Principalele culturi ale Asiei precum cele din China, Japonia sau Coreea au fost printre cele mai influente si populare din lume; dar obiceiurile altor tari ale continentului sunt la fel de bogate si interesante ca si restul celebrelor obiceiuri asiatice.

Daca vrei sa stii care sunt traditiile Asiei care uimesc cel mai mult lumea, citeste in continuare.

Traditii religioase in Asia

Manifestarile religioase antice reflecta istoria bogata a culturii asiatice de secole. Ceremoniile si ritualurile fac parte dintr-un compendiu interesant de identitate, cultura si rasa asiatica care defineste un intreg continent.

1. Okali

Una dintre cele mai ciudate traditii ale continentului asiatic este Okali, care are loc in fiecare an in India, in special in statul Karnataka.

Okaliul este unul dintre obiceiurile Asiei care a fost practicat de sute de ani. Ceremonia consta in aruncarea bebelusilor intre 3 luni si 2 ani de la o inaltime de aproximativ 15 metri. Preotii templului sunt insarcinati sa arunce copiii in gol, care sunt primiti de parinti, rude si prieteni cu ajutorul unei paturi albe pentru a amortiza caderea.

Indienii cred ca in acest fel bebelusii vor putea creste puternici si sanatosi, pe langa faptul ca au sanatate, noroc si prosperitate pe tot parcursul vietii.

2. Festivalul Kumbh Mela

La fiecare 12 ani, Festivalul Kumbh Mela din India este sarbatorit de patru ori, unul dintre cele mai faimoase si masive obiceiuri si traditii din Asia din toate timpurile. Intalnirea reuneste mii de oameni din toata lumea, care se aduna in orasul Prayagraj pentru a face o baie in apele sacre ale raurilor Gange, Yamuna si Sarawasti si astfel sa se scape de pacate.

Evenimentul este sarbatorit si in orasele Haridwar, Nasik si Ujjain, in care, conform credintei, o picatura din nectarul nemuririi a cazut dintr-un vas pe care zeii l-au disputat cu demonii.

3. Nunti chinezesti

Nuntile traditionale chinezesti sunt unul dintre cele mai emblematice evenimente religioase din vechile culturi asiatice. Ceremonia consta in mai multe ritualuri, printre care se remarca imbracamintea traditionala a continentului asiatic, care consta in tunica rosie tipica cu detalii despre cultura si istoria Chinei.

Un alt dintre ritualurile care se desfasoara pentru a garanta fericirea si unirea cuplului, mama miresei trebuie sa-si pieptene parul de aproximativ trei ori. Mireasa se va parfuma cu grapefruit pentru a alunga spiritele rele si va purta un voal rosu; in timp ce mirele trebuie sa ajunga acasa calare si in timpul sarbatorii vor bea in pahare comune.

4. Festivalul papusilor

Ca o ceremonie prin care se cere fetelor tinere sa creasca sanatoase, in Japonia se sarbatoreste festivalul Hinamatsuri sau papusile. Evenimentul are loc in luna martie, cand japonezii isi decoreaza casele cu papusi „hina”, mananca sushi si hamaguri , un bulion de scoici. De asemenea, se fac oferte papusilor pe baza de sake alb, flori de piersic si fursecuri colorate.

OBICEIURI GASTRONIMICE

Asia si traditiile sale culinare au atras privirea curioasa a lumii occidentale. Propunerea gastronomica asiatica poate include elemente care pot fi sensibile la palatul occidental precum picioarele de corbie, carapacea testoasa, capete de peste si in unele tari pot manca tarantule, scorpioni si chiar caini. Cu toate acestea, traditiile Asiei la masa sunt mai simple decat cred multi.

5. Mananca cu betisoare

Desi folosirea betisoarelor pentru a manca este una dintre traditiile Asiei care este cel mai adesea legata de China sau Japonia, alte tari de pe continent precum Thailanda, Coreea si Vietnam folosesc si ele aceste ustensile pentru a-si lua mancarea.

Betisoarele sunt in mod normal facute din lemn, bambus, os sau fildes; desi in zilele noastre exista si din plastic. Aceste ustensile fac parte din diferitele culturi si traditii ale Asiei. Betisoarele folosite in Palatul Regal erau facute din argint si erau folosite pentru a detecta daca exista otrava in alimentele regale.

In fiecare tara, betisoarele sunt diferite. In Japonia, de exemplu, se ingusteaza pana la un capat ascutit; in timp ce chinezii se ingusteaza la un varf mai rotunjit. Betisoarele coreene, in schimb, sunt scurte si au capatul tocit.

6. Ceremonia ceaiului

Printre cele mai cunoscute traditii asiatice din lume se numara ceremonia ceaiului. In cultura asiatica, ceaiul joaca un rol foarte important. Se practica sub diferite forme in functie de tara in cauza, fie ca este China, Coreea, India, Japonia sau Malaezia.  

In China, ceremonia ceaiului este unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Asia. Originea practicii sale dateaza din secolul al XIV-lea in timpul dinastiei Ming. La ceremonie se folosesc trei ceainice. In primul se incalzeste apa, in al doilea se pun frunzele si in al treilea se serveste.

Ceaiul este servit mai intai persoanelor in varsta si este savurat in inghitituri lente si zgomotoase. Conform traditiilor asiatice ale ceaiului, bolurile sunt pe jumatate umplute pentru ca cealalta jumatate este ocupata de dragostea si prietenia oaspetilor.

7. Faceti zgomot cand mancati

Asiaticii sunt renumiti in lume pentru politete, mai ales in eticheta la masa. Cu toate acestea, pentru occidentali, unele reguli de curtoazie pot fi putin incomode. A face zgomot cand mananci este un alt obicei foarte particular din Asia.

In China, de exemplu, mesenii arata cu eructe si adulmec ca le-a placut mancarea. Astfel iti arati si aprecierea pentru bucatarul care a pregatit mancarea. Japonezii bea cu greu taiteii pentru a arata respect si politete atunci cand mananca.

Traditiile asiatice in cultura lor

Cultura sud-asiatica este una dintre cele mai bogate si mai interesante din lume. Obiceiurile si practicile lor definesc idiosincrazia si particularitatea credintelor si stilurilor lor de viata. Unele traditii din Asia au devenit atat de populare incat au fost puse in practica in cultura occidentala; altii isi definesc gusturile si manierele. Iata cateva lucruri de stiut despre cultura generala si populara a asiaticilor.

8. Ritul darurilor

Printre aspectele culturale ale Asiei care ies in evidenta sunt cele legate de cadouri si curtoazie. In Orient, exista mai multe obiceiuri si traditii cu privire la daruirea sau primirea de cadouri.

In Singapore, de exemplu, acestea nu ar trebui sa fie invelite in culori albastre, negru sau alb. Pentru ei, aceste tonuri reprezinta obiceiuri si practici la inmormantari. In Japonia si China, cadourile sunt refuzate de cel putin trei ori, in semn de rabdare si smerenie. In China se obisnuieste sa se dea copiilor un plic rosu cu bani.

9. Pantofi afara

Din Vietnam pana in China, una dintre cele mai populare traditii din Asia se extinde si anume sa te descalzi. Asiaticii au obiceiul de a-si scoate pantofii inainte de a intra nu numai in temple, ci si in casele lor. Practica reprezinta un semn de respect fata de gazda si de recunostinta pentru ospitalitatea lor.

In plus, datorita importantei pe care chinezii o acorda podiatriei, se crede ca aceasta poate fi legata si de posibilitatea de a permite piciorului sa respire corect, tinandu-l descult. Chiar si unele case din Japonia si Coreea de Sud au incalzire prin pardoseala pentru a va mentine degetele prajite.

10. Toalete ghemuite

Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri ale Asiei este folosirea toaletelor ghemuite. Sunt prezenti in mai multe tari de pe continentul de est precum Sri Lanka, China, Japonia si Vietnam. Asiaticii considera ca ghemuirea cand merg la baie este mult mai sanatoasa pentru intestine. Hartia igienica este o alta dintre cele absente in aceste toalete, intrucat este inlocuita cu furtunuri de apa sau bideuri pentru a mentine igiena utilizatorilor.

11. Salutari diferite

Strangerea de mana este salutul prin excelenta in cultura occidentala; Cu toate acestea, printre obiceiurile Asiei, modul de salut se va schimba in functie de tara in cauza. In Thailanda, de exemplu, este obisnuit „wai”, care consta in unirea palmelor mainilor ca intr-o pozitie de rugaciune si apoi a face o mica plecaciune.

Arcurile sunt folosite pe scara larga printre obiceiurile asiatice pentru a saluta. In Japonia si Coreea, plecarea este un semn de respect si cordialitate. In China, arcurile sunt folosite la evenimente formale, cum ar fi ceremonii religioase sau inmormantari.

Obiceiuri sau festivitati istorice

Festivalul Primaverii sau Anul Nou Chinezesc sunt cateva dintre traditiile asiatice care au devenit sarbatori populare la nivel global. Dar, diversitatea culturala a Asiei include si alte sarbatori istorice si interesante.

12.Festivalul Holi

Ca sarbatoare a fericirii si libertatii, hindusii desfasoara intre februarie si martie, festivalul care umple intreaga tara de culori. Holi este unul dintre cele mai emblematice obiceiuri asiatice.

Timp de doua zile, dupa ultima luna plina a lunii lunare hinduse Palghuna, participantii sarbatoresc infrangerea creaturii mitice, Holika, aruncandu-se unul asupra celuilalt cu baloane pline cu apa colorata si culori pudrate, in cadrul unei petreceri uriase care are loc pe tot parcursul zilei. tara. Principalele culori folosite sunt rosul, care simbolizeaza dragostea si fertilitatea; verdele care reflecta primavara si noile inceputuri; albastrul, intre timp, reprezinta culoarea lui Krishna, incarnarea zeului hindus BVishnu; iar galben pentru turmeric, un condiment emblematic al acelei tari.

13. Festivalul Ching Ming

In fiecare 5 aprilie, in China, este sarbatorita una dintre cele mai importante traditii ale culturii din Asia de Sud. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in intreaga lume ca Festivalul Ching Ming sau Festivalul Qingming, ceea ce inseamna pur si stralucitor in chineza.

Odata cu ceremonia, se aduce un omagiu stramosilor si altor rude care au decedat. Mormintele sunt curatate, florile si ramurile de salcie sunt oferite pentru a indeparta spiritele rele. Noaptea se zboara zmee cu felinare colorate; oamenii se abtin de la gatit si mancarea rece este consumata ca ofranda defunctului. De asemenea, se arde tamaie si se aprind petarde pentru a indeparta energiile rele.

Istoria acestei traditii asiatice de o mie de ani dateaza din vremea ducelui Wen (636 i.Hr.), cand pentru a plange moartea slujitorului sau credincios, Jie Zitui, a ordonat trei zile fara foc; si de aceea in acea perioada se consumau doar alimente reci.

14. Festivalul Songkran

Tot in aprilie, Thailanda se imbraca pentru Festivalul Songkran care sarbatoreste Anul Nou cu cea mai impresionanta lupta pe apa de pe continent. Timp de cinci zile, thailandezii se stropesc cu pistoale cu apa, danseaza si defileaza pe strazi.

Sarbatoarea, care isi are radacinile in budism, este mai mult decat o petrecere, este o ceremonie de reinnoire spirituala si materiala. Participantii viziteaza wats si temple pentru a medita si a se ruga; pe langa faptul ca aducea mancare calugarilor. Altii profita de ocazie pentru a-si curata temeinic casele si a se pregati pentru anul care incepe.

15. Festivalul Lanternelor din Taiwan

Festivalurile felinarelor sunt una dintre cele mai faimoase traditii din Asia. Dar, fara indoiala, cel mai important eveniment de acest gen este Festivalul Lanternului din Taiwan, care are loc in cartierul Pingxi.

In timpul sarbatorii, organizata de Biroul de Turism din Taiwan, orasul este decorat cu felinare si lumini colorate; familiile se aduna sa manance bile de orez lipicios si peste tot se aud petarde. Oamenii isi fac felinarele si le impodobesc cu dorinte si vise si apoi le elibereaza simultan in cer.

Se crede ca aceasta sarbatoare traditionala isi are originea in vremuri de razboi, cand mesajele erau trimise in felinare in timpul bataliilor in urma cu aproximativ doua mii de ani. De-a lungul timpului, oamenii au creat ideea de a scrie mesaje zeitatilor pentru a le transmite visele si dorintele.

Pe scurt, cultura din Asia a uimit mii de oameni si turisti din intreaga lume. Obiceiurile Asiei in materie de gastronomie, religie si istorie reprezinta o mostenire importanta a diferitelor culturi ale continentului asiatic si restul planetei. Deoarece obiceiurile altor tari ale lumii s-au imbogatit cu diferitele traditii ale Asiei pentru totdeauna.