Este inutil sa vorbim despre succesul Instagram. In cifre specifice, aceasta retea de socializare are peste 400 de milioane de utilizatori activi pe luna, ceea ce echivaleaza cu 75 de milioane de utilizatori care folosesc aceasta aplicatie in fiecare zi.
In 2012, Facebook a decis sa-l cumpere pentru o valoare apropiata de un miliard de dolari, impartit in 300 de milioane de dolari in numerar si restul in actiuni Facebook.
Cu siguranta, ambii co-fondatori, Mike si Kevin, nu s-au gandit niciodata ca vor construi ceva de aceasta amploare intr-un timp atat de scurt. Si totusi au incercat.
Acum, cum este posibil ca doi tineri sa-si vanda startup – ul pe atatia bani, fara sa genereze un singur dolar de venit si cu o echipa de doar 13 oameni?
Aici va spunem povestea lui. Speram ca acest lucru va ajuta sa va intreprindeti si sa credeti ca este posibil sa va indepliniti visele si planurile.
Pentru inceput, trebuie clarificat urmatoarele: Mike Krieger , unul dintre fondatori, afirma: „Desi Instagram este o aplicatie care a durat doar 8 saptamani pentru a fi lansata, munca din spate a implicat mai mult de un an de munca”
Cum a inceput totul?
Povestea lui Kevin Systrom , unul dintre co-fondatorii Instagram, nu este foarte diferita de cea a altor persoane care doresc sa inceapa o afacere din locul lor de munca .
Kevin a lucrat pentru o companie numita Nextstop, in zona de marketing. In timpul noptilor, dupa ce a sosit de la munca, a inceput sa practice „inginerul” cu idei simple, toate cu scopul de a invata sa programeze si sa se distreze.
De luat in considerare: se dovedeste ca multi oameni isi lasa ideile de afaceri sa treaca pentru ca simt ca nu sunt pregatiti sa le duca la indeplinire, intrucat simt (in cazul aplicatiilor) ca antreprenorii care au lansat aplicatii mobile de succes au fost experti in computer , in programare sau aveau diplome care le-au validat cunostintele.
Cu alte cuvinte, Kevin nu avea nicio diploma de inginerie informatica sau de sisteme si cu atat mai putin a participat la un curs de programare avansata. Invatarea lui a fost mult mai empirica, incercare si eroare si cautand solutii pe internet.
Kevin a facut ceva foarte diferit sau departe de ceea ce ai putea face tu?
O astfel de idee se numea Burbn , care era o combinatie de Foursquare (o aplicatie care va permite sa va verificati de fiecare data cand aterizati pe un site) si elemente din Mafia Wars (de unde si numele).
Primul sau prototip a fost folosit de prietenii sai, la vremea aceea nu avea nici un design, cu atat mai putin un brand care sa-i sustina ideea. Scopul lui Kevin la acea vreme era simplu, sa-si imbunatateasca prototipul cat a putut, apoi sa-l ofere prietenilor sai si sa vada ce le-a placut.
Generarea de solutii si alternative pentru prototipul sau a ajuns sa fie cea mai buna scoala de invatare pentru Kevin, fondatorul Instagram.
Dupa ce si-a petrecut ceva timp imbunatatindu-si prototipul, Kevin a participat la o petrecere la care a cunoscut o serie de oameni care l-au facut sa creada ca este posibil ca Burbn sa devina o companie, ca este posibil sa inceapa cu ideea lui de afaceri .
Acolo s-a intalnit cu doi oameni care lucrau pentru niste fonduri de investitii, iar dupa ce le-au aratat prototipul lui, au convenit sa bea o cafea in zilele urmatoare pentru a discuta despre produsul lor.
Aceasta intalnire a devenit un punct de cotitura, deoarece Kevin a decis sa renunte la siguranta locului de munca, cautand sa se aventureze in Burbn, transformand-o intr-o companie. In 2 saptamani de la renuntarea la slujba, barbatii fondului speculativ investisera deja 500.000 de dolari in Kevin si prototipul sau.
Primul pas a fost sa revizuiasca produsul pe care il aveau pana atunci. La acea vreme, Burbn era o aplicatie simpla si privata, care avea prea multe functii, cum ar fi vizitarea locurilor, realizarea de planuri, castigarea de puncte pentru petrecerea timpului cu prietenii tai, postarea de fotografii si multe altele.
Obiectivul era clar: sa construiasca o companie de succes, iar pe baza acestui lucru trebuiau sa ia decizii mari, cum ar fi sa se concentreze pe a face un lucru bine si sa nu aiba ceva care sa faca totul si sa o faca intr-un mod limitat. Asa ca, dupa ce au discutat despre diverse idei, amandoi au decis sa incerce fotografii in lumea mobila, deoarece au vazut o oportunitate grozava de a incerca idei noi acolo.
Timp de o saptamana intreaga s-au blocat pentru a crea un nou prototip care sa concentrat doar pe fotografii, totusi, rezultatul a fost destul de oribil, asa cum avea sa spuna mai tarziu Kevin, asa ca au decis sa se intoarca la ceea ce facusera deja in Burbn.
Pana atunci, Burbn era o aplicatie completa pentru iPhone, totusi, amandoi au simtit ca este o aplicatie proasta, ca are prea multe functii si, mai presus de toate, era dezorganizata.
Incepe de la capat
Cand construiesti ceva atat de mult timp, cand cheltuiesti atat de multa energie si ai atat de multe asteptari despre ceva, este greu sa o iei de la capat. Cu toate acestea, atunci cand simti ca este ceea ce trebuie facut si iti recunosti greselile, decizia de a te schimba inceteaza sa mai fie atat de traumatizanta.
Si asa s-a intamplat, Kevin si Mike au decis sa scoata complet totul din Burbn, cu exceptia fotografiilor, comentariilor si a tot ce tine de fotografie… pana si numele a disparut si s-a nascut Instagram , un nume pe care s-au simtit ca a surprins mai bine ideea a ceea ce au facut. (o combinatie in limba engleza de) „Telegrame instantanee” de evenimente.
Strategia de a se concentra pe un singur lucru a functionat. Si daca nu, lasati-va sa va spuna cele 60 de milioane de fotografii incarcate zilnic pe Instagram.
Acesta devine al doilea eveniment de cotitura din istoria Instagramului si poate cel mai important, deoarece timp de 8 saptamani s-au dedicat imbunatatirii aplicatiei lor, trimitand-o prietenilor sa o testeze si sa faca corectiile corespunzatoare.
A venit in sfarsit ziua lansarii acestuia, care a devenit ziua in care toate eforturile lor au fost rasplatite:
In momentul in care Instagram s-a lansat, a trecut de la a avea o mana de utilizatori la a deveni aplicatia de fotografie # 1 in cateva ore. A durat 18 luni pana cand Facebook a decis sa-l cumpere, restul este istorie.