puterea pe care ne-o dau” este pentru Borneo  cea mai buna modalitate de a combate acele momente de disperare „in interiorul acestei case care nu arde, ci arde la fel”. 

8. Juanito Makande,  Domingo eterno

Ca traim o „Duminica vesnica” poate fi un sentiment comun pentru cei mai multi dintre noi care suntem implicati in aceasta poveste aproape de film. Mai ales pentru cei care si-au oprit total activitatea de munca. O adevarata zi de marmota. Juanito Makande  isi formeaza propria trupa cantand la voce, chitara si tastatura pentru a povesti cu stilul sau particular acest liniste cu care ne regasim in fiecare dimineata cand ne trezim. 

9. Rosendo si Rodrigo Mercado, Canotaj

Desi legenda nationala a rock-ului, Maestro Rosendo , si-a anuntat deja retragerea din muzica, stiti ce se spune despre vechii rockeri. Fostul Leno  se alatura fiului sau, si el muzician Rodrigo Mercado , pentru a ne oferi acest „A remar”. Barbatul din Madrid care a crescut in cartierul Carabanchel stie bine ce inseamna sa depasesti momentele grele din viata. Deci „Hai sa vaslim”, care este ceea ce atinge.

10. Kiko Poison, Exista oameni 

Kiko Veneno isi dedica cantecul unuia dintre grupurile protagoniste ale acestei crize de sanatate: gardienilor sanatatii noastre, acelor „oameni plini de vocatie” si carora trebuie recunoscut efortul zilnic, mai ales cand lucrurile devin cu adevarat adverse. Veterana cantareata nu trece cu vederea maltratarea unui grup care lupta impotriva lipsei de resurse pentru a ne rezolva buletinul de vot intr-o tema suta la suta Kiko. 

Multe lucruri vor iesi din aceasta paranteza a vietii asa cum o cunosteam noi. Unele mai bune si altele nu atat de mult, sa speram ca primul il depaseste cu mult pe al doilea, iar daca toate intrigile omenirii ar fi la fel de sustinatoare ca muzicalul ne-am putea da un cantec in dinti. Se dovedeste inca o data ca, orice s-ar intampla, oricand ne putem refugia in cantece.