Competentele financiare ale tinerilor sun in declin, Un studiu a aratat ca 16% din adolescentii australieni nu au cunostintele necesare pentru a se descurca in societate. Acest lucru este extrem de ingrijorator, avand in vedere ca respectivele cunostinte sunt cruciale pentru a lua cele mai bune decizii de cumparare.
Pentru a imbunatati competentele financiare ale tinerilor, specialistii recomanda introducerea principiilor financiare in cat mai multe materii posibile, cat si includerea educatiei financiare ca materie de sine statatoare. Pentru a fi cat mai eficiente, activitatile de invatare ar trebui adaptate in functie de nivelul de experienta al elevilor.
Competentele financiare ale tinerilor sunt in declin
Pentru a face alegeri bune din punct de vedere financiar, oamenii au nevoie sa inteleaga principiile de baza. Un studiu recent a scos in evidenta faptul ca majoritatea elevilor nu stiu prea multe lucruri despre finante. Acest lucru include si aplicarea aritmeticii de baza in situatiile financiare din viata reala, ca de exemplu luarea unei decizii de cumparare si intelegerea interesului cand vine vorba de imprumuturi si investitii.
In urma acestor descoperiri, au fost formulate o serie de recomandari pentru a imbunatati educatia financiara din scoli. Rezultatele au confirmat evidentele din trecut, care aratau ca 16% dintre adolescentii australieni nu au cunostintele de baza financiare necesare pentru a se descurca in societate. Din acest punct de vedere, competentele financiare sunt in declin.
Situatia este ingrijoratoare, deoarece anii terminali de liceu sunt momentul in care studentii trebuie sa devina responsabili si sa fie pregatiti sa fie independenti din punct de vedere financiar. Obiceiurile financiare pe care si le formeaza ii vor urmari pe intreaga viata. Competentele financiare scazute sunt direct legate cu deciziile financiare slabe.
Rezultatele respectivului studiu
In cadrul acestui studiu, cercetatorii au examinat competentele financiare ale studentilor din anii terminali de la doua scoli din mediul rural. Prin urmare, au fost luate in considerare cunostintele elevilor cu privire la finante, provenite de acasa, din matematica sau din studiile de afaceri. Se pare ca tinerii care urmau cursuri de business erau mult mai informati decat ceilalti.
Participantii la studiu erau foarte diversi din acest punct de vedere. De asemenea, situatiile familiale variau, din moment ce multi dintre acestia nu traiau cu parintii lor. Totodata, unii dintre parinti nu aveau posibilitatea de a le oferi ghidare financiara.
Aproape jumatate dintre tinerii intervievati au preferat sa nu se gandeasca la situatia financiara. Cercetatorii au vorbit cu numerosi studenti despre matematica si au descoperit faptul ca respectiva materie nu este cea mai potrivita pentru a-i invata pe elevi despre finantele personale. Acest lucru se intampla deoarece, ca parte a matematicii, studentii se focuseaza mai mult pe retinerea de formule si calculi, fara sa inteleaga conceptele de dedesubt.
De asemenea, multi dintre elevi detesta matematica, ceea ce inseamna ca nu sunt interesati sa invete de la inceput. Mai mult decat atat, exista o diferenta intre scenariile financiare pe care le-au invatat si cele pe care le-au experimentat in viata de zi cu zi.
Elevii care isi aminteau conceptele financiare din trecut sau atunci cand au vorbit despre ele. In cazul tinerelor femei, acestea au nevoie de context pentru a face deciziii financiare. Atunci cand li se pune o intrebare din acest domeniu, ele vor sa cunoasca mai multe detalii despre intamplare, decat sa raspuna rapid.
Unul din trei studenti sunt de acord ca managerierea finantelor personale este dificila si confuzanta. Nu in ultimul rand, cercetatorii au observat ca multi dintre studenti nu au invatat strategii financiare, cum ar fi cheltuitul moderat, care are beneficia pe termen lung.
6 moduri de imbunatatire a capacitatilor financiare ale tinerilor
Avand in vedere importanta competentelor financiare pentru starea de bine a elevului, cercetatorii au formulat o serie de recomandari: educatia financiara ar trebui imbunatatita in scoli, in mod ideal sub forma unui program de sine statator, dar si prin introducerea principiilor financiare in cat mai multe materii posibile.
Educatia financiara din matematica trebuie imbunatatita, prin schimbarea modului de abordare, fara a ne limita la activitatile de calcul. De asemenea, trebuie largita la alte subiecte inafara de matematica si afaceri, si sa schimbam focusul de la calculele financiare la conceptele financiare.
Activitatile de invatare trebuie sa fie potrivite pentru nivelul general de experienta financiara al elevilor. Totodata, elevii au nevoie de mai multa expunere la strategiile financiare eficiente, in deosebi cele de cheltuieli moderate sau controlate.
O gama larga de metode ajutatoare ar trebui puse la dispozitie tinerilor, pentru ca ei sa poata arata ce au invatat. Nu in ultimul rand, cerintele ar trebui sa treaca dincolo de calculi si ar putea include texte, prezentari vizuale sau dramatice, ori explicatii pe cale orala. Acestea pot fi prezentate in grup sau individual.