Un alt fel de a spune că și o mașină poate avea un cod numeric personal, codul de identificare VIN sau numărul de serie sau numărul de șasiu al unei mașini este o înșiruire de caractere alfa-numerice în spatele căreia se ascund atâtea informații că nici nu ai putea crede că este posibil. Iată ce se ascunde în spatele unui număr VIN și ce specificații ale vehiculului poți afla cu ajutorul lui, în ce situații îți este de ajutor și de unde poți afla acest număr.

Care este semnificația numărului VIN?

Numărul de identificare a vehiculului sau seria de șasiu este un cod unic, care îi este atribuit fiecărui vehicul în parte începând cu anul 1954. Acesta este compus din 17 caractere și se poate spune despre el că reprezintă înmatricularea internă a unei mașini. Deținerea numărului VIN și utilizarea acestuia cu ajutorul unui decodor VIN îți poate oferi numeroase avantaje atât în calitate de proprietar al unei mașini, cât și în calitate de persoană care are intenția de a achiziționa o mașină de pe piața second hand. 

Numărul VIN este cel care îți oferă posibilitatea de a identifica elemente pe care nu le cunoșteai din istoric vehicul, iar unul dintre lucrurile esențiale pe care trebuie să le cunoști este că, și în cazul în care un vehicul ar constitui obiectul unui furt, numărul VIN nu poate fi falsificat sau ascuns. 

WMI este prima parte din numărul VIN și reprezintă codul producătorului, fiind specific fiecărui producător auto în parte. VDS este partea de cod care descrie vehiculul printr-o combinație de șase caractere. VIS este un set de opt cifre care conține informații specifice despre vehicul. 

Pentru ce poți folosi numărul VIN?

Numărul VIN al unui vehicul poate fi găsit atât în actele acestuia, cât și inscripționat în diverse locuri pe mașină. Poți găsi numărul VIN fie pe caroseria mașinii, fie într-un colț de bord sau pe stâlpii ușilor. 

Numărul VIN este util pentru căutarea specificațiilor vehiculului în mod simplu și rapid. Cu ajutorul lui, poți detecta rapid o mașină furată sau poți evita furtul sau revânzarea pieselor de schimb. De asemenea, cu ajutorul acestuia poți urmări istoricul unui vehicul mai sigur decât în orice alt mod și poți, de asemenea, să te asiguri că o mașină are piesele originale, deci poți elimina faptul că poate fi vorba despre un vehicul reconstruit în urma unui accident. 

Tot de acest număr ai nevoie și atunci când achiziționezi piese de schimb, asigurându-te astfel că acestea sunt compatibile cu vehiculul, și când este nevoie să închei polița de asigurare sau să plătești anumite taxe pentru a putea circula regulamentar cu mașina. 

În cazul în care dorești să vinzi mașina, poți pune la dispoziția cumpărătorului numărul VIN pentru a-i verifica istoricul, arătând în acest fel că nu ai nimic de ascuns, iar dacă dorești să cumperi o mașină, numărul VIN te poate ajuta să afli dacă aceasta a fost implicată în accidente sau dacă ți se ascunde vreo informație importantă despre mașină. 

Obține fișa tehnică a vehiculului cu ajutorul VIN

Cu ajutorul seriei VIN, ai posibilitatea de a accesa fișa tehnică a oricărei mașini. Poți afla dimensiunile vehiculului, precum și numărul de locuri din mașină sau volumul portbagajului, volumul rezervorului și diferite niveluri de consum ale mașinii, precum și CO2 emis, caracteristicile motorului – număr de cilindri, număr de supape, puterea motorului, performanțele de viteză, tipul de transmisie sau număr de viteze posibil, toate caracteristicile șasiului, alte informații despre istoricul vehiculului.