Emotiile sunt o parte fundamentala a tuturor oamenilor si influenteaza tot ceea ce facem zilnic. Pentru ca ne influenteaza activitatile zilnice, emotiile devin un aspect extrem de important al vietii noastre si a sti sa le facem fata si sa le controlam corect ne va ajuta sa avem un echilibru emotional bun. Din acest motiv, este important ca copiii sa primeasca o buna educatie emotionala si sa dobandeasca acele instrumente necesare pentru a le creste din ce in ce mai mult starea de bine si calitatea vietii.
Dar cum sa controlezi emotiile negative la copii?Exista cateva modalitati prin care, ca adulti, putem ajuta la incurajarea copiilor sa-si controleze corect emotiile negative si, fara indoiala, daca le punem in practica, le putem creste inteligenta emotionala.
Cum sa stii cand o emotie devine negativa la copii?
Dupa cum stim, atat emotiile pozitive, cat si cele negative sunt normale la toate fiintele umane si fiecare indeplineste o functie specifica in viata noastra de zi cu zi. Emotii precum furia, frica, angoasa, furia etc., in ciuda faptului ca ne provoaca disconfort, sunt considerate si ele normale intr-o anumita masura. Dar de unde stii in ce masura o emotie este normala? Pentru a putea identifica cand o emotie devine negativa la copii, este necesar sa ne dam seama cat de mult acea emotie le dauneaza bunastarii , adica cat de mult ii incapacita si paralizeaza sa realizeze ceea ce isi doresc pur si simplu pentru a-si atinge. bunastare.
De asemenea, trebuie sa ne dam seama de modul in care exprima aceste emotii negative, deoarece in majoritatea cazurilor nu le exprima verbal, totusi, putem oricand sa realizam ce li se intampla prin ceea ce exprima prin limbajul corpului.De exemplu, un copil care trebuie sa faca o prezentare in fata semenilor sai si a parintilor poate simti o oarecare teama si anxietate atunci cand face acest lucru si se poate reflecta in limbajul corpului sau, cu toate acestea, acest lucru nu il impiedica sa o faca. Cand emotia este extrem de negativa, acea teama si anxietate din copil il vor impiedica chiar sa incerce sa faca prezentarea. Un alt exemplu de emotii negative la copii poate fi furia, astfel incat copilul poate incepe sa aiba probleme cu semenii sai, sa aiba crize de furie constanta si sa se simta suparat de multe ori.
Este important mai intai sa inveti sa identifici cand emotia unui copil devine negativa si consecintele pe care aceasta le genereaza, apoi sa incepi sa faci o schimbare in bine.
Cum sa gestionezi emotiile negative la copii? – 5 sfaturi
Iata cateva sfaturi care vor fi foarte utile pentru a controla emotiile negative la copii. Amintiti-va ca este important sa urmati in mod constant aceste sfaturi:
- Cunoaste-ti foarte bine fiul. Este important sa-ti cunosti copilul mai profund. Observa-l, realizeaza cum actioneaza si continua si intereseaza-te de el, deoarece in acest fel vei putea detecta care sunt emotiile negative care il limiteaza cel mai mult si il ranesc cel mai mult.
- Invata-l sa-si identifice emotiile. Ajutati-l sa-si recunoasca starile emotionale si sa fie constient de emotiile sale negative. De exemplu, pentru a invata sa identifice tristetea, ii poti cere sa se gandeasca la modul in care reactioneaza atunci cand se simte trist, ce il intristeaza cel mai mult, cum se comporta altii cand este trist si cum o exprima. Acest lucru trebuie facut cu fiecare emotie negativa, astfel incat copilul sa devina din ce in ce mai constient de ea si de ce inseamna sa o simti.
- Invata-l sa-si exprime emotiile. Odata ce copilul stie sa-si recunoasca emotiile negative, este de asemenea necesar sa-l invatati sa le exprime in cel mai asertiv mod posibil. De exemplu, in cazul furiei, ii putem spune ca in loc sa inceapa sa faca furie, sa urle, sa loveasca etc., trebuie sa-si exprime verbal furia, asa ca copilul trebuie sa invete sa spuna lucruri De exemplu: „Eu sunt suparat pentru ca mi-ai promis ca ma vei duce sa ma joc in parc si nu m-ai luat”, „Sunt suparat pentru ca m-ai lasat singur acasa”, etc.
- Invata-l sa stie sa reactioneze la emotiile puternice si sa ramana calm. Este necesar sa ii oferim copilului instrumente astfel incat sa invete cum poate regla emotiile negative si astfel sa-l impiedice sa cada in frustrare sau sa-si piarda complet controlul asupra sa. Pentru a face acest lucru, dupa ce l-a invatat sa-si identifice emotiile si sa le exprime, trebuie sa i se spuna ce poate face atunci cand simte ca emotiile lui sunt prea intense. De exemplu, in caz de furie, daca este extrem de suparat, un lucru pe care il poate invata sa faca atunci cand se intampla asta este sa plece si sa mearga intr-un loc in care sa poata fi singur, cum ar fi o camera de exemplu, sa ia cateva adancimi. respira pentru a ramane calm si a analiza situatia inainte de a actiona. In caz de tristete, de exemplu, Ar trebui sa fie invatat ca plansul si exprimarea a ceea ce simte nu este rau, ca este necesar ca el sa se desprinda pentru ca ulterior sa se simta mai bine si mai calm, daca nu poate plange, isi poate exprima tristetea scriind sau desenand, etc. Deci cu toate celelalte emotii negative pe care le traiesti, astfel incat sa inveti sa le gestionezi pe fiecare dintre ele.
- Fii un exemplu bun pentru el. Trebuie sa retii ca parintii sunt modelele pentru copiii lor, asa ca daca ii inveti sa-si controleze emotiile, astfel incat sa poata actiona mai asertiv si sa se simta mai bine, este necesar sa inveti si tu sa le controlezi pe ale tale. Daca ii inveti cum ii pot controla si faci invers in viata ta de zi cu zi, oricat ai incerca, pana la urma, ei nu vor pune in practica ceea ce au invatat.