Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin raspunsul crescut al organismului la durerile musculare si articulare; insotita de oboseala, probleme digestive, dureri de cap continue si senzatie de furnicaturi la extremitati. Cauza sa exacta nu este definita, dar este legata de factori genetici, precum sedentarismul si unele boli, potrivit cercetarilor medicale.

Fiecare caz este diferit, dar exista 10 simptome cheie, asa cum este detaliat in acest articol.

Rigiditatea corpului  Una dintre cele mai frecvente probleme, conform Mejorconsalud.com, este rigiditatea corpului pe care o experimenteaza, mai ales in primele ore dupa trezire. Este o senzatie asemanatoare cu artrita.

Slaba concentrare Acest simptom, cunoscut sub numele de „fibrofog” sau „brain fog”, se manifesta prin probleme de concentrare si memorie la cei afectati de aceasta afectiune, incluzand, uneori, pierderea memoriei pe termen scurt.

Senzatie de epuizare Oboseala cronica sau epuizarea fizica si senzatia de greutate in intregul corp, adaugate stresului mental, impiedica activitatile zilnice normale, chiar si sarcinile simple.

Dureri in tot corpul Cei care sufera de ea experimenteaza de obicei o senzatie de durere, usoara sau intensa, care merge de la picioare pana la cap. Acest lucru poate incepe usor si intermitent, dar tinde sa devina „profund, ascutit si pulsatoriu”, afectand ligamentele, muschii si tendoanele. 

Putin somn. Din cauza simptomelor fizice si mentale, este dificil sa se obtina un somn de buna calitate. Neurotransmitatorii creierului prezinta modificari in functionarea lor si, deoarece stimuleaza creierul dureaza mai mult, afecteaza perioada de repaus, iar durerea se poate agrava odata cu pozitiile de dormit.

Probleme digestive Dezechilibrele in procesele inflamatorii ale organismului pot veni mana in mana cu simptome digestive similare cu cele cauzate de sindromul colonului iritabil. Durerea abdominala, acumularea de gaze si refluxul gastroesofagian fac, de asemenea, parte din simptome.

Amorteala si furnicaturi O senzatie puternica de amorteala la nivelul extremitatilor, precum si furnicaturi enervante, pot alerta asupra fibromialgiei inca din stadiile initiale. Este o senzatie de „intepaturi si ace” in maini si picioare. Au tendinta de a creste noaptea, in perioada de odihna sau cand aceeasi postura este mentinuta o perioada lunga de timp.

Sensibilitatea mediului  Unele au sensibilitate si reactii alergice la factorii de mediu. De exemplu, organismul experimenteaza simptome similare cu cele ale migrenelor, deoarece reactioneaza negativ la excesul de lumina, zgomotul puternic sau substantele chimice din unele produse.

 Sensibilitatea la temperatura Datorita modificarilor continue pe care le sufera organismul din cauza dezechilibrelor inflamatorii, pacientii cu fibromialgie au dificultati in reglarea temperaturii corpului. Acest simptom uneori ii impiedica sa se odihneasca corespunzator din cauza excesului de frig sau caldura pe care il simt atunci cand se odihnesc. In plus, schimbarile bruste de temperatura genereaza de obicei un impact mai mare, deoarece sensibilitatea la acestea este mult mai puternica in comparatie cu o persoana sanatoasa.

Depresia Ceva foarte greu de ignorat la pacientii cu fibromialgie sunt episoadele continue de depresie prin care trec datorita dezvoltarii simptomelor. Din pacate, aceasta boala are un impact vizibil asupra calitatii vietii si, din cauza limitarilor, persoana prezinta schimbari emotionale precum stari profunde de tristete. Intelegerea dezvoltarii fibromialgiei nu este simpla si necesita sprijin medical, psihologic si familial. Este esential sa fie clar simptomele pentru ca, in caz de suspiciune, sa primiti un diagnostic cat mai curand posibil.