Sursa foto: Shutterstock

Fibrilația atrială este o tulburare de ritm cardiac caracterizată prin bătăi rapide și neregulate ale inimii și asociată cu complicații serioase precum accidentul vascular cerebral sau insuficiența cardiacă.[1] Factorii care pot contribui la apariția acestei afecțiuni sunt multipli și diverși, iar în acest articol îți vom vorbi despre câțiva dintre ei! 

1. Vârsta înaintată

Fibrilația atrială este mai frecventă la persoanele în vârstă, în special la cele cu vârsta peste 65 de ani. Unul dintre motive este acela că, odată cu înaintarea în vârstă, se pot produce anumite modificări la nivelul țesutului cardiac care pot perturba sistemul electric al inimii. Un altul ar fi acela că riscul de a dezvolta anumite boli cronice care favorizează apariția fibrilației atriale și a simptomelor sale crește pe măsură ce îmbătrânim.[1][2][3] Un medic te poate ajuta cu sfaturi și recomandări personalizate pentru menținerea unei sănătăți optime și reducerea riscului de fibrilație atrială odată cu înaintarea în vârstă! 

2. Stilul de viață

Stilul de viață poate juca un rol semnificativ în creșterea sau reducerea riscului de fibrilație atrială. Factorii de risc pentru fibrilația atrială includ consumul excesiv sau chiar moderat de alcool, utilizarea de droguri ilegale, fumatul (chiar și cel pasiv) și stresul.[1][2][3] Nivelul de activitate fizică poate, de asemenea, influența apariția fibrilației atriale. Asta nu implică însă doar lipsa de activitate fizică. Practicarea unui sport de anduranță sau munca fizică grea pot crește riscul de fibrilație atrială. Pe de altă parte, activitatea fizică moderată poate avea un efect protector, reducând riscul dezvoltării acestei afecțiuni.[3] 

3. Bolile cardiovasculare preexistente

Bolile cardiovasculare preexistente reprezintă un alt factor de risc important pentru fibrilația atrială. Hipertensiunea arterială este una dintre afecțiunile care pot crește de apariție a acestei afecțiuni, în special atunci când nu este gestionată corespunzător. Dacă ai fost diagnosticat/ă cu hipertensiune arterială, adresează-te unui medic pentru a afla ce poți face pentru a reduce riscul de a avea nevoie de proceduri precum ablația cardiacă pentru tratarea fibrilației atriale.[2][3] 

Alte exemple de afecțiuni asociate cu un risc mai mare de fibrilație atrială sunt bolile valvelor cardiace, cardiomiopatia hipertrofică, sindromul coronarian acut și sindromul Wolff-Parkinson-White. Istoricul de infarct miocardic sau atac de cord este considerat, de asemenea, un factor de risc.[2][3]

4. Istoricul familial

Istoricul familial poate influența și el riscul de apariție a fibrilației atriale. Dacă un membru al familiei tale a suferit de această afecțiune, riscul ca și tu să o dezvolți poate fi mai mare. Există inclusiv anumite gene care pot crește susceptibilitatea unei persoane de a dezvolta fibrilație atrială. Aceste gene pot influența dezvoltarea organelor fetale sau funcționarea celulelor inimii care reglează ritmul cardiac și pot fi transmise de la părinți la copii.[3] Dacă există cazuri de fibrilație atrială în familia ta, discută cu un medic cardiolog pentru a afla ce poți face pentru a reduce riscul ca și tu să suferi de această afecțiune!

Este important de menționat că nu toți cei care prezintă factori de risc precum cei menționați în acest articol de risc vor dezvolta fibrilație atrială, iar unele persoane pot ajunge să sufere de această afecțiune fără a avea factori de risc cunoscuți. Dacă vrei să afli mai multe despre riscul personal de fibrilație atrială, este indicat să te adresezi unui medic cardiolog. Tot el îți poate oferi și recomandări personalizate privind gestionarea corectă a eventualilor factori de risc, fie că acestea privesc modificarea stilului de viață ori tratarea corectă a anumitor afecțiuni.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot fi considerate un substitut pentru vizita la medic. Pentru o evaluare corectă a sănătății tale și a riscului de apariție a anumitor afecțiuni, programează-te la o consultație de specialitate!  

Bibliografie: 

  1. „About Atrial Fibrillation”,Centers for Disease Control and Prevention, 2024, www.cdc.gov/heart-disease/about/atrial-fibrillation.html. Accesat la 22 Aug. 2024.
  2. „Atrial Fibrillation – Symptoms and Causes”,Mayo Clinic, 2024, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atrial-fibrillation/symptoms-causes/syc-20350624. Accesat la 22 Aug. 2024.
  3. „Atrial Fibrillation: Causes and Risk Factors”,National Heart, Lung, and Blood Institute, 30 Nov. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/atrial-fibrillation/causes. Accesat la 22 Aug. 2024.