Calea Lactee este casa noastra in Univers. Galaxia noastra, care include toate stelele pe care le vedem pe cerul noptii si toate planetele pe care le-am descoperit pana acum, este un „gigant” cu o dimensiune de 52.850 de ani lumina .

Aceasta inseamna ca, daca am fi capabili sa calatorim cu viteza luminii (300.000 de kilometri pe secunda), ceea ce este imposibil din punct de vedere fizic, ar dura 52.850 de ani pentru a merge dintr-un punct in altul. Este atat de incredibil de mare incat Soarelui ia mai mult de 200 de milioane de ani pentru a finaliza o revolutie completa, pentru ca nu uitati ca stelele orbiteaza in jurul centrului galaxiei lor.

Un Soare care, apropo, este doar una dintre cele aproape 100.000 de milioane (desi ar putea fi 400.000 de milioane) de stele din galaxia noastra. Si daca acest lucru nu este suficient de uimitor, luati in considerare ca Calea Lactee este doar una dintre cele 2 trilioane de galaxii estimate din Univers .

Pur si simplu uimitor. In articolul de astazi, pe langa faptul ca intelegem exact ce este o galaxie, vom trece in revista principalele tipuri care exista. Si este ca, in ciuda numarului lor coplesitor, fiecare dintre ei se incadreaza in unul dintre cele sase tipuri pe care le vom vedea.

  • Ce este o galaxie?

O galaxie este un sistem cosmic in care cantitati uriase de materie, care includ stele, planete, asteroizi, praf, gaz, materie intunecata etc., sunt tinute impreuna prin actiunea gravitatiei. Ele au, de obicei, intre 3.000 si 300.000 de ani lumina .

Galaxiile sunt unul dintre cele mai inalte niveluri de organizare a materiei (depasit doar de clusterele galactice si de Universul insusi) si sunt, pe scurt, grupuri de miliarde de stele (si toata materia care, la randul ei, orbiteaza in jurul lor) care orbiteaza in jurul lor. un centru de greutate care se afla in nucleul galaxiei.

Se crede ca gravitatia care tine impreuna toate aceste trilioane de stele se datoreaza prezentei, in nucleul galaxiilor, a unei gauri negre supermasive, care exercita o forta de atractie atat de mare incat prinde stelele si orice obiect cosmic. adica cateva mii de ani lumina in jur.

Soarele nostru este o stea care, ca si celelalte miliarde de stele din Calea Lactee, orbiteaza in jurul Sagetatorului A, o gaura neagra atat de incredibil de mare (are un diametru de 22 de milioane de km) incat, in ciuda faptului ca, in In cazul Soarelui nostru, acesta se afla la mai mult de 25.000 de ani lumina distanta, masa lui este atat de mare incat suntem prinsi, la fel ca toate obiectele din galaxia noastra, de gravitatia sa.

Doar gaurile negre supermasive sunt capabile sa tina impreuna o intreaga galaxie , determinand toate stelele care o alcatuiesc sa se invarteasca in jurul ei. In cazul Sagetator A, vorbim despre un „monstru” cu o masa echivalenta cu 4 milioane de sori. Si Soarele nostru cantareste deja aproape 2 x 10^30 kg. Imagineaza-ti un 2 urmat de 30 de zerouri. Asa ca acum ia asta si inmulteste-l cu 4.000.000. Imposibil de imaginat.

Prin urmare, o galaxie este un grup de stele care sunt tinute impreuna de gravitatia exercitata de o gaura neagra supermasiva , in jurul careia orbiteaza toate aceste obiecte cosmice. Cu alte cuvinte, o galaxie este acel corp astronomic care se formeaza atunci cand stelele, care au fost odata imprastiate, au fost prinse de gravitatia unei gauri negre.

Galaxiile, asadar, sunt separate prin spatii „goale” (in spatiu exista intotdeauna materie), dar la randul lor formeaza agregate in Univers datorita actiunii gravitationale pe care o au intre toate. Galaxia noastra, de exemplu, este una dintre cele 40 de galaxii care alcatuiesc Grupul Local, un grup galactic cu o extindere de 5 milioane de ani lumina.

In cadrul acestui grup, Calea Lactee si Andromeda sunt cele mai mari. Si asa este actiunea gravitationala incat ne apropiem in mod constant, astfel incat intr-o zi ambele galaxii se vor ciocni, contopindu-se intr-una mai mare.

In orice caz, distanta care ne desparte este atat de mare incat, in ciuda faptului ca ne apropiem cu 300 de kilometri pe secunda, impactul nu se va intampla peste 5.000 de milioane de ani . Andromeda se afla la 2,5 milioane de ani lumina de noi. Si aceasta este cea mai apropiata galaxie de noi.

Cum clasificam galaxiile?

Inainte de secolul al XX-lea, credeam ca Calea Lactee era singura galaxie din Univers . Si este ca pana cand tehnicile nu au avansat, astronomii credeau ca acele corpuri ciudate care erau percepute ca „nori neclari” erau pur si simplu nebuloase.

Cu toate acestea, in anii 1920, celebrul astronom Edwin Hubble a descoperit ca „nebuloasa” Andromeda era de fapt o galaxie. Atunci s-a trezit un mare interes pentru a descoperi mai multe. Si am facut-o.

In 1936, Hubble a clasificat galaxiile in sase tipuri . Si este ca, in ciuda faptului ca in spatiu exista milioane de milioane, gravitatia gaurilor negre respective inseamna ca, in functie de varsta si dimensiunea galaxiei, toate adopta una dintre cele sase morfologii.

1. Galaxii eliptice

Galaxiile eliptice au o forma sferica alungita, dar nu se observa un nucleu clar , adica nu se vede o umflatura in centrul acestuia. Desi un nucleu nu este vizibil, asa cum este intotdeauna cazul, galaxia este mai stralucitoare la nucleu decat la margini, deoarece in centru, datorita fortei gravitationale, se condenseaza un numar mai mare de stele. Se crede ca intre 10% si 15% dintre galaxii sunt de acest tip.

Se pare ca galaxiile eliptice nu se rotesc in mod coordonat, adica stelele nu urmeaza o anumita orbita, asa cum se intampla in spiralele pe care le vom vedea in continuare. Luminozitatea lor este deosebita, deoarece majoritatea stelelor pe care le contin sunt giganti rosii , ceea ce arata ca sunt galaxii vechi formate in principal din stele vechi.

Oricum ar fi, galaxiile eliptice variaza foarte mult ca marime, de la ceea ce sunt cunoscute sub numele de galaxii pitice (sunt inca incredibil de mari) la galaxii gigantice. De fapt, cele mai mari galaxii descoperite sunt de acest tip , deoarece unele pot masura pana la 1 milion de ani lumina. De 19 ori mai mare decat Calea Lactee. In mod ironic, cele mai mici pe care le stim sunt si ele de acest tip.

Galaxia M32 este un exemplu de acest tip si face parte din clusterul nostru galactic. De fapt, este foarte aproape (relativ vorbind) de Andromeda.

2. Galaxii spirale

Este cel mai frecvent tip de galaxie din Univers. De fapt, 77% dintre galaxiile descoperite sunt spirale . Aceste galaxii au un disc plat, rotativ, care orbiteaza in jurul unui nucleu clar care apare ca o umflatura. Din acest disc ies o serie de brate care ajung sa adopte o forma spiralata.

Aceste brate se rotesc in jurul centrului de masa al galaxiei cu viteze de sute de kilometri pe secunda. Luminozitatea caracteristica se datoreaza faptului ca in zonele cele mai apropiate de centru exista un numar mare de stele vechi, care adopta o culoare mai rosiatica.

In bratele acestei galaxii, din cauza cantitatilor imense de gaze, se formeaza cele mai tinere stele. Andromeda si Calea Lactee sunt doua galaxii de acest tip, desi Andromeda este cea care adopta cea mai tipica forma de spirala.

3. Galaxii lenticulare

Galaxiile lenticulare sunt cele care se afla la jumatatea distantei dintre galaxiile eliptice si cele spirale . Si este ca, desi au discul plat rotativ al spiralelor, nu au celebrele brate. Celebra galaxie Sombrero este de acest tip.

4. Galaxii neregulate

Galaxiile neregulate, dupa cum sugereaza si numele lor, nu au nicio forma bine definita. Are o structura destul de haotica , deoarece nu formeaza o sfera ca niste eliptice si nici nu au brate ca spirale. Oricum, la fel ca orice galaxie, toata materia sa orbiteaza constant in jurul centrului de masa.

De obicei, o galaxie neregulata a fost candva o galaxie eliptica sau spirala care a fost deformata de gravitatia unui corp astronomic mai mare, de obicei o alta galaxie. Acest lucru are foarte mult sens, deoarece neregulatele sunt, de asemenea, de obicei cele mai mici (au tendinta de a avea mase de zeci de ori mai mici decat cea a Caii Lactee), asa ca este mai probabil sa fie afectate de atractia gravitationala a unei galaxii mai mari.

5. Galaxii ultra difuze

Galaxiile ultradifuze sunt un tip de galaxii cu densitate extrem de scazuta, deci cu greu se observa. Sunt galaxii rare (sau poate problema este ca nu am reusit sa descoperim suficiente dintre ele) care pot avea aceeasi dimensiune cu Calea Lactee, dar doar 1% din stelele pe care le are.

6. Galaxii inelare

Cel mai rar subtip de galaxie apartine acestui tip si consta din ceea ce este cunoscut sub denumirea de galaxie „inela”, in care se observa o galaxie eliptica traditionala inconjurata de un inel in care sunt si stele. Doar 1 din 1.000 de galaxii pare sa aiba aceasta forma. Se crede ca aceste galaxii se formeaza atunci cand o galaxie mica, atrasa de o galaxie mai mare (de obicei in spirala), trece prin aceasta galaxie chiar prin nucleu, provocand o distorsiune gravitationala care duce la formarea acestor structuri.