Sursa foto: https://unsplash.com/photos/3coKbdfnAFg

Rigipsul, adesea cunoscut și sub numele de gips carton, este unul dintre materialele folosite la scară largă pentru realizarea unui număr mare de lucrări de amenajări interioare. Din rigips se pot realiza pereți de compartimentare, scafe sau acoperiri și placări pentru izolații sau tavan fals. Pentru a putea realiza aceste elemente este nevoie de o susținere adecvată, realizată din profile pentru rigips. Află care sunt tipurile de profile de rigips ce pot fi folosite pentru aceste tipuri de lucrări dar și detaliile care țin de acestea! 

Profilul de tip UD 

Aceste profile sunt utilizate pentru a permite formarea și realizarea structurii de bază a pereților și a tavanelor. În general, aceste tipuri de produse se folosesc în combinație cu profilele de tip CD pentru a monta structura direct pe suprafața de beton. În același timp, aceste profile pot fi utilizate pentru a construi structuri speciale curbate, pe lângă structurile uzuale plane. Dacă ești în căutare de profile pentru realizarea unor lucrări de amenajare care includ construirea de structuri ușoare, atunci ar trebui să știi că pe Mathaus.ro găsești profile rigips de toate tipurile, care te vor ajuta să acoperi nevoile proiectului tău. 

Profilul de tip CD 

Aceste tipuri de profile sunt folosite alături de profilele UD, pentru a forma structura pereților și a tavanelor. Practic profilele UD sunt baza pe care se montează profilele CD, iar profilele CD sunt cele pe care sprijină în mod direct plăcile de rigips. 

Profilul UA 

Acolo unde este nevoie de realizarea conturului cornișelor, la nivelul pereților și a tavanelor sunt folosite profilele UA. Acestea au rolul de a conferi structurilor muchiile netede și drepte necesare pentru un aspect elegant și estetic, fiind unele dintre cele mai utilizate tipuri de profile de rigips, după profilele de susținere CD și UD. 

Profilul CW

În cazul realizării pereților despărțitori vei avea nevoie de profile speciale pentru rigips, iar profilele CW sunt perfecte în acest sens. Cu ajutorul acestora pot fi amenajate zone distincte în interiorul unei singure camere, deoarece pereții despărțitori pot fi pozați pe structura de beton, atât la nivelul tavanului, cât și la nivelul pardoselii. Vei avea nevoie de profilele speciale, dar și de dispozitive de găurit și de șuruburi speciale pentru prinderea profilelor de structură. 

Profilul UW 

Aceste tipuri de profiluri sunt folosite pentru a crea structura unui perete fals sau pentru a susține o placă de rigips la o distanța mai mare față de un peretele existent.

Profilul GI 

Mai puțin utilizat în amenajări interioare, profilul GI este cel care conferă rezistență unor pereți care au nevoie de un plus de susținere. Vorbim în acest caz tot despre pereți de compartimentare, dar despre aceia care susțin o oarecare greutate și care trebuie să reziste acestor încărcări punctuale. Profilul GI este un profil galvanizat utilizat pentru a forma structura metalică a unui perete sau tavan din rigips, ce are nevoie de o rezistență suplimentară.

Acestea sunt tipurile de profile pe care le poți utiliza atunci când vine vorba despre realizarea structurilor din rigips. Este important să alegi cu grijă profilele, deoarece fiecare dintre acestea îndeplinește un anumit scop și poate fi utilizat în anumite contexte.

Întreabă specialiștii despre modul de comportare a acestor profile și documentează-te cu privire la prețuri și necesar de materiale! De asemenea, nu uita de accesoriile de prindere, pentru a fi sigur că proiectul tău de amenajare prinde contur, exact așa cum ți-ai dorit!