Cand vorbiti despre gasirea linistii sufletesti la birou, totul se reduce la un lucru evident: seful fericit = viata fericita. 

Desi nu poti intotdeauna sa-ti alegi seful,  poti  sa te asiguri ca nu mori pe dinauntru de fiecare data cand mergi la serviciu, folosind cateva tehnici pentru a-l face sa te placa. Da, chiar daca nu o face.

Deci, care este secretul pentru a castiga afectiunile (sau cel putin respectul) managerului tau? Am consultat doi dintre cei mai de incredere experti in cariera ai nostri pentru informatii despre cum sa ajungem la cel mai bun nivel de statut de relatie sef-angajat. 

1. Intelegeti ce conteaza pentru ei. „Prea des angajatii fac alegeri in functie de ceea ce percep ei ca este necesar, fara a incerca mai intai sa-si imagineze cum arata lumea prin ochii sefului lor. Intelege ce este important pentru ea si, mai important, fa-l important pentru tine. Acest lucru va face sunteti un atu de nepretuit. Accentueaza-te in ceea ce isi doresc si au nevoie de la tine – fara sa li se spuna, ceea ce ii face sa simta ca se inregistreaza progrese importante si ceea ce le provoaca anxietatea sau neincrederea.” 

2. Fa-l sa arate bine. „Datoria ta, desigur, este sa fii cel mai bun lucru pe care il poti avea in rolul tau si, la randul sau, asta il face pe seful tau sa arate bine. Este o linie fina de trecut si nu vrei ca nimeni sa-ti fure tunetele si sa ia merit pentru munca ta, dar in intalnirile de departament, seful tau trebuie sa straluceasca. Cand il faci sa arate bine, atunci arati cu totii in cele din urma bine. Castig-castig.” 

3. Nu mai barfi despre ei. „Conform regulilor fizicii relatiilor, nu exista nicio modalitate de a te plange simultan de cineva si de a avea o relatie grozava cu el. Chiar daca crezi ca seful tau nu poate sti despre soaptele tale furtive, probabil ca acea barfa iti afecteaza relatia in intr-un fel. Ofera-i sefului tau beneficiul indoielii. Cand apar probleme care te supara, abordeaza-le cu onestitate, asuma-ti responsabilitatea pentru partea ta si asculta cu deschidere.” 

4. Programeaza intalniri regulate cu seful tau pentru a face check-in. „Nu este nevoie sa asteptati o evaluare anuala a performantei pentru o conversatie oficiala despre performanta dvs. Fiti proactiv si intalniti-va informal si frecvent, chiar si o data pe luna, este bine. Acest lucru arata ca aveti un rol activ in performanta dvs. si va arata sefului ca de fapt iti pasa. In plus, daca exista ceva negativ care este subliniat, iti ofera posibilitatea de a-l remedia inainte de a fi prea tarziu cand vine timpul de revizuire a salariului. Sa ai ceva la care sa lucrezi nu este neaparat un lucru rau, este arata ca te poti imbunatati si creste.”

5. Intrebati lucrurile intr-un mod plin de tact. “Daca respingeti o idee sau o sarcina, spuneti motivele pentru care. In loc sa fiti brusc sau acerb, alegeti-va cuvintele cu intelepciune si explicati motivele pentru care credeti ca o alta modalitate ar putea avea mai mult sens.” 

6. Ofera-te sa ajuti, continua sa inveti. „A fi un invatator sarguincios este o modalitate sigura de a-ti face seful sa nu te urasca. Cine nu si-ar dori un interpret in echipa sa care este interesat sa ajute echipa si compania sa castige in cele din urma? Priveste cursurile de formare pentru a consolida o abilitate sau pentru a invata ceva nou !”

7. Fii respectuos cu compania si recunoscator pentru jobul tau.  “Suna simplu, dar te va duce departe in castigarea de puncte. Fii punctual. Fii un jucator de echipa. Fii entuziasmat.”

8. Alege ca relatia ta sa fie uimitoare. „Alegi sa fii responsabil pentru crearea unei relatii grozave cu seful tau. Acest lucru iti ofera putere. Bineinteles ca exista factori in curtea sefului tau. Dar puterea vine din lucrul la presa completa cu ceea ce este in curtea TA. Daca nu este un lucru bun. relatie si nu esti dispus sa-ti asumi responsabilitatea pentru a o face grozava – poate crezi ca a trecut de asta – apoi infrunta faptele. Probabil ca este timpul sa mergi mai departe.”