Atunci cand traduceti o carte intr-un film , decesele personajelor majore pot fi supuse unor modificari care le fac sa-si piarda valoarea pentru poveste. A face un film bazat pe o carte este o sarcina descurajanta. Multe carti nu se traduc bine pe ecran, deoarece detin atat de multe informatii intre paginile lor. In timp ce cateva modificari pot face traducerea mai usoara, prea multe pot fi in detriment.

Moartea unor personaje precum Boromir din trilogia Stapanul Inelelor si Sirius Black din seria Harry Potter au fost bine adaptate pentru ecran. Greutatea mortilor lor a fost mentinuta, la fel ca si situatiile din jurul lor. Au existat decese, totusi, care sunt mai bune in carti. Desi filmele pot ajuta la vizualizarea unei situatii, uneori scenele scrise functioneaza mai bine pentru anumite morti ale personajelor.

10 Annie Wilkes din Mizerie

Ultimele momente ale lui Annie au aratat un nou nivel de disperare si brutalitate

Kathy Bates ca Annie Wilkes in Misery

Bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Stephen King, filmul din 1990, Misery , spune povestea chinuitoare a lui Paul Sheldon, un autor care este rapit de cel mai mare fan al sau, Annie Wilkes. In roman, Wilkes nu moare din cauza traumei contondente a unei masini de scris si a unei statui de metal . In schimb, ea se impiedica si se loveste cu capul de manta, dar supravietuieste suficient de mult pentru a alerga afara. Mai tarziu este gasita moarta, tinand in mana un ferastrau cu lant. Cum Wilkes l-a torturat deja pe Sheldon taindu-i piciorul intr-o scena brutala care a fost schimbata in Misery, ferastraul cu lant nu este prea mult pentru ea. Este o ultima privire asupra starii ei de spirit, deoarece publicul trebuie sa se intrebe ce anume a planuit sa faca cu acea motoferastrau.

9 Femeia din Jaws

Moartea femeii a fost ciudat de calma, in ciuda descrierilor lui Benchley

Chrissie inoata in ocean in Jaws
Falci
Data lansarii 20 iunie 1975 Regizorul Steven Spielberg Distributie Roy Scheider, Murray Hamilton, Lorraine Gary, Robert Shaw, Richard Dreyfuss Rating PG Genuri Aventura, Thriller, Drama, Groaza

Filmele Jaws se bazeaza pe romanul cu acelasi nume al lui Peter Benchley , desi filmele de mai tarziu isi iau libertati creative cu povestea. Atat filmul din 1975, cat si romanul lui Benchley se deschid cu aceeasi scena a unei femei inotand in ocean in timp ce un barbat doarme pe plaja. Spielberg a facut o treaba excelenta de a traduce cuvintele lui Benchley la ecran cu atacul, dar cartea face mai mult decat ar putea filmul. Obtinerea atacului din punctul de vedere al femeii se adauga la teama pe care ar trebui sa o simta publicul, la fel ca si descrierea lui Benchley a ranilor initiale . Este grafic, dar intelege destul de repede ca acesta nu este un rechin obisnuit.

8 Mandarina din Trenul Glont

Buburuza a actionat pur si simplu din instinct cand a ucis-o pe Tangerine

Tren de mare viteza
Data lansarii 29 iulie 2022 Regizorul David Leitch Distributie Logan lerman, Karen Fukuhara, Hiroyuki Sanada, Joey King, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Aaron Taylor-Johnson, Masi Oka, Brad Pitt, Zazie Beetz, Michael Shannon, Sandra Bullock Evaluarea nu Genuri insa evaluate Thriller, Actiune

Comedia de actiune Bullet Train s-a bazat pe romanul cu acelasi nume scris de Kotaro Isaka. Tangerine, interpretat de Aaron Taylor-Johnson, face parte dintr-un duo mortal cu partenerul sau, Lemon. Tangerine este ucisa de Ladybug, cunoscuta drept Nanao in roman, cand Printul il pacaleste. In film, Ladybug se cearta cu Tangerine pentru cateva momente inainte ca arma lui Tangerine sa se stinga si el este ucis.

In romanul lui Isaka, Buburuza actioneaza din instinct si ii rupe gatul Tangerinei inainte ca aceasta din urma sa poata reactiona la planul Printului. Scena se adauga la aspectul de comedie intunecata a piesei in ambele iteratii, dar versiunea lui Isaka o reuseste datorita reactiei pur instinctuale a lui Ladybug care incheie totul atat de repede.

7 Gollum din trilogia Stapanul Inelelor

Sarbatoarea lui Gollum dupa ce a primit inelul inapoi il face sa cada

Gollum zambind infiorator in The Lord of the Rings: The Return of the King.

Gollum este un personaj dezbinator, cu multi nesiguri daca este un adevarat raufacator al filmelor Stapanul Inelelor sau cineva de care trebuie sa fie de mila. Atat in ​​romanele lui JRR Tolkien, cat si in filmele lui Peter Jackson, singura motivatie a lui Gollum este sa recupereze Inelul Unic . Jackson il pune sa-l tarasca pe Frodo peste marginea Muntelui Doom cu el, cu Sam ajutandu-l pe acesta din urma sa se intoarca pe margine in timp ce Gollum cade. Frodo nu este niciodata in prea mare pericol de a cadea alaturi de Gollum in lucrarile lui Tolkien, deoarece celebrarea lui Gollum este cea care duce la moartea lui.

Dupa ce a muscat degetul lui Frodo pentru a obtine inelul, Gollum devine prea absorbit in a se bucura de succesul sau si coboara de pe margine si in lava de dedesubt. In timp ce punerea in pericol a lui Frodo adauga dramatismului scenei, concentrarea exclusiv pe Gollum pune creatura nenorocita in perspectiva, deoarece inelul valoreaza mai mult decat viata lui pentru el.

6 Beth March de la Fetele Micute

Moartea fiicei de la mijlocul lunii martie a fost una de pace si acceptare

Amy, Jo, Meg, Beth si Marmee March s-au adunat in jurul unui incendiu in Little Women.  Jo are bratele in jurul lui Marmee, in timp ce Meg si Beth se tin de Amy.

Moartea lui Beth March din Little Women este intristatoare sub toate formele, fie ca este romanul Louisei May Alcott, fie diferitele adaptari cinematografice ale acestuia. Beth era cea mai tacuta dintre surorile March si moartea ei a reflectat asta. Atat romanul, cat si filmele o arata pe Beth inrautatindu-se in timp dupa ce a contractat scarlatina, pana cand in cele din urma moare.

Romanul se adauga la durerea familiei March si a publicului, deoarece Beth pare sa se impace cu propria ei moarte . Ea nu-si doreste ca boala ei sa-i mai impovareze familia. In timp ce ultimul Craciun al lui Beth cu familia ei in filmul din 2019 arata dorinta lui Beth de fericirea familiei sale, cuvintele lui Alcott pur si simplu lovesc mai tare pe masura ce publicului i se ofera o intelegere mai profunda a lui Beth.

5 Jack Barts din Abraham Lincoln: Vanatorul de vampiri

Lincoln isi incepe uciderea vampirilor de la o varsta frageda

Abraham Lincoln sta si isi tine toporul in Abraham Lincoln Vampire Hunter

O adaptare mai putin cunoscuta si prost primita, de la carte la film, Abraham Lincoln: Vampire Hunter a fost scris de Seth Grahame-Smith ca un roman de groaza cu istorie alternativa. In ea, al saisprezecelea presedinte al Statelor Unite lucreaza ca vanator de vampiri dupa ce a intalnit vampiri viciosi in tinerete. In filmul din 2012, Lincoln isi ucide primul vampir, Jack Barts, cand este un adult tanar.

Barts statuse ani de zile pe familia lui Lincoln atat din punct de vedere fizic, cat si financiar si a ucis-o pe mama lui Lincoln. In roman, totusi, Lincoln avea doar doisprezece ani cand l-a ucis pe Bart cu un simplu teapa prin inima. Faptul ca moartea lui Barts a venit din mana unui Lincoln mai tanar are mai multa greutate decat scena dramatica de actiune prezentata in film. Simplitatea evidentiaza, de asemenea, hotararea lui Lincoln de a distruge vampirii, care va persista de-a lungul vietii sale.

4 Finnick Odair din The Hunger Games

Moartea lui Finnick in carti este mult mai trista si mult mai dura decat in ​​filme

Nu lipsesc decesele ingrozitoare si brutale in trilogia lui Suzanne Collins, Jocurile foamei . Una dintre cele mai devastatoare este moartea tragica a lui Finnick Odair, care a fost necesara pentru victorie. Atat in ​​romane, cat si in filme, Finnick moare incercand sa-i protejeze pe ceilalti de mutatiile soparlelor cunoscute sub numele de „muts”. In Mockingjay – Partea 2 , Finnick este tras de pe scara in canalizare, unde este inconjurat de mutti si ucis. Collins face moartea lui Finnick mult mai sumbra, deoarece capul lui este smuls si Katniss nu poate face nimic pentru a-l ajuta. In timp ce moartea lui Finnick, ca si a lui Georgie, este greu de urmarit in orice caz, cartile arata cat de brutal este dispus sa fie Capitoliul. pentru a o opri pe Katniss si pe aliatii ei.

3 Fili si Kili din Hobbit

Fratii nu au morti separate, dramatice

Azog inainte de a-l ucide pe Fili in Hobbit

In timp ce moartea lui Fili si Kili este destul de dezamagitoare in romanul The Hobbit , sunt mai bune decat in ​​a treia editie a filmelor Hobbit . Nu exista nicio scena dramatica a mortii nici pentru Fili, nici pentru Kili in carti. Se mentioneaza pur si simplu in treacat ca fratii au murit protejandu-si unchiul, Thorin, in batalia celor cinci armate. Schimbarile aduse mortii lor in film au venit din modificarile majore facute de studio, inclusiv povestea de dragoste adaugata dintre Kili si Tauriel. Caderea fratilor incercand sa-l ajute pe Thorin a fost un final mult mai bun pentru ei decat scenele dramatice de actiune din film.

2 Patroclu din Iliada si Troia

Moartea lui Patroclu a aratat aspecte ale culturii grecesti care nu erau in film

Patroclu arata in afara ecranului in Troia (2004)

Filmul din 2004 Troy s-a bazat vag pe epopeea lui Homer, Iliada , cu unele inexactitati presarate pe tot parcursul. Moartea lui Patroclu, in ciuda faptului ca a venit tarziu in Iliada , este punctul de cotitura al razboiului pentru armata greaca, deoarece este ceea ce il stimuleaza pe Ahile dispretuit sa revina la actiune. In Troia , luptele se termina de indata ce se dezvaluie ca Patroclu a fost ucis, dar acest lucru nu se intampla in Iliada . In schimb, grecii sunt fortati sa lupte in continuare pentru a nu fi luate de troieni trupul lui Patroclu si armura lui Ahile. Inlaturarea acestuia elimina aspecte cheie ale culturii grecesti antice, precum si realitatea dura a razboiului pe care se concentreaza epopeea lui Homer.

1 Voldemort din seria Harry Potter

Voldemort a fost menit sa moara ca barbat, nu ca mit

S-au facut multe schimbari la adaptarea celebrei serii Harry Potter a lui JK Rowling pentru ecran. In special, batalia finala dintre Harry si Voldemort a fost diferita de cea din carti. Moartea lui Voldemort in Harry Potter si Talismanele Mortii – Partea 2 este o schimbare care nu a adaugat nimic experientei. In ultima carte a lui Rowling, Voldemort este ucis si pur si simplu cade la pamant ca orice alt muritor. In film, corpul lui se dezintegreaza si dispare complet.

In ultima jumatate a seriei, Harry afla ca Voldemort a creat Horcruxuri pentru a deveni nemuritor, deoarece moartea era cea mai mare frica a lui. Moartea muritoare a lui Voldemort a fost menita sa arate inutilitatea eforturilor sale de a deveni nemuritor. Decizia, atunci, de a ignora sfarsitul lui Rowling pentru Voldemort in favoarea unei morti mai mistice in film nu are prea mult sens .