Excesele de Craciun nu numai ca provoaca fluctuatii de greutate, ci afecteaza direct aspectul pielii, provocand umflaturi, deshidratare si accelerand procesul de imbatranire. Va prezentam solutii usoare pentru a atenua aceste simptome.

Greata, dureri musculare, greutate, somnolenta, dureri de cap… Odata ce cina de Ajunul Craciunului s-a terminat, poate ca ati trait mahmureala de temut, cea care face din ziua de dupa sarbatoare un mic iad. Potrivit expertilor, pielea poate suferi si ea, accelerandu-si procesul de imbatranire . Cu ochii in noaptea de Revelion si pentru a atenua simptomele care afecteaza in mod specific fata, am dorit sa avem parerea expertilor in nutritie si medicina estetica.

Doctorul in medicina estetica Maria Jose Burgues afirma ca „cand suntem tineri metabolizam aproximativ trei pahare de alcool in aproximativ cinci ore, dar cand ajungem la 40 de ani, aceasta metabolizare dureaza zile” . Dupa cum explica el, in acest proces pielea noastra trece printr-o faza de deshidratare celulara si apoi parca s-a caramelizat, parca s-ar fi cristalizat, producand o scadere a colagenului si elastinei si o cascada brusca de imbatranire. Aceasta este explicatia pentru care, dupa o noapte de baut, observam o fata umflata, plictisitoare , cu linii de expresie mai profunde si riduri mult mai marcate.

«In decembrie, inainte de Craciun, avem un varf foarte important de oameni care vin in centrul nostru pentru a face tratamente faciale, pentru a avea un aspect mai bun de sarbatori. Cele mai solicitate la aceste date sunt Botoxul, care relaxeaza ridurile, acidul hialuronic, care hidrateaza pielea, mezoterapia, care aduce lumina pe fata, sau produsele de umplere pentru buze sau pometi. Mai presus de toate, ei cauta tratamente imediate”, ne spune doctorul in medicina estetica.. Din punctul sau de vedere, excesele ocazionale nu trebuie sa arunce peste bord toate ingrijirile anterioare, dar avertizeaza ca „pielea plateste pentru excesele continue pe termen lung si cu atat mai mult daca exista o patologie anterioara precum rozaceea sau dermatita. ”.

”Mancarurile preparate sunt de obicei preparate cu cantitati mari de sare, iar alcoolul are efect diuretic , asa ca primul efect pe care il vom vedea asupra pielii este deshidratarea, pielea uscata si terasa. In timp se favorizeaza aparitia ridurilor, petelor si pierderea elasticitatii. In plus, are efect vasodilatator, care provoaca aparitia venelor rosii. Mesele copioase sunt bogate in grasimi si zahar, astfel ca vor afecta ficatul, printre altele, ingreunand eliminarea toxinelor si favorizand aparitia acneei, a ridurilor si a pierderii elasticitatii. Prin urmare, trebuie sa fii restrans in aportul acestor ingrediente«.

Ce sa evite?

  1. Mai mult alcool: Exista cei care cred in mod eronat ca mahmureala trece cu o alta bautura. „Niciodata, este un mit. Ceea ce face este sa agraveze efectele alcoolului”, spune Ibanez. Metabolitii alcoolului afecteaza membrana plasmatica, producand o reactie inflamatorie in celule. Potrivit dr. Perricone, un pahar de vin ocazional este singura optiune permisa. Si mai bine daca este rosu, deoarece contine polifenoli care actioneaza ca antioxidanti si protejeaza organismul.
  2. Acelasi lucru este valabil si pentru cafea. Un alt mit raspandit si foarte recurent este ca cofeina „se trezeste” si ajuta la scaparea de mahmureala, ceva total fals. Desi este de obicei primul lucru pe care il bei dupa o noapte de excese, s-a demonstrat ca creste nivelul de cortizol si insulina, favorizand inflamatia celulara, hipertensiunea si imbatranirea. „Are efect diuretic si agraveaza efectul alcoolului”, spune Patricia Ibanez.
  3. Alimente bogate in zaharuri: Zaharurile adera la fibrele de colagen si le fac sa isi piarda elasticitatea. De asemenea, ataca si alte componente care promoveaza imbatranirea celulara. Potrivit nutritionistului, nu sunt recomandate sucurile (comerciale si naturale), produsele de patiserie si produsele de patiserie (de casa sau industriale) si produsele procesate (inclusiv painea feliata alba sau rafinata) si produsele ultraprocesate. Orezul, fulgii de porumb si nucile sunt, de asemenea, cel mai bine lasate afara, deoarece ofera calorii si fructoza care se leaga de colagen.
  4. Tutun: din ce in ce mai putini oameni fumeaza, dar Craciunul se preteaza sa fie momentul (sau scuza) pentru cei care se autointituleaza fumatori sociali. Inhalarea unui puf genereaza mai mult de un trilion de radicali liberi in plamani. Acest lucru face ca celulele albe din sange care captusesc arterele sa se activeze, producand un raspuns inflamator in inima si in restul organelor corpului.

Ingrijirea fetei in timpul si dupa petreceri

Cu siguranta ai auzit deja despre importanta demachierii in fiecare seara inainte de a te culca pe piele . Este vital sa includeti acest gest in rutina zilnica de frumusete, si cu atat mai mult in perioadele de sarbatoare. In aceste date socializam mai mult, ne machiam mai mult, petrecem mai multe ore in contact cu poluarea orasului si de obicei stam trezi pana tarziu, scazand ore de somn din odihna noastra zilnica. „Ritualul de curatare pe timp de noapte este foarte important, indiferent de ora”, avertizeaza dr. Fernandez. „Dimineata, cel mai bine este sa puneti un ser antioxidant sau, in unele cazuri, un antiinflamator, la care se poate adauga o crema hidratanta”, spune el.

Odata terminate vacantele, dr. Fernandez ne spune ca este un moment bun sa incepem cu tratamente cu laser , cu ajutorul carora lumina fetei poate fi recuperata, printre multe alte beneficii. In plus, ianuarie este luna ideala pentru a incepe rezolutii sanatoase, asa ca ne propune si sa incercam sa ne imbunatatim rutina zilnica de infrumusetare prin adaugarea de acid retinoic pe timp de noapte , deoarece „ne va ajuta foarte mult sa purificam acea piele de care nu ne-am ingrijit. prea mult zilele astea”.

Solutia de contracarare a efectelor exceselor de Craciun

Potrivit expertilor, umflarea fetei poate dura cateva zile . Capriciile trebuie date in mod moderat si cel mai indicat este sa urmezi o dieta antiinflamatoare care sa favorizeze echilibrul dintre piele si organismul insusi. Aceste alimente trebuie consumate inaintea meselor copioase, pentru ca pielea sa fie deja puternica si pregatita, si tot dupa ele, pentru a contracara efectele negative ale sarbatorilor de Craciun.

„Pentru a atenua simptomele exceselor, trebuie sa ne rehidratam cu cantitati mari de apa si o dieta bogata in fructe si legume care ne ofera vitamine si antioxidanti”.

Lista de cumparaturi ideala ar putea fi formata din alimente precum: somon salbatic, bogat in Omega 3; legume verzi precum broccoli, spanacul sau sparanghelul, ai caror nutrienti ajuta la hidratarea fetei si incetinesc imbatranirea; capsuni si fructe de padure rosii, care ofera luminozitate pielii si ajuta la reducerea grasimii corporale acumulate; Lactate organice simple, neindulcite si sarace in sare, precum iaurtul simplu sau chefirul. Este important sa adaugati plante aromatice si condimente precum turmericul la mese, cu proprietati anti-imbatranire, antiinflamatoare si neuroprotectoare. De asemenea, sunt acceptate tabasco si cacao pura in doze mici. Ca bauturi, inlocuiti cafeaua cu ceai verde, cheia dietelor anti-imbatranire si, bineinteles, apa minerala pentru a evita deshidratarea.

Un meniu ideal pentru 1 ianuarie

Meniu perfect pentru ca noi sa incepem anul cu piciorul bun si sa ne imbunatatim starea fizica si emotionala dupa o noapte de bauturi si cine copioase.

Mic dejun : Fructe + Bautura cu lapte sau legume sau iaurt natural + fulgi de ovaz sau cereale integrale fara zahar.

Mancare: Salata variata + pui la cuptor sau la gratar si fructe la desert.

Cina: Wok sau legume sotate cu peste alb si fructe pentru desert.

In plus, este convenabil bautura zilnica si/sau bulion de legume