Pentru oricine care doarme sau petrece o cantitate semnificativă de timp într-un pat de spital lenjeria de pat este un factor important. Cearșafurile potrivite pot contribui la o igienă mai bună și la un mediu mai confortabil.

Pentru oricine care doarme sau petrece o cantitate semnificativă de timp într-un pat de spital lenjeria de pat este un factor important. Cearșafurile potrivite pot contribui la o igienă mai bună și la un mediu mai confortabil.

Există multe opțiuni de aleze de pat disponibile, de obicei acestea sunt de dimensiuni standard, potrivite pentru lenjeriile și saltele standard.

Deoarece persoanele care petrec cea mai mare parte a timpului în pat sunt expuse riscului de a dezvolta răni de presiune și de a murdări lenjeria. Acești oameni se bazează adesea pe îngrijitori pentru a-i ajuta la repoziționare și de a le schimba lenjeria de pat. Această sarcină necesară, totuși, poate pune o presiune fizică semnificativă asupra îngrijitorului. Folosind o aleză peste cearșaf, un îngrijitor poate schimba mai rar lenjeria, și poate proteja salteaua și lenjeria de murdărie. 

Pentru confortul pacientului, este esențial un cearșaf dimensionat corespunzător și potrivit unui pat de spital reglabil. Nu poți întinde un cearșaf de pat dacă este prea scurt sau prea lung, este important să fie măsura corectă. Pe lângă lungimea saltelei, trebuie luată în considerare și adâncimea saltelei – și dacă are sau nu o husă sau un topper care adaugă înălțime. Cearșafurile subdimensionate se pot desface și se pot înghesui sub un pacient, provocând frecare și riscând o rană pe piele. Cearșafurile supradimensionate pot cădea pe podea, creând un pericol de împiedicare și, de asemenea, se pot aduna sub pacient provocând disconfort. Alezele pot reduce aceste riscuri și protejează lenjeria și salteaua de murdărie și se pot schimba mult mai ușor.

O aleză sau o lenjerie de unică folosință este concepută pentru a preveni contaminarea încrucișată. Deoarece sunt aruncate după utilizare, expunerea altor persoane la virusuri de pe aleze este scăzută. Acestea sunt de unică folosință, de aceea nu necesită spălare. Îngrijitorii pot minimiza contactul cu alezele fără a fi nevoiți să le spele.

Alezele sunt impermeabile – de obicei realizate din vinil/ PVC sau poliuretan – fiind bariere impermeabile care mențin saltelele și lenjeriile protejate de scurgeri și fluide corporale. Acest lucru împiedică contaminarea să se infiltreze în saltea, menținând un mediu de somn mai sănătos și asigurând că salteaua va dura mai mult.

Alezele promovează un mediu de dormit sănătos, împiedicând alergenii, mucegaiul, ploșnițele și acarienii de praf să intre în lenjerie. Pot fi lavabile sau de unică folosință pentru a menține un spațiu de somn igienic.

Înainte de a cumpăra aleze pentru patul de spital (dintr-un magazin de tehnica medicala), există factori importanți pe care trebuie să îi iei în considerare. Și anume:

  • Dimensiunea patului
  • Materialul  de unică folosință
  • Grosimea alezei – Numărul de fire țesute fiind mai mare. Cu cât numărul de fire este mai mare, cu atât calitatea și confortul sunt mai bune
  • Materialul respirabil și neted – Pentru a preveni rănirea prin frecare.

Saltelele pentru pat de spital nu sunt cele mai confortabile, așa că sunt adesea adăugate accesorii care se suprapun pentru a crea un mediu de somn mai moale și mai odihnitor. Acestea pot ajuta la distribuția presiunii pentru a proteja pielea de ulcere de presiune. Forfecarea pielii are loc atunci când pielea vulnerabilă este expusă la frecări repetate și poate provoca escare. Tratarea escarelor de decubit include utilizarea unei saltele de reducere a presiunii și a cearșafurilor respirabile din percal sau bambus, care sunt dimensionate pentru a se potrivi saltelei. Alezele asigură că cearșafurile nu se îngrămădesc sub pacient atunci când patul este reglat.