Spectacolele de mitologie greaca au fost populare in diferite genuri de zeci de ani. Mitologia greaca este un material sursa preferat al mass-media moderne datorita cat de poetica, tragica si filozofica poate fi. Acest lucru i-a permis sa poata fi relationat cu fanii a tot, de la povesti romantice la drame inalte pana la povesti cu supereroi. Exista chiar si niste spectacole grozave de mitologie greaca in care telespectatorii nici macar nu isi dau seama ca aceasta este inspiratia.

Cand vine vorba de zeii greci, chiar si ceva aparent la fel de inofensiv precum a avea un copil nelegitim precum Hercule sau a te pierde intr-o calatorie de intoarcere acasa se schimba dramatic atunci cand zeii iau in seama. Spectacolele din mitologia greaca demonstreaza ca genul ramane la moda cu un amestec de intrari vintage si contemporane, atat in ​​formate de prestigiu, cat si in mancaruri mai usoare in genul sabiilor si sandalelor. Cu un nou serial Percy Jackson care vine la Disney+, este clar ca exista inca o dorinta puternica pentru mai multe povesti despre zei si oameni pe micul ecran.

20 Hercules: Seria animata (1998)

Nu exista prea multe argumente ca Disney l-a facut pe Hercules mai bine decat spectacolul din 1995 si l-a facut un personaj mai carismatic, precum si un print Disney. Filmul a facut un salt urias in timp si a omis progresul lui Hercules, dar seria de desene animate din 1998, Hercules: Seria animata remediaza acest lucru, dar face cateva contradictii cu cronologia filmului. Acest spectacol exploreaza perioada neexplorata in care Phil il antrena pe Hercule sa devina erou si mercenar. Asta arata ca montajele nu sunt tot atatea si, de fapt, este nevoie de mult timp pana cand cineva poate obtine un fizic olimpic.

19 Tanarul Hercule (1998)

Ryan Gosling in rolul tanarului Hercule.

Desi a durat doar un sezon, Young Hercules a prezentat un rol timpuriu pentru un foarte tanar Ryan Gosling . Acest serial a fost un prequel pentru Hercules: The Legendary Journeys si a fost difuzat pe Fox Kids Network in 1999. Hercules a participat la Academia lui Cheiron pentru a se antrena pentru a deveni razboinic, in timp ce fratele sau vitreg, Ares Zeul Razboiului, a complotat sa-l distruga. Kevin Tod Smith si-a reluat rolul lui Ares din Hercules: The Legendary Journeys pentru aceasta serie spin-off. Spectacolul este orientat in mare parte catre un public mai tanar, iar mitologia sa greaca a fost tensionata in cel mai bun caz cand a fost vorba de o adaptare fidela.

18 Helen of Troy (2003)

Helen of Troy din miniseria din 2003.

Lansat in 2003, miniseria TV Helen of Troy a urmarit-o pe femeia care a stat in mijlocul razboiului salbatic din Troia care s-a intins pe parcursul a 10 ani. In mitologia greaca, Elena din Troia este fiica lui Zeus si aceasta poveste provine din poemul epic al lui Homer Iliada . In serial, zeita Afrodita ii promite dragostea celei mai frumoase femei din lume. Cand tatal lui Helen din Troia o prezinta sa se casatoreasca cu Menelaus, incepe un razboi intre toti cei care nu au ajuns la iubirea ei. Cand Parisul soseste, pana la sfarsit, Troia este lasata in ruine. Helen of Troy a castigat mai multe premii, inclusiv o nominalizare pentru cea mai buna miniserie la Premiile Satellite.

17 Odiseea (1968)

O scena din Odiseea (1968).

Au existat mai multe adaptari ale Odiseei lui Homer , iar o miniserie italiana bazata pe poemul epic a sosit in 1968, numita Odiseea . Un lucru notabil despre aceasta poveste specifica a mitologiei grecesti este ca icoana horror italiana Mario Bava a fost unul dintre regizorii serialului de opt ore. Dintre toate re-povestirile epopeei lui Homer, aceasta se lipeste cel mai aproape de poveste si este cea mai fidela povestii sale. Era clar ca Bava avea mana lui in serie, deoarece parea ca a fost scos din Grecia Antica, iar scena cu Polifem cu un singur ochi a fost pe cat de ingrozitoare, pe atat de bine realizata.

16 Valentine (2008 – 2009)

Distributia lui Valentin.

Valentine a fost o emisiune neobisnuita de mitologie greaca , asa cum a fost difuzata pe The CW ca o comedie-drama romantica in 2008. Creata de Kevin Murphy ( Desperate Housewives ), familia Valentine este zei care traiesc printre oamenii de pe Pamant. Ei si-au ascuns adevarata natura de oameni, dar si-au dat seama ca, daca nu fac o treaba mai buna cand vine vorba de potrivire, vor ajunge sa devina muritori. Ceea ce leaga asta cu mitologia greaca este ca Grace (Jaime Murray) este zeul grec Afrodita si alti zei includ Eros, Hercule, Hephaestus, Circe si Ares. Serialul a durat doar un sezon si opt episoade.

15 Krapopolis (2023- )

Co-creatorul Rick & Morty, Dan Harmon , a preluat mitologia greaca si a folosit-o pentru a crea un serial animat pentru adulti cu Krapopolis . Ca parte a blocului de animatie pentru adulti cu Family Guy, The Simpsons si Bob’s Burgers, Krapopolis spune povestea lui Tyrannis, un semizeu si rege al Krapopolisului care vrea sa creeze primul oras din lume. Cu toate acestea, umorul vine de la familia lui, care include un Mantitore, un ciclop, o creatura de mare si Zeita autodistrugerii si a alegerii indoielnice. De asemenea, apar zei adevarati precum Atena, Poseidon, Dionysos si altii.

14 Troy: Fall Of A City (2018)

Helen din Troia si Paris calare pe un cal in Troy Fall of a City.

Troy: Fall of a City a fost o miniserie britanica bazata pe Razboiul Troian si a fost inca o re-povestire a relatiei amoroase a Elenei din Troia si Paris. Desi aceasta poveste a fost repetata des, aceasta este o versiune foarte diferita, deoarece nu se bazeaza pe Iliada sau Odiseea lui Homer , ci este o versiune originala a miturilor grecesti clasice. Acest serial adauga o multime de scene si momente doar la care se indica in acele poeme epice clasice. Acestea fiind spuse, aceasta se concentreaza in continuare pe razboiul de 10 ani dintre Troia si greci, dupa ce Paris si Elena parasesc Sparta pentru Troia.

13 Blood of Zeus (2020)

Una dintre cele mai recente completari la panteonul emisiunilor de mitologie greaca a fost Blood of Zeus de la Netflix . Este o poveste noua despre un erou grec, dar urmeaza un sablon similar cu povestea lui Tezeu. Sangele lui Zeus urmareste majoratul unui barbat pe nume Heron care, la fel ca majoritatea eroilor legendari ai miturilor grecesti, este un copil nelegitim al iubirii unui zeu, si anume Zeus. Nu este vorba doar de calatoria lui Heron in care se concentreaza spectacolul, ci si de drama in curs de desfasurare dintre Zeus si Hera, cea din urma a fost razbunator de amara in legatura cu aventura sotului ei. Acest lucru a declansat un complot impletit care in cele din urma culmineaza intr-un razboi epic intre familii in Olimp.

12 Hercules: Calatoriile legendare (1995)

Kevin Sorbo in rolul lui Hercules.

Au existat o multime de iteratii ale lui Hercules, inclusiv in Marvel Comics. El este initial ceea ce fiecare baiat aspira sa fie cand va creste si inainte ca Disney sa reintroduca personajul in lume, a existat Hercules: The Legendary Journeys. Este o excursie plina de tabara pe calea memoriei si, desi spectacolul nu este neaparat de bun augur pentru palatul critic, este totusi destul de placut in domeniul spectacolelor de mitologie greaca. In plus, este o emisiune TV despre un erou a carui forta principala este literalmente puterea lui – exista putine in premisa care sa sugereze altceva decat o actiune usoara. Nici despre Hercule nu se stie ca este cel mai stralucitor dintre semizei si asta il face cu atat mai mult un personaj care se potriveste.

11 Clasa Titanilor (2005)

Personajele Clasei Titanilor stau impreuna.

A nu fi confundat cu epopeea lui Ray Harryhausen sau cu remake-ul, Class of the Titans este un desen animat din 2005 care seamana destul de mult cu cartile si filmele lui Percy Jackson . Este o adaptare contemporana a mitologiei grecesti in care presupusii descendenti ai zeilor se plimba printre simpli muritori moderni. Este un spectacol pentru copii, iar adultii ar putea sa-l considere putin prea steril pentru gustul lor, dar cand vine vorba de introducerea copiilor in lumea minunata a spectacolelor de mitologie greaca (desi cu tone de acoperire cu zahar), nu se poate gresi cu Class of the Titani.

10 Atlantis (2013)

O imagine promotionala Atlantis.

Cand vine vorba de emisiuni educationale de mitologie greaca, BBC demonstreaza ca nu va ramane in urma, iar fidelii retelei vor fi incantati sa afle ca are propriul titlu de aventura semi-informativ numit Atlantis . Intregul spectacol are loc in faimosul oras al miturilor grecesti . Un barbat pe nume Jason a fost intr-un fel transportat de cateva secole inapoi in oras, la apogeul sau, dupa ce o expeditie la adancime a mers prost. Un cuvant de avertizare este totusi in ordine: in ciuda titlului, seria nu are prea mult de-a face cu Atlantis asa cum o stim noi. Foloseste doar cateva dintre numele familiare si consacrate din istorie pentru a-si crea propria poveste care este suficient de asemanatoare cu mitologiile grecesti.

9 Xena: Printesa razboinica (1995)

Un clasic din anii 1990 care inca se bucura de o baza de fani entuziasti, Xena calatoreste in aceleasi cercuri ca si Hercules. De fapt, ea a inceput ca personaj in acea emisiune si a fost atat de populara incat si-a obtinut propriul spin-off mai bine decat originalul. Asa cum arata mitologia greaca originala, Xena se baza intr-o lume care amesteca evenimente istorice reale, oameni si locuri cu elemente fantastice din mitologia antica. Spectacolul l-a depasit in cele din urma pe Hercules ca popularitate si a generat o baza de fani loiali si entuziasti, impreuna cu o multime de recunoastere pozitiva din partea criticilor.

8 Cupidon (2009)

O imagine promotionala de la Cupidon.

O poveste de dragoste moderna de comedie care se bazeaza pe o veche legenda, Cupidon este o revigorare a unui serial difuzat in 1998. Au fost facute cateva schimbari de baza, cum ar fi schimbarea decorului din Chicago in New York, primul avand mai mult o reputatie romantica. Premisa de baza este ca personajul principal ar putea fi intruparea umana a zeului antic si are o incercare de a uni 100 de cupluri inainte de a se intoarce in Olimp. Desi titlul show-ului foloseste numele roman al zeului, aliasul personajului principal, Ed Ross, este o derivatie a numelui grecesc Eros, iar numele sunt adesea folosite interschimbabil.

7 Ciocnirea zeilor (2009)

Medusa in Ciocnirea zeilor.

History Channel are propria sa oferta pentru cei care ar putea fi mai putin inclinati sa citeasca despre cartile de mitologie greaca din anumite motive. Ei si-au facut o misiune de a face niste spectacole captivante de mitologie greaca pentru cand Zeus si fratii sai s-au luptat cu Titanii si multe alte evenimente. Aceste evenimente includ crearea Medusei si chiar razboiul troian. Toate povestile sunt spuse intr-un VFX stilizat similar cu cel popularizat de filme precum 300 . Ar putea fi prea 3D sau animat pentru unii, dar oricine doreste sa-si imbogateasca cunostintele despre mitologia greaca ar trebui sa fie interesat.

6 Olympus (2015)

O imagine promotionala de la Olympus.

Olympus este destul de asemanator ca tema si poveste cu Blood of Zeus de la Netflix, desi a existat cu cinci ani mai devreme si pe canalul SyFy. Este unul dintre spectacolele mitologiei grecesti care abordeaza povestea unui alt tanar curajos care poate fi sau nu fiul unuia dintre pilonii olimpici. De-a lungul calatoriei tanarului pentru a afla adevarul despre trecutul sau, el devine in cele din urma un sfidator demn pentru olimpienii insisi. El trebuie apoi sa conduca omenirea intr-o cautare pentru a deveni nemuritor, ca zeii insisi. In timp ce Olympus este o emisiune SyFy si poate nu are bugetul, sa zicem, pentru o drama istorica Netflix, inca ofera intriga si elementele de baza pe care fanii emisiunilor TV cu mitologia greaca le vor adora.

5 Saint Seiya (1986)

Mai cunoscut in lumea vorbitoare de engleza prin titlul sau localizat, Cavalerii Zodiacului. Acest spectacol de epoca din anii 1980 foloseste personaje si evenimente din mitologia greaca in forma animata inainte ca Blood of Zeus sa fie cool. Lumea occidentala a fost introdusa pentru prima data in serial cand versiunea franceza a crescut in popularitate si este unul dintre spectacolele mitologiei grecesti care a fost refacut si revizuit pentru recenta tendinta de renastere greaca din televiziune. In acest caz, Sfintii sunt cinci razboinici numiti de zeita Atena. Au fost recrutati pentru a lupta alaturi de ea impotriva celorlalti zei, care incearca sa cucereasca lumea.

4 Odiseea (1997)

Un barbat cu o sabie in Odiseea.

Adaptarile Iliadei tind sa fie mai mult ca un film de razboi obisnuit, asa ca atunci cand vine vorba de spectacolele de mitologie greaca de la Homer, Odiseea s-ar putea potrivi mai bine. Miniseria TV Odyssey prevede lupta regelui razboinic Ulise de a se intoarce acasa din Troia. Este una dintre cele mai fidele adaptari media vizuale pentru continuarea mentionata a Iliadei, desi, pentru a fi corect, nu are multe filme sau spectacole in comparatie cu predecesorul sau. Chiar si asa, acesta este mult mai putin bastardizat in comparatie cu multele adaptari ale Iliadei si poate fi folosit chiar si pentru sesiunile de clasa.

3 Kamigami No Asobi (2014)

Imagini de la Kamigami No Asobi.

Exista ceva pentru toata lumea in spectacolele de mitologie greaca si, in mod surprinzator, functioneaza bine si pentru formatul anime. Kamigami No Asobi este un anime shoujo indraznet in care olimpienii sunt transformati in liceanul tipic anime, care nu cunoaste nicio dragoste pentru oameni. Olimpicii si-au pierdut o mare parte din contactul cu umanitatea, asa ca Zeus i-a insarcinat pe o fata umana pe nume Yui Kusanagi sa-i invete pe olimpici despre dragoste si despre ce inseamna in general sa fii om. In mod normal, asta nu ar iesi atat de bine pentru muritori, dar este un anime bazat pe teme si personaje, mai degraba decat pe o repovestire directa, asa ca asteptati-va aici la o versiune puternic reinterpretata a mitologiei grecesti.

2 Wonder Woman (1975)

In timp ce interpretarea super-eroului lui Gal Gadot din filmele Wonder Woman a castigat mari laude, nu se poate nega ca Lynda Carter a fost emblematica in portretizarea personajului in spectacolele de mitologie greaca de epoca. Povestea de fundal a Dianei Prince este aceeasi cu filmele si benzile desenate si foloseste multa mitologie greaca veche. Ea este o printesa amazoniana dintr-o civilizatie greaca secreta care a fost ascunsa de secole. In acest caz, insa, amazoanele sunt ascunse in Triunghiul Bermudelor. Aceasta este de fapt o poveste mai credibila decat cea din filmele moderne.

1 Jason si argonautii (2000)

O scena din serialul TV Jason si Argonautii.

Una dintre cele mai populare povesti cu eroi din mitologia greaca, Jason si Argonautii ramane o aventura subestimata. Pana acum, cele mai populare adaptari ale acestuia sunt filmul din 1963 si spectacolele de mitologie greaca Jason si Argonautii din 2000. Miniseria se joaca la fel ca Odiseea din 1997 si se lipeste suficient de bine de materialul sursa. Jason, care lupta pentru tron, trebuie sa porneasca intr-o calatorie pentru a gasi Lana de Aur care simbolizeaza autoritatea deplina. Problema este ca a fost trimis in aceasta calatorie de unchiul sau, care de fapt spera ca Jason va pieri, astfel incat tronul sa ramana al lui. Ca de obicei, zeii au alte planuri pentru Jason si l-au ales.