Cum sa meditezi eficient cu sfaturi de meditatie ghidata pentru incepatori

Meditatia este o abordare a antrenarii mintii, similara modului in care fitness-ul este o abordare a antrenarii corpului. Dar exista multe tehnici de meditatie – deci cum inveti sa meditezi?

„In traditia budista, cuvantul „meditatie” este echivalent cu un cuvant precum „sport” in SUA. Este o familie de activitati, nu un singur lucru”, directorul laboratorului de neurostiinte al Universitatii din Wisconsin, Richard J. Davidson, Ph.D., a spus The New York Times. Si diferite practici de meditatie necesita abilitati mentale diferite.

Este extrem de dificil pentru un incepator sa stea ore in sir si sa nu se gandeasca la nimic sau sa aiba „mintea goala”. Avem cateva instrumente, cum ar fi un DVD de meditatie pentru incepatori sau o banda care detecteaza creierul pentru a va ajuta sa treceti prin acest proces atunci cand abia incepeti sa invatati cum sa meditezi cel mai bine. In general, cel mai simplu mod de a incepe sa meditezi este concentrandu-te pe respiratie. Un exemplu de una dintre cele mai comune abordari ale meditatiei este concentrarea.

Meditatia de concentrare

Meditatia de concentrare implica concentrarea pe un singur punct. Aceasta ar putea presupune urmarirea respiratiei, repetarea unui singur cuvant sau mantrei, privirea la flacara unei lumanari, ascultarea unui gong repetitiv sau numararea margele pe o mala. Deoarece concentrarea mintii este o provocare, un incepator ar putea sa mediteze doar cateva minute si apoi sa lucreze pe durate mai lungi.

In aceasta forma de meditatie, pur si simplu iti reorientezi constientizarea asupra obiectului de atentie ales de fiecare data cand observi ca mintea iti rataceste. In loc sa urmaresti ganduri aleatorii, pur si simplu le lasi sa plece. Prin acest proces, capacitatea ta de concentrare se imbunatateste.

Meditatia Mindfulness

Meditatia Mindfulness incurajeaza practicantul sa observe gandurile ratacitoare in timp ce acestea plutesc prin minte. Intentia nu este de a te implica cu gandurile sau de a le judeca, ci pur si simplu de a fi constient de fiecare nota mentala pe masura ce apare.

Cand meditezi prin intermediul meditatiei mindfulness, poti vedea cum gandurile si sentimentele tale tind sa se miste in anumite modele. In timp, poti deveni mai constient de tendinta umana de a judeca rapid o experienta ca fiind buna sau rea, placuta sau neplacuta. Odata cu practica, se dezvolta un echilibru interior.

In unele scoli de meditatie, elevii practica o combinatie de concentrare si mindfulness. Multe discipline necesita liniste – intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de profesor.

Alte tehnici de meditatie

Exista diverse alte tehnici de meditatie. De exemplu, o practica zilnica de meditatie in randul calugarilor budisti se concentreaza direct pe cultivarea compasiunii. Aceasta implica imaginarea evenimentelor negative si reformularea lor intr-o lumina pozitiva transformandu-le prin compasiune. Exista, de asemenea, tehnici de meditatie in miscare, cum ar fi tai chi, qigong si meditatia pe jos.

Beneficiile meditatiei

Daca relaxarea nu este scopul meditatiei, este adesea un rezultat. In anii 1970, Herbert Benson, MD, cercetator la Facultatea de Medicina a Universitatii Harvard, a inventat termenul „raspuns de relaxare” dupa ce a efectuat cercetari asupra persoanelor care practicau meditatia transcendentala. Raspunsul de relaxare, in cuvintele lui Benson, este „un raspuns opus, involuntar, care provoaca o reducere a activitatii sistemului nervos simpatic.”

De atunci, studiile privind raspunsul de relaxare au documentat urmatoarele beneficii pe termen scurt pentru sistemul nervos:

  • Tensiune de sange scazuta
  • Imbunatatirea circulatiei sangelui
  • Ritmul cardiac mai mic
  • Mai putina transpiratie
  • Ritm respirator mai lent
  • Mai putina anxietate
  • Scaderea nivelului de cortizol din sange
  • Mai multe senzatii de bine
  • Mai putin stres
  • Relaxare mai profunda

Cercetatorii contemporani exploreaza acum daca o practica consecventa de meditatie aduce beneficii pe termen lung si observa efecte pozitive asupra creierului si a functiei imune in randul meditatorilor. Cu toate acestea, merita repetat ca scopul meditatiei nu este de a obtine beneficii. Pentru a spune asa cum poate spune un filozof oriental, scopul meditatiei nu este un scop. Este pur si simplu sa fii prezent.

In filosofia budista, beneficiul suprem al meditatiei este eliberarea mintii de atasamentul fata de lucrurile pe care nu le poate controla, cum ar fi circumstantele externe sau emotiile interne puternice. Practicantul eliberat sau „iluminat” nu mai urmeaza inutil dorintele sau se agata de experiente, ci mentine o minte calma si un sentiment de armonie interioara.

Cum sa meditezi: meditatie simpla pentru incepatori

Acest exercitiu de meditatie este o introducere excelenta in tehnicile de meditatie.

  1. Stati sau culcati confortabil. Poate doriti chiar sa investiti intr-un scaun de meditatie sau o perna.
  2. Inchide ochii. Va recomandam sa folositi una dintre mastile noastre racoritoare pentru ochi sau perne pentru ochi reparatoare daca va aflati intins. 
  3. Nu faceti niciun efort pentru a controla respiratia; pur si simplu respira natural.
  4. Concentrati-va atentia asupra respiratiei si asupra modului in care corpul se misca la fiecare inspiratie si expiratie. Observa miscarea corpului tau in timp ce respiri. Observati-va pieptul, umerii, cutia toracica si burta. Pur si simplu concentreaza-ti atentia asupra respiratiei tale fara a-i controla ritmul sau intensitatea. Daca mintea ta rataceste, readuceti-va concentrarea la respiratie.

Mentineti aceasta practica de meditatie timp de doua pana la trei minute pentru a incepe, apoi incercati-o pentru perioade mai lungi. 

Dupa ce ati gasit o modalitate eficienta de a medita, rasfoiti Magazinul de meditatie al lui Gaiam pentru toate produsele necesare pentru a va ajuta sa va perfectionati tehnicile de meditatie. 


Tot in Blog

Pacea corpului si imputernicirea personala
Pacea corpului si imputernicirea personala

Din momentul in care ne nastem si luam prima respiratie, suntem socializati sau invatam ce inseamna sa fii membru al culturii in care ne-am nascut. Incepem sa invatam prin indicii, mesaje, observatii si imagini atat subtile, cat si deschise, care sunt valorile si normele acelei culturi in acel timp si loc. Invatam ce este acceptabil, de dorit, demn, valoros… si ce nu este.

Yoga pentru inotatori: ipostaze pentru forta si mobilitate
Yoga pentru inotatori: ipostaze pentru forta si mobilitate

Micha Shaw, fost inotator profesionist, ne ghideaza prin cinci ipostaze de yoga care ii ajuta pe sportivii care efectueaza miscari repetate zi de zi, nu numai sa sporeasca flexibilitatea, mobilitatea si forta, dar si sa constientizeze modelele de miscare, sa imbunatateasca performanta si sa ramana accidentat. gratuit.

Amanda Huggins: De la anxietate la imputernicire
Amanda Huggins: De la anxietate la imputernicire

Amanda Huggins, antrenor pentru anxietate si influenta Gaiam, spune povestea modului in care si-a transformat anxietatea in imputernicire si ofera sugestii pentru jurnal pentru a incepe procesul de intelegere a relatiei tale cu anxietatea.