Bufeuri, transpiratii nocturne, schimbari de dispozitie si dificultati de a avea un somn bun; semnele si simptomele menopauzei la femei sunt prea bine cunoscute de majoritatea, dar nu se crede ca sunt experimentate de multi pana cand ajung la 50 de ani; cu 51 de ani fiind varsta medie in Statele Unite, conform Clinicii Mayo.
Pentru a clarifica recordul, menopauza nu are loc peste noapte . De fapt, corpul tau poate dura o perioada semnificativa de timp inainte de menopauza la tranzitie, acest lucru fiind cunoscut de experti ca perimenopauza sau menopauza prematura de unii. Deci, daca va confruntati cu simptome de menopauza la o varsta „nu chiar asa” de menopauza, acesta ar putea fi motivul; unele femei vor observa anumite schimbari la 40 de ani, iar unele ar putea observa simptome de perimenopauza inca de la 30 de ani.
La ce sa te astepti cand esti in perimenopauza
Perimenopauza se traduce prin „in preajma menopauzei” si descrie timpul necesar corpului tau pentru a se adapta in mod natural, a se adapta si a trece la menopauza. Potrivit Societatii Nord-Americane de Menopauza, aceasta tranzitie la menopauza poate dura oriunde de la 4 la 8 ani.
In acest timp, nivelurile de estrogen din corpul dumneavoastra vor incepe sa se schimbe si este posibil sa aveti o serie de simptome si modificari diferite in corpul dumneavoastra; inclusiv uscaciune vaginala si chiar modificari ale nivelului de colesterol.
Perioadele neregulate
Neregulile menstruale este unul dintre semnele sigure ale perimenopauzei. In acest timp, ovulatia devine putin mai imprevizibila si poate avea ca rezultat ciclul menstrual mai lung sau mai scurt, mai usor sau mai greu sau poate chiar sa pierdeti anumite perioade.
Potrivit Clinicii Mayo, daca experimentati o schimbare persistenta de sapte zile sau mai mult in durata menstruatiei, probabil ca va aflati in perimenopauza timpurie, in timp ce daca aveti un spatiu de 60 de zile sau mai mult intre ultimul ciclu menstrual, este posibil sa va aflati sa fie in perimenopauza tarzie.
Bufeuri
Acea senzatie de caldura brusca si intensa de-a lungul corpului nu este rezervata doar menopauzei; poate fi, de asemenea, potential un semn cheie al perimenopauzei. Durata acestor bufeuri poate varia de la o persoana la alta, dar de obicei dureaza cateva minute.
Modificari ale libidoului
Pe masura ce nivelul de estrogen scade, tesuturile vaginale isi pot pierde lubrifierea si elasticitatea, ceea ce poate face sexul dureros si poate afecta libidoul. De asemenea, este obisnuit sa experimentati o schimbare generala a excitatiei si dorintei sexuale in acest timp si in menopauza.
Alte simptome ale perimenopauzei includ modificari ale nivelului de colesterol, probleme ale vezicii urinare si probleme de somn.
Care sunt cele mai frecvente simptome ale perimenopauzei?
Dupa cum am mentionat mai sus, scaderea nivelului de estrogen poate duce la o multitudine de simptome, inclusiv simptome fizice si emotionale. Si, desigur, aceasta tranzitie naturala la menopauza este unica pentru fiecare femeie, ceea ce inseamna ca nu toata lumea va experimenta aceleasi semne. Cu toate acestea, exista cateva simptome fizice comune asociate cu perimenopauza, dintre care unele le-am mentionat anterior, acestea includ:
- Uscaciunea vaginala
- Cicluri menstruale neregulate sau perioade grele
- Bufeuri
- O schimbare a nivelului de colesterol
- Probleme de somn
Alte simptome emotionale pot include:
- Iritabilitate
- Lipsa de motivatie
- Oboseala
- Schimbari sau schimbari ale dispozitiei
Daca va confruntati cu oricare dintre simptomele de mai sus, este important sa discutati cu furnizorul de asistenta medicala pentru a afla mai multe.
Puteti trata simptomele perimenopauzei?
Deoarece simptomele perimenopauzei pot fi uneori destul de usoare si treptate, uneori pot trece neobservate. Cu toate acestea, pentru cei care se confrunta cu simptome care le impiedica viata de zi cu zi, se recomanda sa vorbeasca cu un profesionist din domeniul sanatatii.
Exista medicamente care pot fi utilizate pentru a trata simptomele severe, inclusiv terapia hormonala, estrogenul vaginal sau Neurontin. Exista, de asemenea, unele modificari ale stilului de viata care pot fi facute pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi urmarea unei diete echilibrate, mentinerea activa si incercarea de a obtine un somn bun.
Ce declanseaza perimenopauza?
In perioada premergatoare menopauzei, productia de catre corpul tau a principalilor hormoni sexuali feminini: estrogen si progesteron, incepe sa creasca si sa scada. Simptomele experimentate in timpul perimenopauzei sunt adesea rezultatul acestei schimbari hormonale.
Exista anumiti factori, conform Clinicii Mayo, care ar putea determina o femeie sa experimenteze menopauza putin mai devreme decat media, inclusiv fumatul, antecedentele familiale, tratamentul cancerului sau histerectomie.
Care este diferenta dintre perimenopauza si menopauza precoce?
In timp ce perimenopauza se refera la faza naturala de tranzitie care are loc inainte de menopauza, menopauza precoce apare atunci cand menstruatia femeii se opreste inainte de varsta de 45 de ani; aceasta poate fi o aparitie naturala (datorita istoricului familial), dar poate fi si rezultatul unui tratament pentru cancer sau al unor interventii chirurgicale specifice.
Menstruatiile rare sau lipsa menstruatiei sunt unul dintre principalele simptome ale menopauzei precoce. Pot aparea si alte simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne. Daca doriti sa aflati mai multe, furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala ar trebui sa poata pune un diagnostic pe baza simptomelor, istoricului si analizelor de sange hormonale.
Urmarirea regulata a nivelului hormonal este o modalitate excelenta de a obtine o perspectiva asupra sanatatii si starii de bine hormonale. Puteti face acest lucru cu un simplu test de laborator fie cu furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala, fie de acasa cu un test de laborator la domiciliu.
Gama LetsGetChecked de teste hormonale feminine ofera o imagine ampla a sanatatii hormonale a unei femei. Acest lucru va poate oferi o perspectiva asupra starii dvs. actuale de fertilitate sau a potentialelor schimbari ale hormonilor, cu rezultate online disponibile in doar 5 zile si asistenta medicala disponibila la telefon pentru asistenta si indrumare.
Ar trebui sa luati in considerare efectuarea unui test hormonal feminin daca:
- Cauti sa-ti intemeiezi o familie
- Te gandesti la sarcina in continuare
- Esti interesat sa stii mai multe despre nivelurile tale de hormoni
- Te confrunti cu simptome de dezechilibru hormonal