Cand te gandesti la colesterol, s-ar putea sa te gandesti la efectele sale secundare negative, cum ar fi riscul crescut de boli de inima. Cu toate acestea, stiati ca colesterolul este vital pentru ca organismul nostru sa functioneze corect? Asa este, desi prea mult colesterol poate fi motiv de ingrijorare, este necesara doar cantitatea potrivita pentru a sustine multe functii importante ale corpului.

Functia colesterolului in organism poate fi un subiect complex, dar cu siguranta nu trebuie sa fie. Acesta este tot ce trebuie sa stiti despre functiile primare ale colesterolului, inclusiv factorii de risc de a avea prea mult si beneficiile de a avea niveluri sanatoase.


Ce este colesterolul?


Colesterolul este o substanta grasa asemanatoare ceara care este esentiala pentru multe functii importante din organism. Ficatul dumneavoastra produce suficient colesterol pentru a sustine aceste functii, dar obtineti si colesterol din alimentele pe care le consumati. In timp ce corpul nostru are un sistem de control al colesterolului in exces, daca nivelul colesterolului devine prea mare, poate duce la complicatii.

Exista doua tipuri de colesterol

 • Lipoproteine ​​cu densitate joasa (LDL): Acesta este adesea cunoscut sub numele de colesterol „rau”, prea mult poate duce la acumularea placii in artere. Acesta este un risc de atac de cord si accident vascular cerebral.

 • Lipoproteine ​​de inalta densitate (HDL): Cunoscuta si sub denumirea de colesterol „bun”, sustine eliminarea LDL din artere si ajuta la mentinerea sanatoasa a sistemului cardiovascular.

Articol inrudit: 9 cauze ale colesterolului ridicat


Care sunt principalele functii ale colesterolului?


In organism, colesterolul are trei functii principale:

 • Face parte din blocurile de constructie ale membranei celulare
 • Produce hormoni cheie
 • Ajuta la digestie

# 1 Colesterolul face parte din blocurile de constructie ale membranei celulare


Colesterolul face parte din fiecare celula din organism.

Colesterolul si fosfolipidele sunt doua lipide majore care alcatuiesc membranele celulare – acestea sunt cele care alcatuiesc stratul exterior al celulelor si actioneaza ca gardieni. Membranele celulare au un strat dublu de lipide numit fosfolipide. Fosfolipidele sunt lipide care au atasata o molecula de fosfat.

Colesterolul este esential in membranele celulare din 3 motive principale:

 • Colesterolul sustine membranele celulare: colesterolul este insolubil in apa si este mai rigid decat moleculele inconjuratoare, astfel incat asigura sustinerea structurala a membranei celulare.

 • Colesterolul mentine fluide membranele celulare: Colesterolul are efecte diferite asupra fluiditatii membranelor celulare in functie de temperatura. Se asigura ca membranele celulare nu devin prea rigide sau prea fluide in ciuda schimbarilor de temperatura

 • Colesterolul este necesar pentru construirea unor parti speciale ale celulei numite plute lipidice: se crede ca plutele lipidice sunt implicate in transportul proteinelor specifice care ajuta la prevenirea infiltratiei anumitor agenti patogeni, cum ar fi virusii si bacteriile.


# 2 Colesterolul produce hormoni cheie


Colesterolul este necesar pentru formarea hormonilor cheie.

Exemple de hormoni steroizi includ progestageni, glucocorticoizi, mineralocorticoizi, androgeni si estrogeni. Glandele producatoare de hormoni ale corpului tau folosesc colesterolul pentru a produce hormoni precum estrogenul, testosteronul, cortizolul si hormonii tiroidieni.

Asa sunt afectati hormonii de colesterol si invers.

 • Colesterolul si hormonii tiroidieni: o tiroida subactiva (hipotiroidism) si, prin urmare, un nivel mai scazut al productiei de hormoni tiroidieni poate duce la o crestere a colesterolului LDL circulant in sange. De asemenea, s-a demonstrat ca o tiroida hiperactiva (hipertiroidism) si, prin urmare, un nivel mai ridicat al productiei de hormoni tiroidieni poate duce la un nivel mai scazut al colesterolului LDL in sange.

 • Colesterolul si hormonii sexuali feminini: cand nivelul de estrogen circulant creste in sange, nivelul de colesterol LDL scade. Cand nivelul de estrogen circulant scade in sange, nivelul colesterolului LDL creste. Acest lucru poate explica de ce exista o sansa mai mare de boli de inima la femeile aflate in postmenopauza.

 • Colesterolul si hormonii sexuali masculini: pe masura ce barbatii imbatranesc, nivelul lor de testosteron scade in mod natural, acest proces este adesea denumit „andropauza”. S-a demonstrat ca pe masura ce nivelul de testosteron scade, colesterolul LDL incepe sa creasca. Colesterolul LDL mai mare a fost demonstrat si la barbatii care urmeaza terapie de privare de androgeni (ADT), o terapie adesea folosita pentru a scadea testosteronul la barbatii cu cancer de prostata.

 • Colesterolul si cortizolul: daca sunteti stresat pentru o perioada prelungita, nivelul colesterolului LDL poate creste in sange. Acest lucru poate fi din doua motive – corpul dumneavoastra pastreaza resurse, cum ar fi grasimea corporala in perioadele de stres si/sau este mai probabil sa va orientati spre alimente bogate in grasimi saturate ca o forma de confort.


# 3 Colesterolul joaca un rol in digestie


Colesterolul joaca un rol in digestie deoarece este un ingredient esential in producerea bilei.

Bila este o substanta care este produsa in ficat si stocata in vezica biliara. Este responsabil pentru descompunerea si absorbtia unor substante nutritive in organism. Bila este o substanta esentiala pe care trebuie sa o aveti in organism, in special pentru descompunerea si digestia grasimilor alimentare.


Cum stiu daca nivelul meu de colesterol este sanatos?


Una dintre cele mai bune modalitati de a preveni bolile cardiovasculare, cum ar fi bolile de inima si accidentul vascular cerebral, este sa va verificati in mod regulat nivelul de colesterol. Persoanele cu niveluri ridicate de colesterol prezinta adesea simptome putine sau deloc, asa ca daca sunteti ingrijorat de nivelul dvs., asigurati-va ca discutati cu furnizorul de asistenta medicala.

Ai putea avea un risc crescut de colesterol ridicat daca:

 • Aveti antecedente familiale de boli de inima sau colesterol ridicat
 • Sunteti supraponderal sau obez
 • Beti alcool si/sau fumati frecvent
 • Duci un stil de viata sedentar
 • Dieta ta este bogata in grasimi si alimente foarte procesate
 • Suferiti de diabet, boli de rinichi, sindrom de ovar polichistic, boala inflamatorie a colonului sau o glanda tiroida inactiva