Esti echilibrat emotional cand vine vorba de bani? Sigur, stii ca trebuie sa economisesti, sa bugetezi, sa platesti datorii si sa planifici pensionarea, dar cum te simti cand vine vorba de finantele tale.

Este usor sa vorbim despre ce ar trebui sa facem cu banii nostri fara sa ne concentram cu adevarat pe aspectul emotional. Adesea tratam banii ca multe alte lucruri din viata – un mijloc pentru un scop.

Cu toate acestea, banii au un impact urias asupra modului in care oamenii isi traiesc viata. Si, ca rezultat, este firesc sa avem tendinta sa-i atasam multa emotie. Uneori, aceste emotii pot fi negative, ceea ce poate duce la probleme mai mari, de exemplu, cheltuieli emotionale, indatorare etc.

Dar inainte de a aborda cum sa echilibram emotiile in jurul banilor, haideti sa discutam cum va pot afecta emotiile negative legate de finantele dvs.

Efectele de a nu fi echilibrat emotional cu banii

A avea blocaje de bani, a te baza pe rationamentul emotional si a nu fi echilibrat emotional poate avea un impact negativ asupra sanatatii tale mintale. Daca situatia ta financiara te pune intr-o dispozitie, stii ca nu esti singur.

Studiul de planificare si progres al Northwestern Mutual a constatat ca, in timp ce 68% dintre americani s-au simtit bine in privinta situatiei lor financiare, o cantitate substantiala de oameni au raportat ca resimt in mod regulat aceste emotii negative:

  • Anxietate: 54%
  • Insecuritate financiara: 52%
  • Frica: 48%

Banii sunt, de asemenea, sursa dominanta de stres, mai mult decat relatiile personale si a avea un loc de munca sau o cariera. Dar stresul financiar poate aparea si in alte moduri. De asemenea, poate determina oamenii sa dezvolte comportamente de evitare cand vine vorba de finantele lor.

Negarea financiara este un mecanism de aparare care poate veni cu sentimente de nedemnitate si stima de sine scazuta. Daca nu este abordat, acest lucru va poate impiedica sa va atingeti obiectivele financiare sau mai rau.

Asa ca vezi, invatarea cum sa echilibrezi emotiile atunci cand vine vorba de bani este esentiala pentru succesul financiar!

Lista de emotii negative in jurul banilor si de a deveni echilibrat emotional

Daca simtiti anxietate, rusine sau alte emotii negative, poate ca este timpul sa explorati ce se intampla si sa linistiti acele sentimente. Iata o lista de emotii negative in jurul banilor, impreuna cu cateva tactici care sa va ajute sa gasiti echilibrul.

Anxietate si frica

Anxietatea si frica sunt in fruntea listei emotiilor negative. A avea anxietate sau frica de bani este prea comun.

Amintiti-va, mai mult de jumatate dintre americani se simt nelinistiti de banii lor in mod regulat! Iti cunosti cel mai bine dialogul interior. Poate iti faci griji cum vei castiga suficient din el si cum iti vei plati facturile.

Sau poate iti faci griji ca vei pierde ceea ce ai sau ca nu le poti gestiona suficient de bine. Iti faci atat de mult griji cu privire la situatia ta financiara, incat devine stresanta si iti eviti cu totul finantele.

Cum sa fii echilibrat emotional cand vine vorba de frica

Echilibrati emotiile de frica iesind din calea voastra. Cand incepi sa te simti anxios sau frica de banii tai, in loc sa ramai blocat, intreaba-te: Ce pot face pentru a trece peste asta? Daca va faceti griji ca nu va puteti plati facturile, lucrati cu ceea ce puteti controla si creati un plan.

Va faceti griji ca ati uitat sa va platiti facturile? Automatizati-va finantele. Daca te intrebi unde se duc toti banii tai in fiecare luna, creeaza un buget si stabileste obiective financiare.

Daca totul este prea coplesitor, discutati cu un partener de responsabilitate sau un expert in bani sau luati in considerare unul dintre cursurile noastre gratuite de finante personale. Nu-ti permite sa ramai blocat. Luati masuri pentru a echilibra emotiile cu banii, astfel incat sa puteti trece peste frica.

Manie si regret

Acestea sunt emotiile ar trebui, ar trebui, ar putea. Poate esti suparat pe tine insuti pentru ca mergi la cumparaturi sau nu ai economisit suficienti bani. Poate ca ai regrete ca ai deschis acel card de credit si ai acumulat datorii.

Te agati de atat de multe regrete. Si apoi mai este furia. Poate te supari pe tine pentru ca esti atat de iresponsabil.

Sau poate te enervezi pe parintii tai ca nu te-au invatat despre bani. Te supari pe lume pentru situatia ta. Cu toate acestea, poti invata din greselile tale financiare si poti sa te imbunatatesti.

Cum sa echilibrezi emotiile de furie

Deci, cum te echilibrezi emotional daca simti furie si regret? In loc de regret, gandeste-te la iertare. Iarta-te pentru greselile tale financiare din trecut si tine-o in miscare. Ai auzit vreodata zicala: „Nu are rost sa plangi pentru laptele varsat?” Ei bine, nu are rost sa regreti pentru ca nu te duce nicaieri. 

Este in regula sa te enervezi, dar canalizeaza acele sentimente de furie pentru a le folosi bine. Fii atat de suparat incat mentalitatea ta devine una de „niciodata din nou”.

Deveniti atat de suparati incat creati un buget si o strategie solida care va asigura ca nu veti reveni niciodata in modurile de a va gestiona prost finantele. Nu te tine de regret si furie. Da-i drumul, da-i drumul si continua sa mergi inainte.

Rusine si jena

Cand vine vorba de bani, greselile, rusinea si jena sunt prea frecvente. Poate ca te simti rusine pentru ca simti ca oamenii te vor judeca pentru greselile tale legate de bani. Sau te simti jenat de situatia ta financiara actuala.

Vrem sa aratam bine in fata prietenilor si familiei noastre. Nu vrem sa recunoastem ca situatia noastra monetara nu este atat de grozava, mai ales cand societatea ne spune ca ar trebui sa realizam anumite lucruri financiar pana la o anumita varsta. 

Vestea buna este ca toata lumea a facut greseli, chiar si cei mai destepti si mai bogati oameni din lume, si credeti-ma cand spun ca au facut mai multe.

Doar faceti o cautare pe Google pe oamenii dvs. preferati de succes. Oricine iti spune ca nu a gresit niciodata cu banii, pur si simplu nu a facut inca una.

Echilibrati-va emotional cand vine vorba de rusine

Similar cu mania si regretul, cheia echilibrarii emotiilor de rusine este sa te ierti pentru greselile din trecut si apoi sa realizezi ca nu ai nimic de dovedit nimanui in afara de tine.

Este timpul sa renunti la rusine si auto-judecata si, in schimb, sa-ti gasesti puterea interioara de a lua lectiile pe care le-ai invatat si de a merge mai departe.

Gelozie

Iarba arata intotdeauna mai verde de cealalta parte pana cand ajungi pe cealalta parte si realizezi ca lucrurile nu sunt ceea ce par. Gelozia vine si intr-o forma mai blanda cunoscuta sub numele de „tine pasul cu Jones”.

Problema este ca, atunci cand oamenii incearca sa tina pasul, ajung sa traiasca peste posibilitatile lor, sa se indatoreze si sa se indeparteze mult mai mult de obiectivele lor financiare.

Potrivit Studiului Experian privind datoria de consum, datoria cu cardul de credit, datoria ipotecara, datoria pentru imprumuturi pentru studenti si imprumuturile auto au atins un nivel record anul trecut.

Cum sa fii echilibrat emotional, inlocuind gelozia cu recunostinta

Cheia echilibrarii emotiilor in jurul geloziei este sa exersati in schimb recunostinta si multumirea. Fa-ti timp in fiecare zi pentru a-ti aminti lucrurile pe care le-ai dorit in trecut si pe care le ai acum. Incepeti un jurnal sau o lista de recunostinta sau descarcati o aplicatie.

Eliberati-va de gelozie si, in schimb, canalizati aceste sentimente in motivatie de a lucra mai mult, de a va ajusta obiectivele financiare si de a face mai bine in limita posibilitatilor dvs. Si amintiti-va intotdeauna ca exista lucruri pentru care se roaga altcineva.

Echilibrati-va emotional cu banii !

Te raportezi la ceva din aceasta lista de emotii negative? Este natura umana sa simti emotii negative, dar ceea ce conteaza este sa actionezi si sa incepi sa echilibrezi emotiile care tin de finantele tale.

Cand vine vorba de finantele noastre, este vorba de a nu renunta. Luam lectiile pe care le-am invatat din greselile noastre legate de bani si le aplicam la urmatorii pasi.

Aminteste-ti ca poti oricand sa faci schimbari pozitive in viata si in finantele tale. Transforma-ti mentalitatea si echilibreaza-ti emotiile legate de bani inscriindu-te la cursul nostru complet gratuit „Construieste o baza solida”!