Gasirea unei zgarieturi fara a-i cunoaste originea este foarte comuna, ni s-a intamplat tuturor. Cu toate acestea, atunci cand aceste rani devin comune la o persoana si, de obicei, le gasiti accidental , este posibil ca originea lor sa nu fie atat de necunoscuta. 

Cine nu a fost zgariat ? Aceste rani sunt clasice ale copilariei, stapanilor de animale de companie si ale vietii de zi cu zi care ne determina sa intalnim obiecte care ne lasa o „amintire”, dar in general nu depasesc asta. Este doar o chestiune de a le spala si de a le lasa sa se vindece .

Cu toate acestea, exista oameni care sufera in tacere si singura dovada sunt urmele de pe corpul lor . Da, ma refer la problema autovatamarii , care in mod clar nu este zgarieturi ca atare, ci rani care duc adesea la cicatrici fizice si emotionale mari .

Autovatamarea si tentativa de sinucidere nu sunt acelasi lucru

Specialistii subliniaza ca, desi este un act deliberat de a va rani organismul , fie prin taiere, fie prin ardere , de obicei nu este destinat sa puna capat vietii. Deci de ce sa o faci? Unii il considera o modalitate de a atrage atentia, deoarece este prezentat foarte mult la adolescenti .

Cu toate acestea, ca orice subiect legat de minte si emotii , merge mai departe. Potrivit expertilor, este o modalitate de a face fata emotiilor negative , cum ar fi durerea, furia sau frustrarea, dorinta de a umple golurile , de a bloca amintirile sau de a te simti in control , dandu-le un sentiment de calm si eliberare… desi atunci este intunecate de vinovatie, rusine si intoarcerea a ceea ce le-a originat.

Atentie, desi cei care o practica nu cauta intotdeauna sa se sinucida , asta nu inseamna ca nu isi pot pune viata in pericol din cauza unei rani grave care scapa de sub control, motiv pentru care este foarte important sa se ocupe la timp. .

Cum sa stii daca ranile sunt un strigat de ajutor?

Dupa cum am mentionat deja, este foarte frecventa in adolescenta; Child Mind Institute subliniaza ca apare mai mult la fete si la 1 din 4 adolescenti. Principala problema este ca, desi unii isi pot arata ranile ca o modalitate de a -si comunica durerea , multi o fac in secret.

Prin urmare, pe langa cicatrici sau rani suspecte (in special in aceeasi zona, creand un model), precum si altele care nu se vindeca, unele semne de avertizare pot fi:

* Purtarea cu maneci lungi sau pantaloni, chiar si pe vreme calda. Acest lucru se datoreaza faptului ca antebratele si coapsele sunt una dintre cele mai frecvente zone de auto -ranire .

* Pastrarea obiectelor ascutite in apropiere fara motiv. Desi sa nu uitam ca pot aparea si arsuri, denivelari sau perforatii .

* Izolatie care creste.

* Evitati activitatile sociale.

* Refuzati sa folositi vestiarele sau vestiarele acolo unde sunt alte persoane.

* Dificultati in relatiile interpersonale .

* Exprimati in mod constant neputinta, deznadejdea sau lipsa de curaj.

Cum sa actionezi impotriva autovatamarii?

Este foarte important sa actionati si sa tratati problema cu seriozitate si sensibilitate . Subestimarea sentimentelor, judecarea persoanei care o face drept „prost”, strigand la el sau oferindu-i un „ultimatum”, departe de a ajuta, poate inrautati situatia .

Daca banuiti ca fiul sau fiica dumneavoastra se implica in aceste comportamente, consultati un profesionist pentru ca acesta sa evalueze cazul si sa va indrume catre experti in sanatate mintala . Daca amandoi sunteti minori, sugerati sa vorbiti cu parintii vostri sau cu cineva in care aveti incredere.

La adulti, cel mai bine este sa-l sustineti si sa-l incurajati sa caute ajutor . Persoanele cu boli mintale, cum ar fi depresia , stresul post-traumatic , tulburarile de alimentatie sau de personalitate , sunt, de asemenea, predispuse la aceasta.

In ceea ce priveste tratamentul, este un proces care include terapii care ajuta la infruntarea emotiilor negative, precum si medicamente in cazul unei boli psihice.

Daca te identifici cu acest subiect, ar trebui sa ceri ajutor , deoarece atat viata, cat si sanatatea mintala pot fi in pericol. Este foarte important sa stii ca nu esti singur si mereu va fi cineva dispus sa te sprijine si sa fie alaturi de tine.