„Cred ca coada este de fapt cu trei inci mai scurta decat ar trebui sa fie”. Este suficient sa vedem cat de identica este rochia de mireasa pe care Claire Foy o poarta in The Crown, recreand modelul Elisabetei a II-a a Angliei la nunta ei cu Filip de Edinburgh, pentru a intelege ca serialul se doreste sa fie cat mai realist.
Este spus de Michele Clapton, regizorul de costume al celui mai recent blockbuster Netflix si castigator al unui Emmy pentru ca a facut acelasi lucru in Game of Thrones. Clapton si-a petrecut ultimele luni sapat prin arhivele istorice si prin Vogues -urile vremii pentru a nu da gres in stilul vreunui personaj (celebra trena a rochiei de mireasa despre care vorbeste a durat sase saptamani pentru a coase in ture, desi era abia apreciat la montajul final).
Elisabeta a II-a cu tatal ei mergand pe culoar, in serie, si adevarata Elisabeta a II-a in ziua nuntii ei, cu Filip de Edinburgh.
Munca designerului de costume si a echipei de productie simbolizeaza ceea ce spectatorul percepe atunci cand vizioneaza The Crown : o radiografie a celui mai baroc lux monarhic in sens formal (tiare stralucitoare, pahare de sampanie rafinate mereu debordante, palate pentru care exista mereu. un aspirator luptand cu praful) si asa de la tara cu cizme de ploaie cu batista innodata departe de protocol. Dar, lasand deoparte acel portret al bogatiei anacronice care a costat peste 100 de milioane de euro pentru 20 de capitole , in ce masura este adevarata intriga serialului? Multe voci din Regatul Unit nu au discutat despre faptele descrise, ci despre forma. Coroana Nu-si ascunde fascinatia si misticismul pentru Isabel, lucru care nu a patruns bine in cercurile culturale britanice. Daca Ken Loach a criticat dur faptul ca BBC a produs drame istorice in stil Downton Abbey „care adorma creierul telespectatorilor”, istoricul si eseistul Harry Leslie Smith a facut acelasi lucru cu productia Netflix, pe care a definit-o drept „o insulta”. la luptele generatiei mele” pentru a „idolatriza aristocratia si monarhia” .
Facem verificarea faptelor pentru a afla ce este adevarat si ce este o minciuna in seria actuala: putem avea incredere in ceea ce ne spune?
Povestea Margaritei cu Peter Townsend, eroul de razboi, a fost atat de intensa? ADEVARAT
O scurta nota de la Palatul Buckhingham certifica „tristetea” cu care Printesa Margareta a primit vestea mortii lui Peter Townsend in 1995, chipesul pilot RAF, erou de razboi si mana dreapta a tatalui si iubitul sau din tinerete. Cu el a avut o relatie de noua ani, incluzand controverse – Townsend era un om de rand, divortat si tata a doi copii – si cu presa obsedata de dragostea interzisa a palatului. Desi este adevarat ca Casa Regala a studiat posibilitatea incalcarii legilor pentru a se putea casatori, o scrisoare a Margaritei catre prim-ministrul, Anthony Eden, care a iesit la iveala in 2009, dezvaluie ca, eventual, nu a fost vorba de presiuni din partea Bisericii. , daca nu chiar printesa, cea care a decis sa nu mearga pe culoar cu pilotul. Cu totul,
Magarita si Peter Towsen in serialul „Coroana” si in viata reala.
Chiar s-a simtit Philip castrat pentru ca a fost casatorit cu regina? ADEVARAT
Acest lucru a fost confirmat de corespondentul casei regale britanice a BBC de 14 ani, Jennie Bond, certificandu-si escapadele alcoolice in cluburile de domni: «De ani de zile am auzit de farsele lui Felipe in clubul Soho Thursday, o intalnire exclusiv masculina a lui. bogat si acomodat. Lichiorul curgea si glumele erau zgomotoase. De la familia lui apropiata, am aflat cat de grele au fost acele zile de inceput pentru el. Mi s-a spus cat de greu i-a fost lui Philip (un print mandru care are mai mult sange regal decat Elisabeta insasi) sa cante a doua lautara. Renuntarea la cariera sa navala fusese un sacrificiu urias, iar apoi curtenii palatului l-au paralizat si l-au convins sa se retraga de la viziunea lui despre viata moderna.
A prins presa cearta dintre Isabel si Felipe in calatoria lor in Australia? ADEVARAT
Daca trec. Sau asa a confirmat biografia Regina Noastra in urma cu cativa ani. Cuplul isi petrecea weekendul la Rezervatia O’Shannassy din Victoria, in timpul turneului lor prin tara in 1954. O echipa de presa astepta in afara casei. „Al doilea cameraman Frank Bafnal si-a intors instinctiv camera cand a vazut usa deschisa si a surprins memorabilul moment conjugal”. Din cate se pare, Regina a aparut cateva minute mai tarziu cerandu-si scuze pentru „micul incident” (se spune ca au zburat papuci si o racheta) explicand ca „se intampla in toate casniciile”. Echipa a distrus caseta, nu din propria vointa sau admiratie pentru Casa Regala, dupa cum intuieste serialul, ci din teama de regulile stricte ale echipei de comunicare a Reginei.
Felipe cu Printul Carlos in seria Netflix si intr-o fotografie din acea vreme. Foto:
Secretara lui Churchill a murit in smogul din Londra? Minciuna
Venetia Scott, tanara secretara care isi admira orbeste seful si prim-ministrul, Winston Churchill, nu a existat cu adevarat. Este un personaj fictiv care a servit scriitorilor sa atinga unul dintre cele mai triste momente culminante ale unuia dintre cele mai bune episoade din acest prim sezon: atunci cand Churchill, obsedat de crizele internationale, decide sa ia masuri pe masa in gestionarea smog-ului care a maturat Londra timp de patru zile (si a ucis in jur de 4.000 de oameni de probleme respiratorii). O face dupa ce a aflat ca secretara lui a fost lovita de un autobuz pe care o conducea orb. Desi unii lucratori de la 10 Downing Street au murit, ceata, potrivit New York Times, nu a fost niciodata luata drept „episod de criza guvernamentala” pana cand ceata s-a ridicat si au fost numarate victimele.
Venetia Scott (interpretata de Kate Phillips) si Winston Churchill (un magistral John Lithgow) si The Crown
Prim-ministrul Anthony Eden consuma droguri? ADEVARAT
Succesorul lui Churchill in fruntea Guvernului apare de doua ori injectand substante in timpul serialului. Prima data, in zborul spre Washington, pentru a-si calma durerea in fata a ceea ce mai tarziu se transforma intr-o operatie la vezica biliara in Boston. Mai tarziu, in criza Canalului Suez din 1956 si inceputul razboiului din Sinai, in timp ce ascultam cuvintele generalului antiimperialist Gamal Abdel Nasser. Dosarele medicale indica faptul ca Eden, pe tot parcursul crizei care i-ar fi impiedicat cariera politica, a consumat Dexamyl (cunoscut sub numele de Purple Heart ), un puternic analgezic care era un amestec de amfetamine si barbiturice.
Prim-ministrul Anthony Eden in The Crown si in viata reala.