Inceputul scolii determina de multe ori temeri si probleme atat de partea copiilor cat si a parintilor. Parintii pot transmite astfel copiilor propriile temeri si anxietati determinand angoase scolare.
Acestea pot avea diferite motive precum frica de necunoscut, de disciplina, anxietatea de separare sau frica de esec. Daca parintii vor urmari si trata corespunzator aceste motive pot diminua sau chiar evita angoasele scolare, insa cand anxietatea scolara se manifesta deja se recomanda apelarea la serviciile de consiliere ale unui psiholog.
Teama de necunoscut
Teama de necunoscut este specifica copiilor timizi, anxiosi, cu o incredere in propriile forte scazuta. Pentru a minimiza sau evita aceasta temeri este important sa le explicam copiilor ce ii asteapta odata cu inceperea scolii, faptul ca pot aparea situatii in care nu vor sti ce sa faca, unde sa se aseze sau nu vor gasi clasa. Este important sa ii incurajam sa ceara aceste informatii, sa intrebe atunci cand nu se descurca. Este chiar recomandat sa aduceti copilul la scoala cu cateva zile inainte de incereprea acesteia pentru ca el sa se poata familiariza cu spatiul. Totodata ii puteti povesti propriile dumneavoastra experiente din primele zile de scoala si modul in care ati reusit sa le rezolvati. Acest lucru va reduce aceasta teama de necunoscut si ii va creste copilului sentimental de siguranta.
Teama de disciplina
Teama de disciplina apare la copiii care nu au fost supusi foarte multor reguli acasa. Astfel acasa copiilor le sunt permise anumite lucruri, aceleasi lucruri fiind totodata interzise la scoala, iar acest conflict ii confuzeaza si ii angoaseaza pe copii. Le este foarte greu sa se obisnuiasca cu rigoarea folosirii timpului si sa desfasoare activitati in mod regulat, depinzand de o sonerie. Copiii care au fost crescuti destul de strict fac fata mult mai usor cerintelor scolare si se obisnuiesc mai repede cu disciplina impusa de scoala. Astfel este important ca inainte de inceperea scolii sa ii prezentati copilului aceste aspecte si chiar sa instaurati un minim de reguli, acestea avand un rol organizator, insa trebuie stabilit un echilibru intre reguli si libertate pentru o dezvoltare armonioasa.
Anxietatea de separare
Anxietatea de separare este marea problema care apare la inceputul scolii la copii ce au dezvoltat un atasament insecurizant fata de parinti. Acestia sunt acei copii care plang si nu vor sa ramana singuri la scoala in primele zile. Anxietatea de separare nu poate fi evitata decat prin crearea unui atasament securizant inca de la inceputul vietii copilului sau rezolvarea acesteia cu ajutorul consilierii psihologice. Acesti copii tind ca in timp sa se ataseze foarte puternic de invatatoare pe care o percep ca un substitute matern iar acest lucru poate determina o puternica confuzie emotionala pentru copil.
Teama de esec
Teama de esec este specifica copiilor anxiosi, cu o incredere scazuta in propriile forte si contrar parerii generale aceasta teama apare la copii buni, care doresc sa aibe realizari scolare. Uneori aceasta anxietate poate fi usoara, o mica teama inaintea unei lucrari insa alteori aceasta poate fi puternica si cu un efect blocant si inhibitor pentru copil ce poate dauna atat dezvoltarii copilului cat si rezultatelor si performantelor scolare.
Atunci cand aceste temeri sunt manifestate puternic exista riscul aparitiei esecului scolar care are efectul de a reduce anxietatea copilului, prin ridicarea presunii de pe umerii lui. Rolul de copil lenes sau care nu se descurca ii convine copilului pentru ca nu va fi nimeni surprins de greselile lui. Multi dintre acesti copii isi petrec intreaga perioada a scolarizarii incercand sa isi construiasca mecanisme de aparare impotriva anxietatii de tipul proiectiilor, rationalizarilor sau a fugii de responsabilitati pregatindu-si astfel esecul din viata adulta.
Totodata aceste temeri pot fi atat de puternice incat pot afecta sanatatea fizica a copilului care va somatiza propriile frici prin simptome de tipul batailor rapide ale inimii, uscarea gurii, dureri abdominale, transpiratie, ameteli, tremur, sau dureri de cap. Totodata copii pot manifesta ganduri confuze, pierderi de memorie, stari de panica, cosmaruri sau lipsa de atentie si concentrare.
Aceste experiente ale scolii sunt astfel foarte importante in dezvoltarea copilului si cu mare greutate in conturarea viitorului sau si astfel este important sa cerem ajutorul psihologului si sa apelam la consiliere psihologica atunci cand copilul nostru se confrunta cu asemenea experiente si trairi.